Nav må ikke lenger stille krav til legeerklæring for å godkjenne sykemelding

Regjeringen lemper på reglene for sykemelding.
Regjeringen lemper på reglene for sykemelding. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Nav kan fra og med fredag godkjenne sykemeldinger selv om det ikke legges ved legeerklæring.

Regjeringen kunngjorde regelendringen fredag.

Det betyr at Nav ikke lenger må kreve en erklæring fra legen for å akseptere sykemeldingen. Dette henger sammen med de nye hastetiltakene, der staten betaler for coronarelatert sykefravær fra dag fire.

Jurist: Mistenker corona-juks blant norske bedrifter

Alle som sitter i karantene eller er syke uten behov for legehjelp, er oppfordret til å be arbeidsgiver om å akseptere egenmelding i hele den vanlige arbeidsgiverperioden på 16 dager, skriver departementet i en pressemelding.

Et viktig budskap til arbeidsgivere er derfor at kortere arbeidsgiverperiode ikke innskrenker dagens adgang til bruk av egenmelding.

– I praksis betyr dette at arbeidsgivere kan godta egenmelding for hele den nåværende arbeidsgiverperiode på 16 dager i trygg forvissning om at Nav senere ikke vil nekte å refundere sykepengene fordi arbeidstakeren brukte egenmelding framfor legeerklæring, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Ingen skal tape på å bruke egenmelding, verken arbeidsgivere eller arbeidstakere, legger han til.

Tiltaket skal også lette situasjonen for fastleger og legevakter, slik at de kan bruke tiden på å hjelpe pasienter som trenger helsehjelp.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært