– Dette viruset kan ta livet av hvem som helst
Det nye coronaviruset vil før eller siden komme til Norge. Mange vil trolig bli smittet. Nå forbereder norske helsemyndigheter seg på worst case. Overlege Preben Aavitsland presiserer likevel at «risikoen for å dø ser ut til å være veldig lav».
– Vi vet ikke nok om dette viruset annet enn at at folk med kroniske sykdommer dør i større grad enn friske mennesker. Samtidig har også friske mennesker dødd etter å ha blitt smittet av dette viruset. Derfor må vi absolutt ta dette på alvor. Dette viruset kan ta livet av hvem som helst, sier Preben Aavitsland, overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI), til ABC Nyheter.
Ifølge nye beregninger, gjengitt i The Guardian, kan så mange som 60-80 prosent av verdens befolkning bli smittet av det nye coronaviruset. Det er scenariet dersom verdens helsemyndigheter ikke klarer å stanse spredningen.
Aktuelt: Flere virusdødsfall ble telt to ganger
– Veldig mange vil før eller senere bli smittet
I Norge planlegger nå helsemyndighetene ut i fra at viruset snart vil spre seg i den norske befolkningen.
– Det er veldig vanskelig å vite hvordan dette vil utvikle seg. Dersom viruset etablerer seg blant menneskeheten vil det før eller senere spres til de fleste land i verden. Sannsynligvis er det ikke noe immunitet mot dette viruset blant folk. Derfor vil veldig mange før eller senere bli smittet. Om det tar to år eller ti år, det vet vi ikke, sier Aavitsland.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenForskning: 120 flyplasser er spesielt viktige når det gjelder global smittespredning
– Risikoen for å dø ser ut til å være veldig lav
Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har den siste tiden intensivert arbeidet med å informere nordmenn og tilreisende om smittefaren.
Fakta om viruset covid-19:
* En ny type koronavirus ble i desember oppdaget i Wuhan i Kina, en by med 11 millioner innbyggere, hovedstad i Hubei-provinsen.
* Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.
* Over 80 prosent får milde symptomer, risikoen er aller størst for eldre og syke. Dødeligheten er trolig under 1 prosent, ifølge norske helsemyndigheter.
* WHO betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.
* Fram til tirsdag 25. februar hadde 100 nordmenn blitt testet for viruset. Ingen har fått påvist smitte.
* 26. februar bekreftes det første tilfellet av viruset i Norge hos en person i Nord-Norge som har vært i Kina. Personen er frisk og holdes isolert. Folkehelseinstituttet vurderer det som svært lite sannsynlig at vedkommende utgjør en smitterisiko.
* Samme dag ba Folkehelseinstituttet norske helsemyndigheter forberede seg på en alvorlig epidemi.
Kilde: Folkehelseinstituttet, diverse nyhetsbyråer.
– Vi har foreløpig ikke så voldsomme tiltak i Norge, men vi tar dette absolutt på alvor. Vi planlegger for at viruset kommer til Norge, og at det før eller senere sprer seg. Hvis vi kombinerer at smitten blir utbredt, og en viss andel dør, kan det bli mange dødsfall, påpeker Aavitsland.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenNorsk forsker om Kinas grep: – Ekstreme smitteverntiltak kan gi alvorlige og uante sosiale konsekvenser
– Er det først og fremst personer i risikogrupper med nedsatt immunforsvar som er mest utsatt?
– Vi skal være glad for at de aller fleste som smittes, får en nokså mild sykdom. Hvem som helst kan bli smittet, men risikoen for å dø av dette viruset ser ut til å være veldig lav. Til sammenligning døde om lag ti prosent av de som ble smittet av SARS-viruset. Men personer med kroniske sykdommer dør i større grad. De som har underliggende sykdom har også større risiko for alvorlig sykdom, sier overlegen ved Folkehelseinstituttet.
Artikkelen fortsetter under annonsenInnsikt: Ville myndighetene stenge en by for å beskytte oss mot farlig smitte? Neppe
– Målet er å forsinke oppstarten av en epidemi
Utbruddet av det nye coronaviruset fra Wuhan er nå en internasjonal folkehelsekrise, konkluderer Verdens helseorganisasjon (WHO).
– Vi er nå sammen om dette, og vi kan bare stanse det om vi samarbeider, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.
I Norge drilles nå sykehusene i hvordan de skal håndtere smittede pasienter.
– Vi sørger for at sykehusene er best mulig rustet for å behandle dem som blir alvorlig syke. De færreste vil trenge sykehusbehandling. I den fasen vi nå er inne i ønsker vi å få tak i alle som er smittet. Vi ønsker ikke å nekte folk å reise noe sted, men de som har vært ute og reist må være oppmerksomme på symptomer som feber, hoste og luftveisinfeksjoner. Målet er å forsinke oppstarten av en epidemi her i landet, sier Preben Aavitsland.
Aktuelt: Danmark ber om EU-samarbeid om virusberedskap
Video: WHO ber verdens land skjerpe seg før neste utbrudd