Flere alvorlig coronasyke enn antatt overlever

Til nå har færre alvorlig koronasyke enn antatt dødd. På Ahus er tre personer så langt døde etter å ha fått covid-19.
Til nå har færre alvorlig koronasyke enn antatt dødd. På Ahus er tre personer så langt døde etter å ha fått covid-19. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Langt flere pasienter i respirator overlever, mens helsepersonell sjelden blir smittet på intensivavdelingen. Det er så langt erfaringene fra Ahus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før coronakrisen inntraff, regnet legene med at opptil fire av ti pasienter på respirator ville dø. Men til nå har langt flere overlevd, sier seksjonsoverlege Vibecke Sørensen ved Akershus universitetssykehus (Ahus) til VG.

– Foreløpig går det vesentlig bedre for respiratorpasientene enn dette anslaget. Og det går vesentlig bedre enn det vi selv hadde forventet, sier hun.

Ahus har flest coronapasienter i Norge. Torsdag var 60 pasienter innlagt, 23 av dem på intensivavdeling og 16 i respirator, opplyser sykehuset på sine nettsider. Ifølge NTBs oversikt har sykehuset så langt opplevd tre coronadødsfall.

Onsdag var i alt 325 coronapasienter innlagt på sykehus i Norge.

Også ved Rikshospitalet i Oslo har det så langt vært få dødsfall, opplyser overlege Jon Henrik Laake ved intensivavdelingen.

– Det er grunn til å glede seg, selv om det er for tidlig å konkludere med hvor stor andel av dem som er smittet med viruset, som vil overleve på intensivavdelingene i tiden fremover, sier han.

I tillegg fører gode smittevernrutiner til at få ansatte blir smittet.

– Vi ser veldig lite smitte blant de ansatte på Ahus. Her på intensiven har vi ikke fått noe smitte blant personalet, sier Sørensen