Genene som gir psykiske lidelser, kan også styre vekta

Forskere fant en rekke gener som er koblet både til psykisk sykdom og vekt. (Foto:/ Shutterstock / NTB scanpix)
Forskere fant en rekke gener som er koblet både til psykisk sykdom og vekt. (Foto:/ Shutterstock / NTB scanpix)

Mennesker med alvorlig depresjon eller bipolar lidelse kan ha større genetisk risiko for fedme, mens personer med schizofreni kan være beskyttet mot overvekt, viser en norsk studie.

Det er godt kjent at mennesker med alvorlige psykiske sykdommer, som alvorlig depressiv lidelse, bipolar lidelse og schizofreni har mye større risiko for å dø tidlig, sammenlignet med friske folk. I gjennomsnitt lever de 10 til 20 år kortere enn befolkningen generelt.

Les også: Hvorfor dør de med schizofreni lenge før andre?

En av de viktige årsakene til den økte dødeligheten, er hjerte- og karsykdom.

Pasientene er spesielt utsatt for overvekt og fedme, som er en stor risikofaktor for nettopp hjertesykdom.

Tidligere har ofte medisiner og livsstil fått skylda for denne sammenhengen. Men i det siste har det kommet forskning som hinter om at noe mer ligger under.

Gener er viktig for psykiske lidelser

I løpet av de siste 15 åra har en rekke undersøkelser vist at gener har mye å si for alvorlige psykiske lidelser. Forskerne har funnet en rekke genvarianter som øker sårbarheten for disse sykdommene.

Les også: Ett personlighetstrekk ligger bak nesten all psykisk sykdom

Hvis en person med stor genetisk sårbarhet blir utsatt for uheldige miljøfaktorer, som infeksjoner eller psykiske traumer, kan en psykisk lidelse utvikle seg. Akkurat på samme måte som gener kan disponere for fysiske sykdommer, som fedme og hjertesykdom.

Det var dette som fikk Nils Eiel Steen fra Universitetet i Oslo og kollegaene hans til å lure:

Kan det være en overlapp i genetikken, når det gjelder sammenhengen mellom alvorlige psykiske lidelser og vekt?

Altså: Kan visse genvarianter forårsake både psykisk sykdom og fedme?

Les også: – Kan forutsi hvordan hjernen vil rammes av Alzheimer

Fant flere gener koblet til både vekt og psykisk sykdom

Sammen med flere kollegaer, har Steen brukt data fra store registre som inneholder informasjon om gener, BMI og psykisk sykdom hos nesten 1.400.000 mennesker.

Forskerne har analysert datamaterialet, på leting etter gener som ser ut til å være koblet både til BMI og psykisk sykdom.

Resultatet var en rekke slike genvarianter. 63 genvarianter var koblet til både BMI og schizofreni, 17 varianter var knyttet til både BMI og bipolar lidelse, mens 32 varianter var knyttet til både BMI og alvorlig depresjon.

Men alle disse genene påvirket ikke vekta i samme retning. Interessant nok viste det seg at noen genvarianter økte risikoen for overvekt og fedme, mens andre reduserte risikoen.

Schizofreni-gener knyttet til lavere risiko

Når det gjaldt schizofreni, var flere av genvariantene koblet til lavere risiko for overvekt. Dette stemmer overens med at lav vekt faktisk er en av risikofaktorene for schizofreni.

– Dette antyder samtidig at når schizofreni-pasienter har overvekt, så skyldes det hovedsakelig miljøfaktorer som livsstil og medisiner, sier Steen til forskning.no.

Men ved bipolar lidelse og spesielt depresjon var flest genvarianter knyttet til høyere risiko for overvekt. Mange med disse psykiske lidelsene vil altså også ha lettere for å utvikle fedme.

– Dette er en viktig studie, sier Anne Høye ved Institutt for klinisk medisin ved UiT Norges arktiske universitet. Hun forsker selv på sammenhengen mellom psykisk og fysisk sykdom, men har ikke vært involvert i Steens undersøkelse.

– Den viser at det er en genetisk sammenheng mellom psykisk sykdom og BMI, men at sammenhengen er svært komplisert og at den kan gå i ulike retninger ved sykdommene som er undersøkt.

– Studien gir ikke entydige svar, men bidrar med verdifull informasjon som gir økt kunnskap innen et svært komplisert felt. Dette er et stort puslespill og de har funnet noen viktige brikker.

Personlig kombinasjon

Steen er selv klar på at vi ikke kan trekke noen enkle konklusjoner om fedme og psykiske lidelser. Tvert imot blir bildet bare mer komplekst for hvert forskningsresultat som kommer. Hver pasient har sin helt unike bakgrunn for problemene.

– Det vil alltid være en kombinasjon av gener og miljøfaktorer, sier Steen.

Hundrevis av genvarianter kan altså gjøre deg mer eller mindre sårbar for psykisk sykdom. Men hver av variantene har bare en liten betydning. Det er din helt personlige kombinasjon av gener som bestemmer hvor utsatt du er og på hvilken måte.

Les også: Depresjon, schizofreni og autisme deler genetiske mønstre

Kanskje kan din spesielle sammensetning av genvarianter til og med avgjøre hvor sårbar du er overfor helt spesifikke miljøfaktorer. Én person kan være sårbar overfor en uheldig rekke av infeksjoner. En annen kan være sårbar overfor traumatiske livshendelser.

Og inn i dette kompliserte bildet kommer altså nå risikoen for overvekt og fedme.

Vanskelig å studere

De fleste med schizofreni vil kanskje ha mange gener som beskytter mot fedme. Men noen vil ha fått et flertall av schizofreni-genene som er koblet til økt risiko for overvekt. Samtidig kan en person med de beskyttende genene likevel bli overvektig på grunn av medisiner og livsstil.

