Norske sykehus skal teste malariamedisin på coronapasienter

Video: Derfor ønsker de å teste malaria - og andre medisiner på norske pasienter. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Malariamedisinen hydroxyklorokin og ebolamedisinen Remdesivir skal testes på coronapasienter ved norske sykehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant sykehusene som skal gå i gang med testingen, er Oslo universitetssykehus, melder TV 2. Haukeland universitetssjukehus har tidligere bekreftet at de er i gang med testingen av Remdesivir.

Testingen av malariamedisiner med covid-19 skjer i samarbeid med Verdens helseorganisasjon (WHO). Pasientene som blir behandlet med medisinene, må samtykke.

– Remdesivir er det legemiddelet som virker mest lovende mot korona så langt, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk til kanalen.

– Reduserer komplikasjoner

Anestesioverlege Nina Skei ved Sykehuset Levanger sier til NRK at studier viser at medisinen reduserer antall dager man er syk.

– Den gjør deg ikke helt frisk av covid-19, men den reduserer komplikasjoner av sykdommen samt tiden du er syk, sier hun til kanalen.

Til tross for at norske myndigheter skal teste malariamedisin på coronapasienter, anbefales det ikke å ta i bruk gamle malariatabletter man har liggende i medisinskapet hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Video: Se pressekonferansen fra Rikshospitalet der forskere og leger orienterte om den norske kampen mot corona-viruset.

Klinisk farmasøyt Katarina Nezvalova-Henriksen på Oslo universitetssykehus forsikrer at det er nok medisin til å gjennomføre testingen.

– Vi har sørget for å ha nok medisin til å begynne. Skulle det bli behov for å skaffe mer, har vi muligheten til å gjøre det, så jeg er ikke bekymret, sier Nezvalova-Henriksen til NTB.