Flaggermus kan ha mange farlige virus. Hvorfor blir de ikke syke selv?

Virus smitter lett mellom flaggermus siden de ofte bor tett sammen i store kolonier. Gjerne i en fuktig grotte. (Foto: AP)
Virus smitter lett mellom flaggermus siden de ofte bor tett sammen i store kolonier. Gjerne i en fuktig grotte. (Foto: AP)

Det er lett å tenke at det må skyldes et veldig bra immunforsvar. Men svaret er kanskje det motsatte.

– Immunsystemet til flaggermusen må ha en spesiell profil eller en svakhet et sted, sier Irene Ørpetveit, virusforsker ved Veterinærinstituttet.

Når du blir syk er det nemlig sjeldent selve viruset eller bakterien som slår deg ut.

Derimot er det feberen og betennelsen − din egen kropps forsvar mot bakterier og virus − som gjør deg sengeliggende.

Immunforsvaret ditt overreagerer.

Men hos flaggermus ser det ut til at immunforsvaret ikke bryr seg like mye om at det kommer virus inn i kroppen.

Ebola og rabies

For de flygende pattedyrene kan være bærere av varianter av virus som kan gi alvorlige sykdommer som Ebola, SARS og rabies.

Wuhan-viruset som sprer seg blant oss mennesker i disse dager, som nylig fikk navnet covid-19, stammer også mest sannsynlig fra flaggermus. En ny studie publisert i Nature for noen få dager siden styrker denne hypotesen.

Wuhan-viruset, samlet inn fra fem pasienter, lignet mest på et koronavirus fra flaggermusarten Rhinolophus affinis i Yunnan-provinsen i Kina, ifølge en ny Nature-studie (Foto: Binturong-tonoscarpe / Shutterstock / NTB scanpix)
Wuhan-viruset, samlet inn fra fem pasienter, lignet mest på et koronavirus fra flaggermusarten Rhinolophus affinis i Yunnan-provinsen i Kina, ifølge en ny Nature-studie (Foto: Binturong-tonoscarpe / Shutterstock / NTB scanpix)

Så hva er det egentlig som gjør at immunforsvaret til flaggermusen reagerer så svakt på disse virusene?

En del av svaret handler kanskje om et lite protein som heter STING. Det oppfører seg nemlig annerledes i flaggermus enn i dyr som katter, mus, hunder, hester, høner – og mennesker.

Det viste forskere bak en studie som kom ut i 2018.

Alarmen er svakere hos flaggermus

Dette proteinet skal slå alarm hvis det oppdager inntrengere.

Når virus har sneket seg inn i cellene våre, frigjør de arvestoffet sitt. Derfor er frittflytende DNA et tegn på at en celle kan ha blitt angrepet. Vårt eget DNA ligger godt beskyttet innerst i cellekjernen.

Men hos flaggermus reagerer STING-proteinet mye svakere enn i mennesker og andre dyr.

Og det er viktig for flaggermusene.

– Det som er litt spennende med denne studien, er at flaggermus må unngå at immunforsvaret går på høygir hver gang det kommer fritt DNA i cellene, sier Ørpetveit.

For i motsetning til andre pattedyr flyter biter av flaggermusens eget DNA ut i cellene – helt naturlig.

Å fly skader DNA

Når flaggermus flyr, forbrenner de nemlig så mye energi at det blir laget såkalte frie radikaler inni cellene deres. Disse frie radikalene kan ødelegge arvestoffet som ligger beskyttet inni cellekjernen.

Flaggermusene har heldigvis mekanismer som reparerer arvestoffet igjen. Men de ødelagte bitene med DNA kan havne ute i cellen før de blir reparert.

Det ville ikke vært særlig praktisk om flaggermusen trodde den ble angrepet av et virus hver gang den var ute og fløy.

Immunceller trekker seg tilbake

En annen studie fra 2017 viser at en spesiell type immunceller oppfører seg annerledes hos flaggermus enn hos vanlige mus.

Disse immuncellene er med på å lage betennelse i kroppen når vi blir syke. Hos flaggermusen reagerer disse betennelsescellene raskt på inntrengere, men trekker seg fort tilbake igjen.

Mens hos musen, som lever sitt liv med beina på bakken, varer betennelsen lenger.

Ørpetveit sier disse studiene gir veldig spennende teorier om hvorfor flaggermus tåler virus så godt, men at det ikke finnes nok forskning på feltet til å konkludere.

Flaggermus blir også syke

Men selv om flaggermus ikke blir slått i bakken av sitt eget immunforsvar, kan de fortsatt bli syke.

For det er selvfølgelig ikke bare feber og betennelse som gjør oss syke. Dødelige virus er jo farlige i seg selv.

De kan tross alt drepe cellene de angriper og spre seg videre til andre celler i kroppen hvis ikke de blir stoppet.

Ørpetveit har selv vært med på å identifisere det eneste tilfellet av European bat lyssavirus, som er i samme virusfamilie som rabies, hos en flaggermus i Norge. Denne flaggermusen var tydelig syk, ifølge forskeren, selv om de ikke kan være sikker på hva som ga den symptomene.

