Milliarder kan ikke vaske hendene i rent vann

<p>Det sikreste middelet mot spredning av coronaviruset er 20–30 sekunders håndvask med rent vann og såpe. Det er en luksus 3 milliarder mennesker i verden ikke har tilgang til, ifølge WHO og Unicef. Foto: AP / NTB scanpix</p>
Det sikreste middelet mot spredning av coronaviruset er 20–30 sekunders håndvask med rent vann og såpe. Det er en luksus 3 milliarder mennesker i verden ikke har tilgang til, ifølge WHO og Unicef. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Håndvask med rent vann og såpe er det beste middelet i kampen mot coronavirus, men nesten halvparten av verdens befolkning har ikke tilgang til dette.

Tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) og FNs barnefond (Unicef) viser at rundt 3 milliarder mennesker i verden ikke har tilgang til ren håndvask.

Blant dem vil det bli svært vanskelig å forhindre at coronaviruset sprer seg i eksplosiv hastighet, frykter ekspertene.

– Det er en uhyggelig tanke. Dette gjelder typisk fattige land og steder der man har problemer med rent drikkevann, toalettforhold og vann i det hele tatt, sier generalsekretær Karen Hækkerup i danske Unicef.

– Dette er steder der man alt kjemper for å unngå vannbårne sykdommer som kolera og hepatitt, og så kommer coronaviruset på toppen. Det kan få enorme konsekvenser, sier hun.

Analyse: Politikk mot ekspertise i kampen mot corona

Vann og såpe

Eksperter på smittevern verden over anbefaler god håndhygiene som det fremste verktøyet i kampen mot coronaviruset.

Flittig håndvask, 20–30 sekunder om gangen med rent vann og såpe, tar knekken på viruset, men det er en luksus mange ikke har tilgang til.

Utviklingen går heldigvis i riktig retning, og de siste 20 årene har nesten 2 milliarder flere mennesker fått tilgang til rent drikkevann.

Innsikt: Hva er et virus – og hvordan skiller det nye coronaviruset seg ut?

Drikker brakkvann

En av ti i verden mangler imidlertid fortsatt tilgang til helt grunnleggende livsnødvendigheter som er avgjørende for hygienen, blant dem rundt 144 millioner mennesker som drikker ubehandlet brakkvann, viser tall fra FN.

Hækkerup viser til at det årlig dør rundt 300.000 barn i verden som følge av diarérelaterte sykdommer, og millioner av barneliv trues av vannbårne sykdommer.

Hver eneste dag dør det 800 barn av sykdommer som er direkte relatert til urent vann og mangel på hygiene, og som enkelt kunne ha vært forebygd, påpeker Unicef.

Corona-varsko til eldre i jobb: – Ta ut pensjon, du får ikke sykepenger

Frykter følgene i Afrika

Coronapandemien har hittil krevd rundt 8.000 menneskeliv, og viruset spres nå til stadig flere land i Afrika.

– Selv om Afrika ikke er hardt rammet ennå, så er det naivt å tro at det ikke kommer til å ramme hardt i de land der helsevesenet fra før står overfor utfordringer, sier Hækkerup.

Aller verst kan pandemien komme til å ramme i Afrika sør for Sahara, der 63 prosent av innbyggerne i byene ikke har tilgang på rent vann å vaske hendene i.

I Sør-Afrika mangler nesten annenhver innbygger i de store byene helt grunnleggende fasiliteter for håndvask i hjemmene sine, ifølge FN.

Håp: Australske forskere tester kur for corona

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært