FHI:Hurtigtester for påvisning av antistoffer utelukker ikke infeksjon

Folkehelseinstituttet (FHI) oppfordrer folk til å være forsiktige med bruken av hurtigtester for koronavirus.
Folkehelseinstituttet (FHI) oppfordrer folk til å være forsiktige med bruken av hurtigtester for koronavirus. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkehelseinstituttet (FHI) oppfordrer til forsiktighet med bruken av hurtigtester for coronavirus, som er på vei inn på det norske markedet i disse dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Testene vil kunne gi falske negative resultater tidlig i sykdomsforløpet, skriver FHI på sine hjemmesider.

Det er nå flere hurtigtester på vei inn på det norske markedet, som skal gi et kjapt svar på om man har coronaviruset eller ikke.

Hurtigtestene utføres på en blodprøve fra fingeren og gir svar i løpet av ti minutter.

– Det er viktig å understreke at disse testene ikke kan benyttes til å utelukke covid-19, og det er ingen hurtigtester som kan erstatte PCR (polymerasekjedereaksjon) som diagnostisk metode tidlig i sykdomsforløpet, sier Anne-Marte Bakken Kran, overlege ved Folkehelseinstituttet.

FHI skriver videre at det tar tid før antistoffer dannes, og disse hurtigtestene vil derfor ofte være negative i begynnelsen av infeksjonen.

­– Inntil vi vet mer, oppfordrer Folkehelseinstituttet til å være forsiktige med bruken av hurtigtester, og huske på at falske negative resultater kan forekomme tidlig i sykdomsforløpet, sier Bakken Kran.