Frp vil ha eggdonasjon og assistert befruktning

Helsepolitisk talsperson i Frp Åshild Bruun-Gundersen la onsdag fram en rekke forslag til endringer i bioteknologilovgivningen.
Helsepolitisk talsperson i Frp Åshild Bruun-Gundersen la onsdag fram en rekke forslag til endringer i bioteknologilovgivningen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiet vil tillate assistert befruktning for enslige, fosterdiagnostikk som tidlig ultralyd og nipt-test, og eggdonasjon i ny bioteknologilov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyste partiets helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen på en pressekonferanse på Stortinget onsdag.

Når det gjelder fosterdiagnostikk, vil Frp etablere et såkalt PGD-tilbud i Norge og avvikle nemndene. I dag tillates gentesting av embryoer kun for par med risiko for enkelte alvorlige sykdommer.

Samtidig vil partiet tillate tidlig ultralyd til alle kvinner og en såkalt nipt-test, som gjør det mulig å avlese mulige kromosomfeil – som Downs syndrom – allerede i uke ni av svangerskapet.

– Dette handler ikke om sortering, men om å gi trygghet til kvinnene i deres svangerskap, sier Bruun-Gundersen.

– Valget må kvinnene ta selv, legger hun til.

– Historisk mulighet

Samtidig vil Frp tillate assistert befruktning for enslige.

– Frp mener at staten ikke skal sette begrensninger for hvilke valg familier og enkeltpersoner kan ta, heter det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp vil også tillate eggdonasjon på lik linje med sæddonasjon.

– Vi har nå en historisk mulighet til å tillate eggdonasjon i Norge. Jeg har gledet meg til å fremme dette forslaget, sier Bruun-Gundersen.

Andre forslag fra Frp er å tillate mitokondriedonasjon og lagring av befruktede egg på ikke-medisinsk grunnlag.

KrF-veto

I Granavolden-plattformen ble de fire partiene på borgerlig side enige om enkelte liberaliseringer i bioteknologilovgivningen, samtidig med at KrF fikk veto mot ytterligere endringer.

I januar gikk imidlertid Frp ut av regjeringen, og partiet anser seg nå ikke lenger bundet av plattformen som ble forhandlet fram for ett år siden.

Endringene i bioteknologiloven ligger nå til behandling i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Partiene har frist til 26. mars med å fremme forslag til endringer.

Frp viser til at loven ikke har vært endret i betydelig grad siden 2004, og at den derfor er overmoden for endringer. For partiet er det et sentralt poeng at ikke Norge skal ha strengere reguleringer enn andre land det er naturlig å sammenligne med.