Når flaggermus blir plagsomme for mennesker og dyr, også her i Norge, kan det være et tegn på at de er syke.

Det er allikevel liten sjanse for å bli smittet av sykdommer fra flaggermus i Norge, som du kan lese mer om i denne saken på forskning.no.

Denne flaggermusen havnet på Norsk zoologisk forenings flaggermusmottak. Her havnet også flaggermusen som hadde fått det rabies-lignende viruset European bat lyssavirus i 2015. Den syke flaggermusen ble sendt videre til Veterinærinstituttet. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)
Denne flaggermusen havnet på Norsk zoologisk forenings flaggermusmottak. Her havnet også flaggermusen som hadde fått det rabies-lignende viruset European bat lyssavirus i 2015. Den syke flaggermusen ble sendt videre til Veterinærinstituttet. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

Høyere kroppstemperatur

Flaggermus har også en annen egenskap som kan gjøre at de tolererer virus godt. For selv om kroppstemperaturen deres kan gå ned mot null grader når de går i dvale, er den normale temperaturen høyere enn hos oss mennesker.

− De har høyere kroppstemperatur når de er aktive, rundt 39−40 grader, skriver Karl Frafjord i en epost til forskning.no. Han er forsker ved UiT Norges arktiske universitet.

Den høye temperaturen kan være med på å ufarliggjøre mange virus.

Utklekkingssted for sykdommer

Frafjord trekker også frem flere grunner til at det er viktig for flaggermus å tåle virus.

De lever ofte tett sammen i store kolonier. Ofte holder de til på samme plass over lang tid, som i en fuktig grotte. Slike steder blir fort utklekkingssted for sykdommer, ifølge Frafjord.

Men selv om mye tyder på at utbruddet av koronaviruset som startet i Wuhan kommer fra flaggermus, legger Frafjord vekt på at dette viruset finnes hos mange dyr.

− Man skal være forsiktig med å legge skylden på flaggermusene. Virus endrer seg hele tida. Det er det som gjør dem så flinke til å overleve, sier forskeren.

Kinesiske har forskere også funnet at viruset kan stamme fra skjelldyr, ifølge New York Times. Dette er et kritisk truet pattedyr dekket av skjell, som også kalles pangoliner.

Skjelldyr, også kalt pangoliner, kan også ha vært en kilde til Wuhan-viruset. Denne ble konfiskert i tollen i Thailand. REUTERS/Prapan/File Photo
Skjelldyr, også kalt pangoliner, kan også ha vært en kilde til Wuhan-viruset. Denne ble konfiskert i tollen i Thailand. REUTERS/Prapan/File Photo

Les også:

Spiser malariamygg

Det er også viktig å sette alle skrekkhistoriene om flaggermus i perspektiv, mener Katrine Eldegard ved NMBU. Hun har forsket på hvordan flaggermus lever livet sitt her i Norge. Det kan du lese mer om i denne saken, produsert av NMBU.

– Det er viktig å huske på at flaggermus totalt sett sannsynligvis reduserer forekomst av sykdom hos mennesker, skriver Eldegard til forskning.no.

Flaggermus spiser nemlig enorme mengder insekter, som også kan være bærere av sykdom. Bare tenk på hvor bra det er for menneskeheten at flaggermus spiser malariamygg, poengterer NMBU-forskeren.

Les også:

