Amerikansk etterretning med alternativ teori: Coronaviruset kan ha lekket ut fra et kinesisk laboratorium

Video: Kinas utenriksminister om laboratorium-anklagene: – De har ingen bevis.
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs etterretning mistenker at coronaviruset ikke ble spredt via et dyremarked, men av forskere i Kina, trolig ved et uhell. USA advarte om risikabel forskning på flaggermus i Wuhan allerede i 2018.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Den opprinnelige tittelen i denne saken var: USAs etterretning med alternativ teori: Coronaviruset oppsto i et kinesisk labratorium. Tittelen har nå blitt endret da den var misvisende. Coronaviruset kan ha lekket ut fra et kinesisk labratorium. Det eksisterer ingen teorier om at det skal ha oppstått der. Faktisk.no har laget saken: Lekket coronaviruset ut fra et kinesisk labratorium? Red.anm)

Det pågår en stadig mer intens krig om sannheten om coronaviruset i ordskiftet mellom USA og Kina. Mens Kina anklages for å tåkelegge omstendighetene rundt utbruddet, beskyldes Trump-administrasjonen for å vri fokus vekk fra egne tapstall.

Den allmenne oppfatningen er at viruset SARS-CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, sannsynligvis ble utviklet blant flaggermus. Viruset kan deretter først ha spredt seg til en annen dyreart og derfra til mennesker i Wuhan og resten av verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Coronaviruset har hittil kostet mer enn 135.000 mennesker livet. Mer enn to millioner mennesker verden over er bekreftet smittet, og i mange land er helsevesenet satt under enormt press.

Fakta om coronaviruset

* Først oppdaget i den kinesiske storbyen Wuhan i desember i fjor

* Navnet på viruset er SARS-CoV-2, forkortelsen står for Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2. Forårsaker sykdommen covid-19

* SARS-CoV-2 er et coronavirus. Det finnes også mange andre typer coronavirus, og noen av dem forårsaker forkjølelse hos mennesker. Andre smitter bare mellom dyr

* Oppsto sannsynligvis først blant flaggermus, i likhet med flere andre typer virus som er farlige for mennesker. Kan først ha spredt seg til en annen dyreart og derfra til mennesker i Wuhan

* Omtales vanligvis som «coronaviruset» eller «det nye coronaviruset» av medier og myndigheter både i Norge og andre land. Av og til brukes også «covid-19», selv om dette egentlig er navnet på sykdommen som viruset forårsaker

* Har spredt seg fra Kina til de aller fleste land på kloden. Utbruddet ble erklært som en pandemi av Verdens helseorganisasjon (WHO) 11. mars

* Vanligvis rammer viruset først og fremst luftveiene. Mange får en mild forkjølelse, men et mindretall får lungebetennelse og blir alvorlig syke

* Risikoen for alvorlig sykdom og død er klart høyest blant eldre og personer med andre underliggende sykdommer og helseproblemer

(Kilder: SNL, FHI, NTB)

Nå blir den offisielle versjonen av og forklaringen på hvordan coronaviruset oppsto møtt med motforestillinger, spesielt fra amerikansk side.

Tjenestemenn ved USAs ambassade i Beijing skal allerede i 2018 rapporterte om det de mente var utilstrekkelig sikkerhet ved Wuhan Institute of Virology-laboratoriet, og at det foregikk risikofylt forskning på coronavirus fra flaggermus, ifølge en artikkel i The Washington Post tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Massiv kritikk av Trump etter stans i WHO-støtte

Kan skyldes ulykke eller dårlig håndtering

Ifølge informasjon som amerikanske etterretnings- og nasjonale sikkerhetsfunksjonærer sitter på, er det en mulighet for at det nye coronaviruset smittet til mennesker i et kinesisk laboratorium, og ikke på et dyremarked.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Leger ved et sykehus i Wuhan i Kina studerer en CT-scan av en pasient som er smittet av det nye coronaviruset. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Leger ved et sykehus i Wuhan i Kina studerer en CT-scan av en pasient som er smittet av det nye coronaviruset. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

En etterretningsoffiser som er kjent med analysen som nå er oppe til vurdering i Donald Trumps regjering, sier de nå etterforsker om viruset kan ha blitt spredt ved et uhell i et laboratorium i Wuhan, Kina, skriver CNN.