Sagt på en annen måte: To personer med temmelig like psykiske og fysiske symptomer, kan ha helt forskjellige underliggende årsaker til problemene.

Dette gjør det utfordrende både å studere og behandle sykdommene. Men slik kunnskap kan også åpner muligheter for å gi bedre behandling, mener Steen.

Bedre tilpasset behandling

Selv om det har skjedd store framskritt i behandling av hjerte og karsykdommer i de siste tiårene, ser det ikke ut til at dette har hindret hjertesykdom hos pasientene med psykiske lidelser. Kanskje tar de psykiske problemene alt fokuset, mens det fysiske kommer litt i bakgrunnen?

Dersom nye genundersøkelser viser at en pasient har stor genetisk risiko for fedme, blir det kanskje mer naturlig å tilpasse behandlingen slik at pasienten også får hjelp til å kontrollere vekta.

– Den nye kunnskapen kan også få konsekvenser for utvikling av nye medisiner, sier Steen.

Det kan for eksempel tenkes at legemiddelselskapene kan lage medisiner som passer til ulike genetiske undergrupper av pasienter.

I tillegg er de nye resultatene enda en puslespillbrikke i forståelsen av mekanismene bak alvorlige psykiske lidelser.

Knyttet til stressystem

Flere av genvariantene forskerne fant er koblet til mekanismer som trolig er viktig i psykiske lidelser, for eksempel utvikling av sentralnervesystemet.

– Jeg synes det er spesielt interessant at noen av genvariantene er knyttet til kortisolsystemet – kroppens stressresponssystem. Vi vet at kortisol har metabolske effekter og er knyttet til schizofreni, depresjon og bipolar lidelse, så det gir mening.

Andre gener var koblet til signalstoffet glutamat, som også ser ut til å spille en rolle i psykiske lidelser.

Forskning viser at betennelsestilstander i kroppen kan spille en rolle i både hjerte- og karsykdommer og psykiske lidelser. Noen av genvariantene som er sterkest knyttet til schizofreni er nettopp koblet til immunforsvaret, sier Steen.

Les mer: PTSD-pasienter fikk tegn til mer betennelse i kroppen etter samtaleterapi

Han tror dette er et av spørsmålene de kommer til å forske mer på.

For det er mye, mye mer å finne ut av.

– Mesteparten av genetikken er ikke kartlagt ennå. Vi er bare helt i starten av denne forskningen.

Saken er først publisert på Forskning.no

Referanse:

S. Bahrami, N. E. Steen, A. Shadrin, K. O’Connell, O. Frei, F. Bettella, K. V. Wirgenes, F. Krull, C. C. Fan, A. M. Dale, O. B. Smeland, S. Djurovic, O. A. Andreassen, Shared Genetic Loci Between Body Mass Index and Major Psychiatric Disorders A Genome-wide Association Study, JAMA Psychiatry, januar 2020. Sammendrag

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 19 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker20:39 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35 Kina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40 Tårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35 Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20 Mann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07 Hauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34 Motorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34 OL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18 Stor demonstrasjon mot USA i Irak13:17 Japansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53 Jansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42 Tallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36 Åtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27 Store forventninger til Raja som kulturminister12:08 Sterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07 Ytterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59 Bondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58 Fransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52 Her er Erna Solbergs nye regjering11:47 Solskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46 Erdogan advarer mot kaos i Libya11:11 Reiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09 Oslopakke 3 utsettes10:47 Nav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32 20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22 Professor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02 Norskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52 Ericsson økte omsetningen i 201909:51 Godtebutikk på nett legger ned09:50 Lars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12 Nå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12 800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11 EU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38 Mild vinter kan gi mer flått08:34 Den nye Solberg-regjeringen er klar08:06 Kinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48 Støre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26 – Solskjær må ha forsterkninger07:09 Norsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00 SV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51 Nybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45 Norsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24 Kina bekrefter flere virusdødsfall06:15 UDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59 Dette skjer i dag05:32 Dette skjedde i natt05:32 Bøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30 Ikke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere
Siste nytt
09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 19 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42Helse og livsstilForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker20:39PolitikkByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35VerdenKina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40PolitikkTårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35NorgeSvein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20VerdenMann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07PolitikkHauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34SportMotorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34SportOL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18VerdenStor demonstrasjon mot USA i Irak13:17VerdenJapansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53SportJansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42VerdenTallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36NorgeÅtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27PolitikkStore forventninger til Raja som kulturminister12:08SportSterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07NorgeYtterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59PolitikkBondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58VerdenFransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52PolitikkHer er Erna Solbergs nye regjering11:47SportSolskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46VerdenErdogan advarer mot kaos i Libya11:11ReiseReiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09MotorOslopakke 3 utsettes10:47NorgeNav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32Norge20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22Helse og livsstilProfessor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02VerdenNorskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52PengerEricsson økte omsetningen i 201909:51PengerGodtebutikk på nett legger ned09:50NorgeLars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12Helse og livsstilNå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12Verden800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11PolitikkEU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38Helse og livsstilMild vinter kan gi mer flått08:34PolitikkDen nye Solberg-regjeringen er klar08:06NorgeKinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48PolitikkStøre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26Sport– Solskjær må ha forsterkninger07:09VerdenNorsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00NorgeSV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51NorgeNybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45PengerNorsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24Helse og livsstilKina bekrefter flere virusdødsfall06:15NorgeUDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59NorgeDette skjer i dag05:32NorgeDette skjedde i natt05:32NorgeBøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30Helse og livsstilIkke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere
Populært