Forskere ser om det er mulig for pasienter å dele respirator

Forskere tester muligheten for å koble flere enn én pasient til hver respirator i en krisesituasjon. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Forskere tester muligheten for å koble flere enn én pasient til hver respirator i en krisesituasjon. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere ved Oslo universitetssykehus (OUS) tester nå om det er mulig å koble flere enn én pasient til hver respirator i en krisesituasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik situasjonen er nå finnes det mer enn nok respiratorer til pasienter innlagt med coronasmitte. Men dersom de mørkeste scenarioene slår til, kan situasjonen forandre seg, skriver Dagens Medisin.

De skriver at forskere ved OUS og Universitetet i Oslo (UiO) nå sjekker om én respirator kan brukes på flere pasienter – altså å koble flere enn én pasient til hver respirator.

– Det er ingen som vil anbefale dette til vanlig, men i en krisesituasjon kan dette kanskje redde to eller fire istedenfor bare én, sier gjesteforsker Håvard Kalvøy.

De har allerede gjennomført tester på kunstige lunger. Menneskets lunger er ikke like og krever ulik mengde luft, i ulik takt og med ulik styrke. Man har også startet arbeidet med å utvikle elektronikk der man med en PC kan styre luften til hver pasient mer individuelt.

– Det vi gjør, er å lage en teknisk rapport der vi dokumenterer vitenskapelig hvordan dette fungerer på ulike lunger. Vi gir ikke et svar på om metoden egner seg. Vårt mål er å gi et svar på alle de tekniske spørsmålene, sier Kalvøy.