Anbefaler ikke å skille coronasyk mor og nyfødt baby

I USA og Kina holdes mor og barn atskilt etter fødsel hvis mor er smittet, så spedbarnet ikke får koronavirus. Norsk barnelegeforening anbefaler ikke nødvendigvis atskillelse. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
I USA og Kina holdes mor og barn atskilt etter fødsel hvis mor er smittet, så spedbarnet ikke får koronavirus. Norsk barnelegeforening anbefaler ikke nødvendigvis atskillelse. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I USA og Kina holdes mor og nyfødt atskilt hvis mor er smittet med coronavirus. Norsk barnelegeforening anbefaler det motsatte, men vil avveie risikoen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Aftenposten som skriver om Norsk barnelegeforening (NBF) sin nye veileder om hvordan man skal behandle en coronasyk mor som nettopp har født barn.

Barnelegene mener det ikke er god nok grunn til å innføre et tiltak der man rutinemessig skiller mor og barn rett etter fødsel. Begrunnelsen er at det er et inngripende tiltak, og at det foreløpig er få holdepunkter for at coronaviruset og covid-19 gir alvorlig sykdom hos nyfødte.

– Man må avveie risikoen for alvorlig sykdom hos barnet på den ene siden mot belastningen og de negative helseeffektene av å skille foreldre og nyfødte på den andre siden, heter det.

Fredag kom det imidlertid et tillegg om at omstendigheter rundt enten mors eller barns helse kan gjøre at faktorene vektlegges annerledes.

«Familier som likevel uttrykker sterkt ønske om at barnet skal holdes atskilt fra syk mor etter fødsel, skal i den grad det er praktisk mulig høres. Barnet må da fortrinnsvis kunne ivaretas på barsel av den andre forelderen eller av et annet familiemedlem», heter det.