Brundtland om corona: «en varslet katastrofe»

Tidligere WHO-sjef og statsminister Gro Harlem Brundtland sier at verden ikke har forberedt seg på en pandemi selv om det har kommet flere advarsler. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Tidligere WHO-sjef og statsminister Gro Harlem Brundtland sier at verden ikke har forberedt seg på en pandemi selv om det har kommet flere advarsler. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere WHO-sjef og statsminister Gro Harlem Brundtland sier at land har unnlatt å forberede seg på en pandemi og nå står overfor «en varslet katastrofe».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«De aller fleste landene har unnlatt å følge opp de nødvendige forberedelser og beredskap, for å kunne håndtere globale utbrudd og pandemier – til tross for klare advarsler fra WHO og andre sentrale institusjoner og kompetente fagmiljøer», skriver Brundtland i en uttalelse til VG.

Utdannet lege ved Universitetet i Oslo og Harvard-universitetet i USA, ledet Brundtland Verdens helseorganisasjon (WHO) fra 1998 til 2003 og sto der midt i kampen mot aids og sars.

I 2018 ledet Brundtland arbeidet med en rapport fra Verdensbanken og WHO om hvordan verden ville håndtere en global smittsom og dødelig epidemi.

Konklusjonen i rapporten fra det såkalte Global Preparedness Monitoring Board (GPMB) var at verden ikke var forberedt, til tross for at faren for epidemier økte.

«Vi i GPMB er nå aktive internasjonalt for å mobilisere helt nødvendige ressurser, inn mot flere sentrale institusjoner og lederne i G-7 og G-20», skriver Brundtland til VG.