Man ønsker blant annet å bringe på det rene om noen kan ha blitt smittet på laboratoriet i forbindelse med en ulykke eller ved dårlig håndtering av sensitive materialer.

USAs forsvarssjef, general Mark Milley, uttalte under en pressekonferanse tirsdag denne uken at amerikansk etterretning jobber med å avklare laboratoriums-teorien.

– Jeg vil bare si at det på dette tidspunktet er lite entydig, selv om bevisets tyngde ser ut til å indikere naturlig opprinnelse. Men vi vet ikke med sikkerhet, sa Milley.

– Selv i dag holder Kina tilbake informasjon

Andre etterretningstjenestemenn antyder at det er mulig at den faktiske årsaken til viruset kanskje aldri blir kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsminister Mark Esper ble onsdag intervjuet i programmet America's Newsroom i Fox News onsdag. Han vil ikke konkludere med noe nå, men holder

alle muligheter åpne. Esper er kritisk til Kinas håndtering av virusutbruddet, både da det ble oppdaget og deling av informasjon med resten av verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selv i dag ser jeg de holder tilbake informasjon, og jeg tror vi må gjøre mer for å fortsette å presse dem til å dele. Når vi er gjennom den pandemien vi er inne i akkurat nå, vil det være tid til å se tilbake og virkelig finne ut hva som skjedde og sørge for at vi har en bedre forståelse slik at vi kan forhindre dette i fremtiden, sa Esper.

Kina avviser spekulasjoner

Kina har hele tiden avvist spekulasjoner og teorier om at kineserne selv har

noe direkte med virusets opprinnelse å gjøre, og viser til flaggermusteorien. Også utenfor Kina er det flere eksperter som mener viruset mest sannsynlig har utviklet seg og spredt seg fra ville dyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fox News sier de har kilder som hevder at Kina ønsker å demonstrere at deres innsats og kompetanse for å identifisere og bekjempe virus er minste like stor og kanskje større enn det USA har oppnådd. Denne rivaliseringen settes også i sammenheng med det kildene mener kan ha vært et kinesisk laboratorieforsøk som kom ut av kontroll.

Les også: Forskere: – Vi må regne med sosial distanse gjennom 2022

VIDEO: Fem måneder senere: Dette vet forskerne om coronaviruset

– Ga ikke USA tilgang på informasjon da vi trengte det

Utenriksminister Mike Pompeo har imidlertid rettet skarp kritikk mot Kina, som han mener har holdt tilbake viktig informasjon. Amerikanske medier har meldt om påstander om at data er blitt endret, prøver er blitt ødelagt, forurensede områder vasket ned, tidlige rapporter slettet og akademiske artikler sensurert for å dekke over hva som egentlig har skjedd. Disse påstanden er derimot ikke verifisert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kinesiske kommunistpartiet ga ikke amerikanere tilgang på informasjon da vi trengte det på det mest kritiske punktet helt i begynnelsen. Så vet vi at de har dette laboratoriet. Vi vet om markedene og vi vet at selve viruset har sin opprinnelse i Wuhan. Så alle disse tingene hører sammen. Det er fortsatt mye vi ikke vet, men vi trenger å få svar på disse spørsmålene, sa Pompeo tidligere denne uken.

Fox News: «Pasient null» jobbet på laboratoriet

Kilder Fox News har snakket med mener den første overføringen av viruset var fra flaggermus-til-menneske, og at «pasient-null» jobbet på laboratoriet, og deretter smittet befolkningen i Wuhan.

Fakta om coronapandemien: Mer enn 2,5 millioner mennesker er bekreftet smittet

* 2.580.637 personer i 210 land og territorier har fått påvist smitte av coronaviruset.

* 179.069 (6,9 prosent) av de registrert smittede er døde.

* 705.360 (27,3 prosent) av de registrert smittede er friskmeldt.

* Tilstanden for 57.208 (3,4 prosent av dem som fortsatt har viruset i kroppen) er alvorlig eller kritisk.

Disse landene er hardest rammet, rangert etter antall døde:

* USA: 819.321 smittet, 45.355 døde

* Italia: 183.957 smittet, 24.648 døde

* Spania: 208.389 smittet, 21.717 døde

* Frankrike: 158.050 smittet, 20.796 døde

* Storbritannia: 129.044 smittet, 17.337 døde

* Belgia: 41.889 smittet, 6.262 døde.

* Iran: 85.996 smittet, 5.391 døde.