Artikkelen ble først publisert av Forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:52 Bergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30 Ikonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30 Full passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57 Støre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55 Russland innfører innreisenekt for kinesere18:55 Far tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07 Klæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51 Johaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23 Svensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14 Spøkelsesskipets reise fra norskekysten til irske klipper – via Afrika16:50 Sykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48 Eldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44 Dansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43 ABC Nyheter lanserer ABC TV16:42 Vidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31 Stor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56 Russland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53 Rettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46 VM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02 Ingen covid-19-tilfeller i Norge15:00 Klæbo raskest på sprintprologen i Åre14:58 Iran: Tysker frigitt etter fangeutveksling14:23 Søk i Seimsfjorden avsluttet uten funn14:22 Johaug vant prologen i Åre-sprinten14:21 Snøskredfare i store deler av Sør-Norge13:30 Aktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29 Soldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22 Svenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22 Narkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05 Antall mottakere øker i AFP-ordningen13:00 Ønsker felles regelverk for elsparkesykler12:59 EU plasserer Caymanøyene på svarteliste12:51 Skadekrise for Tottenham, stjerne ute med armbrudd12:30 Slik vil de realisere raskere tog mellom Oslo og Stockholm12:30 Norsk håndballproff fra Tyskland til Danmark12:28 Skoghøy trekker seg fra Nav-granskingen12:28 Hemmelighold om EU-vedtak om Norge – nå slår forsker alarm12:27 Bloomberg får delta i Demokratenes neste presidentdebatt11:27 Jærbanen stenges på grunn av vedlikehold11:11 Råkjør venter «sliten» Ødegaard10:32 Ingen bysprint i Drammen grunnet snømangel10:07 Dom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06 Nødnettet er igjen fullt operativt10:03 Syrere på flukt: – Dette er helvetet10:00 Jazzmusikeren Jon Christensen død09:31 Flere kildesorterer plast09:30 Medier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12 Chelsea-profil brakk nesen08:58 Voldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41 35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40 Voldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32 18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28 USAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53 Stengte overganger og værfaste turister på fjellet07:29 Sykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26 Norsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00 Landslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54 Professor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54 Norsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48 Kina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31 Trøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30 MDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28 Haalands stjernemøte med Mbappé05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:30 Høie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27 Eckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25 Sju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47 Nå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29 Tre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08 Politidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22 Kvinner og barn trampet til døde i Niger03:17 Maskert butikkraner i Stavanger02:51 Canada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27 Overlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11 WikiLeaks: Assange sitter ikke lenger i isolat01:32 Pollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25 Norske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07 Widerøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40 Reiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25 Apple rammet av koronavirus23:02 Johnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30 Raiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02 Verdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52 Matbutikk ranet i Stavanger21:23 Da fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33 Ny dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53 Frykter katastrofale konsekvenser av Erdogans plan19:27 Skip forlatt utenfor Bermuda, dukket opp i Irland19:07 Lekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56 Sykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28 UD fraråder reiser til store deler av Kina17:54 Bare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42 Sinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25 Knut (68) har fått nok: – Ikke vår skyld at klimaet forandrer seg17:21 Norske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19 Drikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16 Det vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der
Siste nytt
19:52NorgeBergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30VerdenIkonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30ReiseFull passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57PolitikkStøre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55NorgeRussland innfører innreisenekt for kinesere18:55NorgeFar tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07SportKlæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51SportJohaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23VerdenSvensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14VerdenSpøkelsesskipets reise fra norskekysten til irske klipper – via Afrika16:50NorgeSykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48NorgeEldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44PengerDansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43NorgeABC Nyheter lanserer ABC TV16:42Helse og livsstilVidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31NorgeStor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56PengerRussland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53PolitikkRettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46SportVM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02NorgeIngen covid-19-tilfeller i Norge15:00SportKlæbo raskest på sprintprologen i Åre14:58VerdenIran: Tysker frigitt etter fangeutveksling14:23NorgeSøk i Seimsfjorden avsluttet uten funn14:22SportJohaug vant prologen i Åre-sprinten14:21NorgeSnøskredfare i store deler av Sør-Norge13:30VerdenAktivister frikjent for park-protester i Tyrkia13:29VerdenSoldat drept i kamper i Øst-Ukraina13:22SportSvenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22VerdenNarkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05PengerAntall mottakere øker i AFP-ordningen13:00NorgeØnsker felles regelverk for elsparkesykler12:59PengerEU plasserer Caymanøyene på svarteliste12:51SportSkadekrise for Tottenham, stjerne ute med armbrudd12:30NorgeSlik vil de realisere raskere tog mellom Oslo og Stockholm12:30SportNorsk håndballproff fra Tyskland til Danmark12:28NorgeSkoghøy trekker seg fra Nav-granskingen12:28PolitikkHemmelighold om EU-vedtak om Norge – nå slår forsker alarm12:27PolitikkBloomberg får delta i Demokratenes neste presidentdebatt11:27NorgeJærbanen stenges på grunn av vedlikehold11:11SportRåkjør venter «sliten» Ødegaard10:32SportIngen bysprint i Drammen grunnet snømangel10:07VerdenDom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06NorgeNødnettet er igjen fullt operativt10:03VerdenSyrere på flukt: – Dette er helvetet10:00KulturJazzmusikeren Jon Christensen død09:31NorgeFlere kildesorterer plast09:30SportMedier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12SportChelsea-profil brakk nesen08:58SportVoldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41Penger35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40PolitikkVoldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32Kultur18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28VerdenUSAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53NorgeStengte overganger og værfaste turister på fjellet07:29VerdenSykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26SportNorsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00SportLandslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54Helse og livsstilProfessor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54KulturNorsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48Helse og livsstilKina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31PolitikkTrøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30PolitikkMDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28SportHaalands stjernemøte med Mbappé05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27SportEckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25Helse og livsstilSju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47Helse og livsstilNå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29VerdenTre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08NorgePolitidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22VerdenKvinner og barn trampet til døde i Niger03:17NorgeMaskert butikkraner i Stavanger02:51VerdenCanada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27Helse og livsstilOverlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11VerdenWikiLeaks: Assange sitter ikke lenger i isolat01:32PolitikkPollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25VerdenNorske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07ReiseWiderøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40SportReiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25VerdenApple rammet av koronavirus23:02PolitikkJohnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30SportRaiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02PengerVerdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52NorgeMatbutikk ranet i Stavanger21:23NorgeDa fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33SportNy dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53VerdenFrykter katastrofale konsekvenser av Erdogans plan19:27VerdenSkip forlatt utenfor Bermuda, dukket opp i Irland19:07VerdenLekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56VerdenSykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28NorgeUD fraråder reiser til store deler av Kina17:54Helse og livsstilBare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42SportSinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25NorgeKnut (68) har fått nok: – Ikke vår skyld at klimaet forandrer seg17:21NorgeNorske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19NorgeDrikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16StemmerDet vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der
Populært