Ikke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere

Det lar seg ikke bevise at e-sigaretter gjør det enklere å stumpe røyken, ifølge amerikanske helsemyndigheter. Illustrasjonsfoto: Erik Nylander / TT / NTB scanpix
Det lar seg ikke bevise at e-sigaretter gjør det enklere å stumpe røyken, ifølge amerikanske helsemyndigheter. Illustrasjonsfoto: Erik Nylander / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det foreligger ikke nok beviser for at e-sigaretter gjør det lettere å stumpe røyken, konkluderer amerikanske helsemyndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– E-sigaretter, en variert produktgruppe som er i stadig endring, blir brukt på mange ulike måter, heter det i rapporten fra den amerikanske helsedirektøren.

Det er derfor vanskelig å trekke sikre konklusjoner om hvor effektive de ulike typene er som hjelpemiddel for dem som ønsker å slutte å røyke, heter det i rapporten.

– På det nåværende tidspunkt foreligger det ikke tilstrekkelige beviser for å kunne konkludere med at e-sigaretter generelt sett får flere til å slutte, lyder konklusjonen.

Dette strider mot konklusjonen til britiske helsemyndigheter, som mener e-sigaretter kan være et nyttig hjelpemiddel for dem som forsøker å kutte ut tobakk.

Aktuelt: Norske myndigheter vil vite mer før de endrer helseråd om e-sigaretter

Plaster og piller

Andre hjelpemidler, som nikotinplaster, tyggegummi og piller øker derimot sjansen for at de som ønsker å stumpe røyken, skal lykkes med dette, mener USAs helsedirektør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Størst er sjansen for å lykkes om man kombinerer flere slike godkjente midler, gjerne også med rådgivning, slår rapporten fast.

Forbud

USA varslet ved årsskiftet forbud mot de fleste typer smakstilsatte e-sigaretter i et forsøk på å hindre at stadig flere unge begynner med såkalt damping.

Kun tobakk- og mentolsmak vil bli tillatt i henhold til de nye reglene, som trer i kraft i begynnelsen av februar.

Rundt 20 mennesker er døde og over 1.000 har ifølge amerikanske helsemyndigheter blitt lungesyke etter bruk av e-sigaretter, mange av dem etter å ha dampet på varianter som inneholder tetrahydrocannabinol (THC), det viktigste psykoaktive virkemiddelet i cannabisplanten.

Færre røyker

Andre har imidlertid blitt syke etter å ha dampet på varianter uten THC, og helsemyndighetene og produsentene er derfor uenige om hvor farlig e-sigaretter er og hva som forårsaker sykdom og død.

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump varslet i september et mulig totalforbud på alle typer e-sigaretter, men dette er foreløpig lagt på is.

Rundt 34 millioner amerikanere røyker fortsatt tobakkssigaretter. Det tilsvarer 14 prosent av befolkningen og er færre enn noensinne.

Tobakksrøyking er likevel fortsatt den største årsaken til sykdom og død som kunne ha vært forebygd i USA.