* Tyskland: 148.766 smittet, 5.102 døde.

* Kina: 82.788 smittet, 4.632 døde.

* Nederland: 34.842 smittet, 4.054 døde

* I Norge er 7.250 smittet (183 døde), i Sverige er 16.004 smittet (1.937), i Danmark er 7.912 smittet (384), i Finland er 4.129 smittet (149) og på Island 1.778 smittet (10).

(Kilde: Worldometers, FHI, NTB)

Ifølge interne dokumenter var det på dyremarkedet i Wuhan, som er blitt identifisert som det opprinnelige arnestedet for smitten, ikke salg av flaggermus, men at markedet kan ha blitt brukt som en avledningsmanøver for å tildekke sannheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som mange har påpekt, er det ingen bevis for at viruset som nå plager verden ble konstruert. Forskere er stort sett enige om at det kom fra dyr. Men det er ikke det samme som å si at det ikke kom fra laboratoriet, som brukte mange år på å teste flaggermus-koronavirus hos dyr, sier Xiao Qiang, forskningsforsker ved School of Information ved University of California i Berkeley til Washington Post.

Flere konspirasjonsteorier

Utenriksminister Mike Pompeo under en felles pressebriefing med president Donald Trump. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Utenriksminister Mike Pompeo under en felles pressebriefing med president Donald Trump. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Faktisk.no. publiserte 5. april en artikkel hvor de så nærmere på tre hovedteorier om hvor viruset stammer fra. Sannsynligvis kom smitten fra et dyremarked i den kinesiske byen Wuhan, men det er usikkert hvilket dyr som overførte viruset til mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens flere forskere knytter viruset til flaggermus, spekulerer andre i at det er menneskeskapt, eller at det lekket ut fra et kinesisk laboratorium etter eksperimenter med forsøksdyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det verserer også ulike konspirasjonsteorier som hevder at viruset er menneskeskapt, at det egentlig kommer fra USA via US Marines, at det egentlig stammer fra Italia eller at det er et biologisk våpen.

Les også: WHO: Corona er ti ganger så dødelig som svineinfluensa

Flaggermus eller forskningsglipp?

Ifølge rapporten til arbeidsgruppen WHO ga i oppdrag å undersøke viruset, er det mest sannsynlig at coronaviruset stammer fra flaggermus.

Slik beskytter du deg mot coronaviruset:

* Vask hendene ofte og grundig. Bruk antibac dersom håndvask ikke er mulig.

* Hold minst 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer.

* Sykdommen kan smitte på tre måter:

– gjennom luft når en syk person nyser eller hoster (dråpesmitte)

– ved direkte kontakt med syke

– ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar eller gjenstander

* Verdens helseorganisasjon anslår at inkubasjonstiden er 5–6 dager, men den kan variere fra 0–14 dager.

* Om man blir forkjølet: Hold god avstand til andre. Bruk papirlommetørkle eller albukroken når du hoster eller nyser.

* Munnbind anbefales ikke for friske personer.

* Vanlige symptomer på coronasmitte er hoste, feber, sår hals, brystsmerter og pustevansker.

* Dersom man mistenker at man er smittet, bør man holde seg hjemme. Ring fastlegen eller nærmeste legevakt på telefon 116117.

– Det mest sannsynlige økologiske reservoaret for SARS-Cov-2 er flaggermus, men man tror viruset overskred artsbarrieren til mennesker fra en annen dyreart, som fungerte som mellomledd, skriver WHO.

Analyser av coronaviruset SARS-Cov2 har også vist at det deler 96,3 prosent av arvematerialet med et virus fra flaggermus. Flaggermus er dessuten kjent som et «reservoar» for coronavirus og andre virus, blant annet ebolaviruset, rabies og SARS .

Artikkelen fortsetter under annonsen

I februar omtalte blant annet de britiske avisene The Express og The Sun teorien om at viruset lekket ut fra et laboratorium i Wuhan ved et uhell. Grunnlaget for påstanden er en artikkel av to kinesiske forskere som så på andre mulige ruter viruset har kunnet ta for å smitte mennesker, utover dyremarkedet i Wuhan. Forskerne slår altså ikke fast at coronaviruset stammer fra et laboratorium, men beskriver det som en mulighet.

VIDEO: Trumps helserådgiver skeptisk til tidlig gjenåpning: – Det siste vi ønsker