Belgia har høyest dødelighet – teller annerledes

Belgia topper dødelighetsstatistikken, først og fremst fordi de tar med alle mistenkte coronadødsfall på alders- og sykehjem i statistikken.
Belgia topper dødelighetsstatistikken, først og fremst fordi de tar med alle mistenkte coronadødsfall på alders- og sykehjem i statistikken. Foto: Francisco Seco / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med unntak av miniputtstatene Andorra og San Marino, har Belgia flest corona døde i forhold til folketallet. Mye av forklaringen ligger i hvem som telles med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne uken har Belgia gått forbi både Spania og Italia og har registrert 42 coronarelaterte dødsfall per 100.000 innbyggere. I løpet av fredagen vil antall døde passere 5.000.

På den andre siden av grensen i Nederland er det registrert drøyt 3.300 dødsfall, 19 per 100.000 innbyggere. I Storbritannia og Frankrike er det henholdsvis 20 og 25 døde per 100.000 innbyggere.

Aktuelt: Tyskland hever de har virusutbruddet under kontroll

– Åpenhet

Svaret på hvorfor pandemien ved første øyekast virker langt mer dødelig i Belgia, finnes trolig på landets alders- og sykehjem. Rundt halvparten av dødsfallene i statistikken er fra slike institusjoner. Her regnes alle mistenkte coronadødsfall med, selv om det ikke er bekreftet smitte.

– Vi har valgt full åpenhet når vi opplyser om dødsfall koblet til covid-19, selv om det fører til anslag som noen ganger er for høye, sier statsminister Sophie Wilmes om den belgiske tellingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant dem som dør på belgiske sykehjem, er det bare påvist smitte hos rundt 5 prosent. Virusekspert Emmanuel Andre hos helsemyndighetene sier andelen vil bli mye høyere når testingen trappes opp. Planen er å teste ti ganger så mange på landets sykehjem.

Flere mener den belgiske tellemåten er nødvendig, og at det er god praksis å ta med mistenkte tilfeller når man skal spore spredningen av en epidemi.

Sveriges utenriksminister: – En myte at livet fortsetter som normalt i Sverige

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen teller likt

Helseminister Maggie De Block sier Belgias metode er den mest detaljerte, og at ingen andre europeiske land teller likt. Fordi mange bare tester de mest alvorlig syke, viser de offisielle tallene bare en andel av dem som faktisk er smittet.

Dermed påpeker hun også problemet med å sammenligne tall mellom ulike land. Også sammenligning av antall smittede er vanskelig, fordi det er store variasjoner i hvem og hvor mange som testes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vedum oppgitt over regjeringen: Har sagt nei til 18 forslag til bedre beredskap på 5 år

Strenge tiltak

Belgia har i likhet med de fleste land innført strenge smitteverntiltak. Alle landets serveringssteder ble stengt 14. mars. Det er kun tillatt å bestille mat for henting eller levering. Alle butikker må holde stengt, med noen få unntak for blant annet matbutikker, apotek, banker og bensinstasjoner.

Familiebesøk er ikke tillatt, og unødvendige reiser frarådes. Det er lov å gå seg en tur, men kun sammen med folk i samme husholdning eller én fast venn. I flere parker har politiet satt opp sperrebånd på benkene for å hindre at folk setter seg ned.

Denne uken bestemte regjeringen å forlenge tiltakene til og med 3. mai. Det eneste de lettet på, var å la hagesentre åpne fra førstkommende helg.

Store arrangementer er forbudt ut august måned.

I Norge: Flere coronasmittede blir svært syke uten noe forvarsel