Studie: Noen antibiotika som forskrives til gravide, knyttes til økt risiko for misdannelser

En ny studie viser sammenheng mellom bruk av en gruppe antibiotika, makrolider, under svangerskapet og økt risiko for misdannelser hos barn, særlig når den forskrives i starten av svangerskapet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix
En ny studie viser sammenheng mellom bruk av en gruppe antibiotika, makrolider, under svangerskapet og økt risiko for misdannelser hos barn, særlig når den forskrives i starten av svangerskapet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Makrolid-antibiotika er knyttet til større risiko for misdannelser enn penicillin, ifølge ny forskning. – Penicillin er trygt i svangerskapet og bør være førstevalg, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barn av mødre som fikk forskrevet en gruppe antibiotika, makrolider, tidlig i svangerskapet, hadde større risiko for alvorlige misdannelser, særlig hjertefeil, sammenlignet med barn av mødre som fikk forskrevet penicillin, viser en ny britisk studie.

Forskerne bak studien mener funnene viser at makrolider bør brukes med forsiktighet under svangerskapet, og at andre typer antibiotika bør forskrives om mulig, til man har mer forskning.

– Studien vil bli diskutert i fagmiljøet, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket i en e-post til ABC Nyheter.

Mer om makrolider

Makrolider er en gruppe antibiotika som ofte brukes som et alternativ for pasienter som er allergiske mot penicillin.

Erytromycin var det første makrolidet på det norske markedet og er fortsatt det midlet som forskrives mest.

Erfaringsgrunnlaget for bruk av erytromycin er derfor omfattende, mens det er mindre data tilgjengelig for spiramycin, klaritromycin og azitromycin.

Midlene har mange felles trekk, men er likevel såpass forskjellige at de har fått noe ulike bruksområder.

Kilde: Legemiddelhåndboka

– I denne studien var risikoen for misdannelser totalt sett størst i første trimester, slik som forventet. Et litt uventet funn er en økt risiko for misdannelser i kjønnsorganene i andre og tredje trimester, fortsetter han.

Varierende råd om bruk i svangerskapet

Det har vært noe usikkerhet omkring risikoen ved å bruke makrolider (inkludert erytromycin, klaritromycini og azitromycin) i svangerskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også tidligere studier har antydet at makrolider kan knyttes til sjeldne, men alvorlige helserisikoer, særlig for ufødte barn.

Likevel er rådene som gis om bruk av makrolider i svangerskapet ikke entydige, de varierer fra land til land, skriver forskerne fra University College London (UCL) i studien som er publisert i tidsskriftet BMJ.

Dette ønsket forskerne å adressere i sin nye studie.

Mer om studien

Forskerne har analysert data fra 104.605 barn født i Storbritannia fra 1990 til 2016, der mor fikk forskrevet en makrolid eller penicillin da hun var gravid. Barna ble fulgt opp noen år etter fødselen (median 5,8 år).

I tillegg ble 82.314 barn med mødre som fikk forskrevet makrolider eller penicillin før graviditeten, og 53.735 barn som var søsken av barna i studiegruppa, brukt som kontrollgrupper.

Alvorlige misdannelser ble registrert hos 186 av 8632 av barna hvis mødre hadde fått forskrevet makrolider under svangerskapet, og hos 1666 av 95.973 barn som hadde fått resept på penicillin.

Forskerne korrigerte for ulike faktorer som kan påvirke resultatene.

Så kom de frem til at forskrivning av makrolider i de første tre månedene av svangerskapet, var knyttet til en økt risiko for alvorlige misdannelser sammenlignet med penicillin (28 tilfeller per 1000, mot 18 tilfeller per 1000). Spesielt gjaldt det hjertemisdannelser (11 per 1000, mot 7 per 1000).

Kohortstudie:

Den ferske studien er en såkalt kohortstudie.

Det betyr at den følger en bestemt gruppe mennesker (kohort) over tid for å identifisere undergrupper av personer som er, har vært, eller blir eksponert for en eller flere faktorer som hypotetisk påvirker sannsynligheten for sykdom eller andre utfall. Over tid observeres i hvilken grad sykdom eller andre utfall forekommer i ulike grupper.

Forskerne har analysert data fra 104.605 barn født i Storbritannia fra 1990 til 2016, der mor fikk forskrevet en makrolid eller penicillin da hun var gravid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da de hadde korrigert for ulike faktorer som kan påvirke resultatene, kom forskerne frem til at forskrivning av makrolider i de første tre månedene av svangerskapet, var knyttet til en økt risiko for alvorlige misdannelser sammenlignet med penicillin.

Den økte risikoen så man ikke blant barn av mødre som fikk forskrevet makrolider senere i graviditeten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatene viste også at makrolider forskrevet i svangerskapet, var knyttet til en liten økning i risiko for misdannelser i kjønnsorganer hos barna.

Dette er en observasjonsstudie, derfor kan man bare vise sammenhenger, og ikke si sikkert at det er bruk av makrolider som er årsak til den økte risikoen som ble observert.

Forskerne peker også på noen svakheter ved studien, som at de kun har data for forskrivning av de ulike typene antibiotika, ikke om hvordan de ble brukt.

– Trekker i retning av litt økt risiko

Oslo 20110829. Intervju med Steinar Madsen i Legemiddelverket, om kostbare medikamenter i helsesektoren.. Foto: Berit Roald / Scanpix Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Oslo 20110829. Intervju med Steinar Madsen i Legemiddelverket, om kostbare medikamenter i helsesektoren.. Foto: Berit Roald / Scanpix Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Styrker resultatene fra denne studien mistanken om økt risiko for misdannelser ved bruk av makrolider i svangerskapet?

– Denne studien kan trekke i retning av at det foreligger en litt økt risiko for misdannelser. Men slike studier kan inneholde feilkilder det er vanskelig å korrigere for, svarer Madsen i Legemiddelverket.

For eksempel var det 4,7 prosent av dem som fikk makrolider som hadde seksuelt overførbare sykdommer, mot 1,3 prosent av dem som fikk penicillin. Dette vil hovedsakelig dreie seg om klamydia, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Klamydia kan være assosiert med alvorlige hjertemisdannelser som kan bidra til økt antall hjertemisdannelser i gruppen som fikk makrolider. Det viser hvor forsiktig man må være når man tolker slike data, sier Madsen.

– Penicillin bør være førstevalg

Han forklarer at makrolider kan være nødvendig i behandlingen av noen infeksjoner, slik som klamydia.

– Pasienter med penicillinallergi kan også ha behov for erytromycin og tilsvarende legemidler.

– Våre råd er allerede at man bør unngå erytromycin særlig i første del av svangerskapet. Nytten av behandlingen må veies opp mot en risiko som tross alt er ganske liten. Penicillin er trygt i svangerskapet og bør være førstevalg i behandlingen av alle infeksjoner der penicillin virker godt, sier Madsen til ABC Nyheter.