Coronaviruset har spredt seg til nesten alle verdens land

Relativt få mennesker har til nå fått påvist coronaviruset i Indonesia (bildet) og andre folkerike land i Asia, som India og Bangladesh. Det samme er tilfelle i land i Afrika og Latin-Amerika. Få er imidlertid testet, og frykten for eksplosiv spredning med fatale følger er stor.
Relativt få mennesker har til nå fått påvist coronaviruset i Indonesia (bildet) og andre folkerike land i Asia, som India og Bangladesh. Det samme er tilfelle i land i Afrika og Latin-Amerika. Få er imidlertid testet, og frykten for eksplosiv spredning med fatale følger er stor. Foto: Trisnadi / AP

Helsevesenet i USA og andre vestlige land vakler under presset fra coronapasienter, noe som bærer bud om hva fattige og konfliktherjede land har i vente.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Coronaviruset har nå funnet veien til nær sagt alle verdens land, over 550.000 har fått påvist smitte, og for rundt 25.000 av dem har dette resultert i død.

Gjennomsnittsalderen på dem som dør, er fortsatt høy og i de fleste land høyere enn gjennomsnittlig levealder, og andelen som hadde alvorlige, underliggende sykdommer, er også høy.

Dette letter ikke presset på helsevesenet, og land etter land sliter nå med å hjelpe alle dem som trenger det. Mangelen på intensivplasser og pustemaskiner er skrikende, og selv i land som USA mangler sykehusene enkelt smitteverneutstyr.

Aktuelt: Hittil ukjente tall om norske corona-ofre

Økt testing

Tallet på påviste smittetilfeller i verden steg med over 70.000 det siste døgnet, en økning på rundt 15 prosent. Dette kan trolig også tilskrives økt testing i mange land, og det gir ikke nødvendigvis et sannferdig bilde av hvor raskt viruset sprer seg.

Antallet døde har steget med rundt 15 prosent de siste 24 timene, til rundt 25.000 midt på dagen fredag.

Nærmere 130.000 av dem som har vært smittet, er nå erklært virusfrie og friskmeldt. Økningen er mindre enn økningen i antall smittede og døde, men praksisen med å registrere friskmeldinger er ulik fra land til land.

Tilstanden for 21.000 som fredag fikk intensivpleie, ble betegnet som alvorlig eller kritisk, og det er en økning på over 40 prosent det siste døgnet. Disse utgjør imidlertid fortsatt bare 5 prosent av alle som nå har påvist viruset i kroppen, mens 375.000 smittede bare opplever milde symptomer.

Aktuelt: Titusener av turister strandet i Asia

Spres raskest i USA

I USA har nærmere 86.000 fått påvist smitte, og landet topper dermed lista over land med flest smittede. Drøyt 1.300 er hittil døde, men amerikanske sykehus er i ferd med å fylles opp av alvorlig syke pasienter og dødstallet ventes å stige kraftig de kommende dagene.

I Spania er det siste døgn registrert hele 769 nye dødsfall, det høyeste noensinne, og det totale antallet er nå kommet opp i 4.858. Bare Italia har flere døde, over 8.200.

I Kina, der coronaviruset først ble påvist, er nærmere 92 prosent av de drøyt 81.000 som har vært smittet, nå friskmeldt. Smittespredningen har i stor grad stanset opp, og det samme har økningen i antall dødsfall.

Brasil: Narkokartellene innfører portforbud

Fattige

I hvor stor grad coronaviruset har spredt seg i Afrika, Latin-Amerika og folkerike asiatiske land som India, Bangladesh og Indonesia, er uklart.

Antallet påviste smittetilfeller er fortsatt relativt lavt, men det samme er antallet som er testet.

Problemene vestlige lands helsevesen opplever, vil blekne dersom pandemien skyter fart i disse delene av verden, der folk lever tett, tilgangen på rent vann ofte er dårlig og helsevesenet er dårlig utbygd.

I land som fra før står midt oppe i krig og humanitære katastrofer, og i verdens mange overfylte flyktningleirer, kan coronaviruset få katastrofale følger som ingen helt kan se omfanget av.

Aktuelt: Sverige forbyr ansamlinger av flere enn 50 personer

Sørkoreanske helsearbeidere er godt beskyttet, og landet er blant dem som har lyktes best med å stanse spredning av coronaviruset. Foto: Lee Young-hwan / AP
Sørkoreanske helsearbeidere er godt beskyttet, og landet er blant dem som har lyktes best med å stanse spredning av coronaviruset. Foto: Lee Young-hwan / AP

Personvernpolicy