Aavitsland: Mer bekymret nå enn for svineinfluensaen

Preben Aavitsland er betydelig mer bekymret enn i 2009. Risikoen for dødelighet for den enkelte smittede ser ut til å være betydelig høyere enn med svineinfluensaen. Jeg tror dette blir veldig stort, sier Aavitsland. Foto: Morten Holm / NTB scanpix
Preben Aavitsland er betydelig mer bekymret enn i 2009. Risikoen for dødelighet for den enkelte smittede ser ut til å være betydelig høyere enn med svineinfluensaen. Jeg tror dette blir veldig stort, sier Aavitsland. Foto: Morten Holm / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Smittevernekspert og overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet sier til VG at myndighetene er mer bekymret nå enn de var for svineinfluensaen i 2009. 

Aavitsland sier det vil komme dødsfall som følge av coronaviruset i Norge, men at det er umulig å si hvor mange.

32 personer døde i Norge av svineinfluensa for 11 år siden.

– Ja, vi er betydelig mer bekymret enn i 2009. Risikoen for dødelighet for den enkelte smittede ser ut til å være betydelig høyere enn med svineinfluensaen. Jeg tror dette blir veldig stort , sier Aavitsland til VG.

For de fleste er ikke sykdommen covid-19, forårsaket av coronaviruset farlig eller livstruende, men for noen kan det bli alvorlig.

– Vi vet at det går et skille ved 1–2 uker. Hvis pasienten blir dårligere etter 1–2 uker, får de ofte viruslungebetennelse langt nede i lungene. Det kan ødelegge lungene og gi akutt lungesvikt. Da trenger pasienten pustehjelp. Vi vet også at risikoen for barn og unge voksne er liten. Fra 60-årsalderen øker den voldsomt, sier smitteverneksperten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært