19 personer er smittet av coronavirus i Norge

Video: Ullevål sykehus innfører nye karanteneregler.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ytterligere fire personer ble søndag bekreftet smittet av coronavirus i Norge, og det totale antall smittede her i landet er dermed oppe i 19.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen av dem er alvorlig syke, opplyste Folkehelseinstituttet (FHI) søndag kveld.

12 av de 19 tilfellene er i østlandsområdet, inkludert fem ansatte ved Oslo universitetssykehus og én lærer ansatt ved Etterstad videregående skole i Oslo. Seks av tilfellene er i Bergen, mens ett er i Tromsø.

Alle har tilknytning til smitte i utbruddsområder i utlandet. De er alle hjemmeisolert og følges opp av lokal helsetjeneste i sine respektive kommuner, opplyser Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Nye karanteneregler

Ullevål sykehus innførte søndag nye karanteneregler på 14 dager for ansatte som har vært i smitteområder. Det gjelder 150–160 ansatte ved sykehuset. Antallet kommer trolig til å stige noe.

– Alle som har vært i smitteområder, skal holdes i karantene i 14 dager fra de kom hjem. De som får symptomer, skal testes, sa administrerende direktør Bjørn Atle Bjørnbeth ved Oslo universitetssykehus på en pressekonferanse søndag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I alt 90 ansatte ved en seksjon i den virusrammede øyeavdelingen ved sykehuset er nå i karantene.

Samtidig har sykehuset vært i kontakt med alle de 186 pasientene som har vært innom seksjon for bakre segment ved øyeavdelingen i løpet av uken.

– Pasienter som har en avtale ved Oslo universitetssykehus i nær fremtid og har oppholdt seg i et smitteområde, oppfordres til å kontakte avdelingen for å få gjort en vurdering av om de skal møte opp eller ikke, sier Bjørnbeth.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke stor smittespredning

Folkehelseinstituttet vurderer fremdeles ikke smittespredningen i samfunnet som stor.

– Vi skiller mellom der vi kjenner hele smittekjeden og smittespredning hvor vi ikke kjenner forbindelsen. Når vi kjenner smittekjeden, er det fortsatt muligheter for at vi kan få kontroll og stanse smittespredningen, sier områdedirektør Geir Bukholm ved Folkehelseinstituttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er nå viktig å følge med på rådene fra Folkehelseinstituttet, understreker han.

– Dette er en situasjon under utvikling, og rådene fra FHI er under løpende vurdering i takt med kunnskap om situasjonen og utviklingen i andre land, sier Bukholm.

Generelle råd om hva folk bør gjøre under og etter opphold i utlandet ligger på FHIs nettsider.

SE VIDEO: Professor om coronaviruset: – Ikke verre enn normal influensa:

Bydelene avlaster Oslo legevakt

Oslo legevakt er overbelastet som følge av coronaviruset, og bydelene i Oslo kommune får derfor ansvaret for prøvetaking og smitteoppsporing fra neste uke.

– Vi desentraliserer prøvetaking og smitteoppsporing, som handler om å kontakte smittede og snakke med deres kontakter igjen, til bydelene, sier smittevernoverlege Tore W. Steen i Oslo kommune til NTB.

Bydelene vil få ansvaret for smitteoppsporing mandag, mens prøvetaking vil være desentralisert til de fleste bydelene i Oslo innen tirsdag.

– Dette vil lette en god del av presset på legevakten. Søndag var det opptil en halvtimes venting, og det er helt uholdbart for dem som er alvorlig syke med andre sykdommer, sier Steen.