Norske sykehus skal teste malariamedisin på coronapasienter

Video: Derfor ønsker de å teste malaria - og andre medisiner på norske pasienter. 

Malariamedisinen hydroxyklorokin og ebolamedisinen Remdesivir skal testes på coronapasienter ved norske sykehus.

Blant sykehusene som skal gå i gang med testingen, er Oslo universitetssykehus, melder TV 2. Haukeland universitetssjukehus har tidligere bekreftet at de er i gang med testingen av Remdesivir.

Testingen av malariamedisiner med covid-19 skjer i samarbeid med Verdens helseorganisasjon (WHO). Pasientene som blir behandlet med medisinene, må samtykke.

– Remdesivir er det legemiddelet som virker mest lovende mot korona så langt, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk til kanalen.

– Reduserer komplikasjoner

Anestesioverlege Nina Skei ved Sykehuset Levanger sier til NRK at studier viser at medisinen reduserer antall dager man er syk.

– Den gjør deg ikke helt frisk av covid-19, men den reduserer komplikasjoner av sykdommen samt tiden du er syk, sier hun til kanalen.

Til tross for at norske myndigheter skal teste malariamedisin på coronapasienter, anbefales det ikke å ta i bruk gamle malariatabletter man har liggende i medisinskapet hjemme.

Video: Se pressekonferansen fra Rikshospitalet der forskere og leger orienterte om den norske kampen mot corona-viruset.

Klinisk farmasøyt Katarina Nezvalova-Henriksen på Oslo universitetssykehus forsikrer at det er nok medisin til å gjennomføre testingen.

– Vi har sørget for å ha nok medisin til å begynne. Skulle det bli behov for å skaffe mer, har vi muligheten til å gjøre det, så jeg er ikke bekymret, sier Nezvalova-Henriksen til NTB.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden