Mild vinter kan gi mer flått

Dersom vinteren fortsetter like mild som den har vært til nå, kan man vente langt med flått, brunsnegler og hjortelusflua.
Dersom vinteren fortsetter like mild som den har vært til nå, kan man vente langt med flått, brunsnegler og hjortelusflua. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I deler av landet har det vært en veldig fuktig og mild start på året. Fortsetter mildværet, er det gode nyheter for flåtten, ifølge zoolog Petter Bøckmann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mildvær vinterstid er også gode nyheter for hjortelusflua og brunsneglene, opplyser han til NRK.

– Dette er insekter og dyr som ikke tåler frost. Fortsetter vinteren som den er nå, blir det mye av dem i år, sier Bøckmann, som er zoolog og universitetslektoren ved Naturhistorisk museum.

Hittil i vinter har det vært fravær av snø og minusgrader mange steder i landet. 2. januar ble det satt to varmerekorder i Møre og Romsdal med 18,6 grader i Åndalsnes og 19 grader i Sunndalsøra.

Det milde vinterværet kan også føre til insektdød, ifølge zoologen. Årsaken er at insektene våker opp på grunn av det varme været, men finner ikke mat. Det er også en del temperaturstyrte planter som kan komme i trøbbel i varmt vintervær.

Les også: Kan bli tidenes varmeste Oslo-vinter