Oslo universitetssykehus vil teste ikke-godkjent ebolamedisin på coronasmittede

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo universitetssykehus (OUS) vil teste en eksperimentell ebolamedisin på coronasmittede. De håper å starte studier på legemiddelet så snart de får tillatelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Remdesivir er det eneste av de aktuelle midlene som har et potensial til direkte å kunne hemme virusreplikasjon. Derfor er dette middelet vi nå ønsker å teste nærmere», skriver Anders Bayer i kommunikasjonsstaben ved OUS i en epost til Aftenposten.

Remdesivir er en eksperimentell medisin mot ebola. Preparatet er per i dag ikke godkjent for rutinemessig behandling av noen sykdom.

OUS venter nå på svar fra Gilead Sciences, som står bak legemiddelet, om tillatelse til å bruke det. Svaret er ventet kommende uke. OUS vil så starte sin egen studie på legemiddelet i løpet av den påfølgende uken.

– Det er bare ett medikament vi tror kan ha reell effekt, og det er remdesivir, sa Bruce Aylward, assisterende direktør i Verdens helseorganisasjon (WHO), tidligere denne uken, ifølge Aftenposten.

Forrige uke skrev NRK om et europeisk forskerteam med NTNU på laget som har undersøkt flere medisiner de tror vil ha en virking mot koronaviruset. Blant dem er remdesivir.

– Vi er veldig sikre. Medisinene det er snakk om, har blitt testet i laboratorium hvor det har blitt vist effekt, sa masterstudent Petter Inge Andersen ved fakultet for medisin og helsevitenskap ved universitetet den gang.

Legemiddelet er allerede blitt testet på en pasient i USA. Det blir også testet i Asia.