Forsker mener det bør gjøres mer for å forebygge selvmord blant middelaldrende menn

Illustrasjonsfoto: Shutterstock, NTB Scanpix
Illustrasjonsfoto: Shutterstock, NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gjøres for lite for å forebygge selvmord blant middelaldrende menn, sier psykolog og forsker Fredrik Walby til Adresseavisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har ikke på noen måte vært en satsing som står i forhold til hvor stort dette folkehelseproblemet er , sier Walby til avisen.

Walby er spesialist i klinisk voksenpsykologi og forsker ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF).

Årlig dør mellom 500 og 600 personer i selvmord. Til sammenligning døde det i 2018 108 personer i trafikken. Medianalderen for dem som begår selvmord, er 47 år. To av tre av dem som begår selvmord, er menn.

– Halvparten av alle som dør i selvmord, har et eller annet forhold til behandling psykiatrien fra før, så vi er nødt til å ha en spesiell satsing på å få ned tallene blant dem som allerede er i behandling, sier Walberg til Adressa.

I tillegg til dette mener Walby at det er viktig å nå ut til flere.

– Det andre er at vi åpenbart må bli bedre på å nå ut med hjelp til flere – ikke bare de som allerede er pasienter, sier Walby.

Trenger du hjelp?

• Akutt selvmordsfare: 113

• Legevakt: 116117

• Kirkens SOS Telefon: 22 40 00 40 // Nettsted: https://www.kirkens-sos.no/

• Mental helse Telefon: 116 123 // Nettsted: https://www.sidetmedord.no/

• Mer informasjon om krisetelefoner og nettsteder finnes på Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging sine informasjonssider: http://nssfinfo.no/