Professor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge

Kinesiske turister med munnbind i Norge. Ifølge professor er det svært liten sannsynlighet for at det vil bli mange alvorlig syke i Norge som følge av viruset.
Kinesiske turister med munnbind i Norge. Ifølge professor er det svært liten sannsynlighet for at det vil bli mange alvorlig syke i Norge som følge av viruset. Foto: Kinggoya
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ingen grunn til at nordmann skal ha panikk for coronaviruset fra Kina, mener professor Ørjan Olsvik ved UiT.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overfor NRK påpeker professoren i klinisk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø (UiT) at viruset har en betydelig lavere dødelig enn for eksempel sars og mers.

– Dødeligheten er på 2 til 4 prosent. Og de som er døde, er i all hovedsak eldre. Gjennomsnittsalderen på pasienter har vært 73 år, og den yngste – på 48 år – hadde en kreftsykdom i tillegg. Veldig mange av disse døde for tidlig. De var ikke veldig friske, sier Olsvik.

I Kina er det 53 millioner friske per person som har mistet livet som følge av coronaviruset, påpeker han.

Olsvik mener det ikke er noen grunn til at nordmenn skal få panikk.

– Bekymringer og panikk gir veldig sjelden resultater. Det er jo egentlig å påføre oss selv en mental lidelse å gå rundt å være redd for noe som er langt unna og som med svært liten sannsynlighet kommer til å gi alvorlig sykdom for mange i Norge, sier professoren.