Nytt funn kan øke metthetsfølelsen hos overvektige

Noen forsyner seg på nytt og på nytt etter at andre forlengst er blitt mette. De kan ha langt mindre metthetshormoner enn andre. Foto: Gorm Kallestad/NTB/Scanpix
Noen forsyner seg på nytt og på nytt etter at andre forlengst er blitt mette. De kan ha langt mindre metthetshormoner enn andre. Foto: Gorm Kallestad/NTB/Scanpix

Slankeopererte får raskt mer metthetshormoner enn før. Svenske forskere er nå på sporet av nye legemidler som kan øke metthetsfølelsen og erstatte operasjon. – Meget interessant funn, sier slankeekspert Jøran Hjelmesæth.

Overvektige skiller ut langt mindre metthetshormoner enn normalvektige når de spiser. Forstyrrelsen gir redusert metthetsfølelse.

Hos slankeopererte derimot, stiger mengden metthetshormoner raskt etter operasjonen. Hvorfor dette skjer, har vært uklart.

Dette ville en gruppe forskere innen gastrokirurgi i Sverige finne ut mer om.

Mekanismen som de fant i tarmen, gir håp om at vi på sikt kan oppnå slankeeffekt med medisiner som øker metthetsfølelsen, skriver forskning.se.

Slike medisiner vil kunne etterligne effekten av en slankeoperasjon. Studien er nylig publisert i tidsskriftet BMJ Gut.

Meget interessant funn om vektreduksjon

Jøran Hjelmesæth leder Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold, og professor i sykelig overvekt ved Universitetet i Oslo.

Han synes dette er meget interessante funn som kan generere nye hypoteser om vektreduksjon.

– Dette kan brukes til å utvikle medisiner som kan hemme produksjonen av ketonlegemer i tarmveggen. Men det gjenstår å se om dette vil medføre økt utskillelse av GLP-1, og om dette gir bedring av diabetes og eventuelt vektreduksjon, skriver han i en epost til forskning.no.

Les også:

Overvektige har lavere metthetsfølelse

Metthetshormonet GLP-1 tilhører en gruppe hormoner som skilles ut fra tarmslimhinnen når vi spiser.

– Meget interessante funn, men det er ikke alltid at slike studier fører til at det blir utviklet trygge og gode medikamenter, professor Jøran Hjelmesæth ved Senter for sykelig overvekt. Foto: Sykehuset i Vestfold
– Meget interessante funn, men det er ikke alltid at slike studier fører til at det blir utviklet trygge og gode medikamenter, professor Jøran Hjelmesæth ved Senter for sykelig overvekt. Foto: Sykehuset i Vestfold

Hormonet signaliserer metthet til hjernen og øker utskillelsen av insulin fra bukspyttkjertelen under og etter måltidet.

Det har lenge vært kjent at utskillelsen av dette metthetshormonet er hemmet ved diabetes 2 og fedme. Forstyrrelsen antas å være en viktig årsak til disse sykdommene.

– Hvorfor utskiller de med fedme og diabetes 2 mindre metthetshormoner?

– Det er et veldig godt spørsmål, som forskningen hittil ikke har gitt noen gode svar på, svarer slankeekspert Jøran Hjelmesæth til forskning.no.

Han har sjekket gamle og nye oversiktsartikler, og funnet relativt få studier som spesifikt har sett på denne problemstillingen.

Les også denne fra Videnskab.dk: Nesten alle får bivirkninger av slankeoperasjon

Hvorfor økte metthetsfølelsen?

Forskergruppen har tidligere avdekket at personer med fedme som er blitt slankeoperert, raskt får økt mengde metthetshormoner. De får normale nivåer allerede de første døgnene etter operasjonen.

Altså lenge før de mister vekt som følge av selve operasjonen.

Etter en såkalt gastrisk bypass-operasjon mot fedme, går maten direkte fra spiserøret og ned til tynntarmen. Maten går dermed utenom magesekken og tolvfingertarmen, og blandes ikke lenger med galle og bukspyttkjertel-enzymer.

Disse enzymene bryter ned fett og andre ernæringsstoffer.

Les også:

Forsøk på mus

Forskerne ved Gøteborgs universitet, Sahlgrenska akademin og Sahlgrenska Universitetssykehus har nå forsket videre på mus, for å finne ut hva som skjer rent hormonelt og mikrobiologisk.

Og de fant en mekanisme i tynntarmen som kan forklare årsaken til at metthetssignalene hemmes.

Den skyldige i dramaet er et enzym (mHMGCS) som utløser dannelsen av såkalte ketoner i tarmslimhinnen. Disse legger i sin tur hemninger på de cellene som produserer metthetshormoner.

Les også:

Fettholdig kost hemmet metthetshormon

Museforsøkene viste at prosessen var avhengig av hva kosten besto i. Da musene fikk spise en diett med mye fett, skjedde en kraftig økning av enzymproduksjonen.

Dermed økte også produksjonen av ketoner, som hemmer utskillelsen av metthetshormonet GLP-1 fra cellene.

Ketoner er et nedbrytningsprodukt av fettsyrer, som vi får forhøyet konsentrasjon av i blodet og urinen når vi sulter. Disse er livsviktige for å overleve sult, når energibehovet ikke dekkes av glukose.

Særlig hjernen er avhengig av ketoner i perioder med lite matinntak, eller ved ketogen diett med lite karbohydrater.

Men i tarmen ser ketoner ut til å fylle en annen funksjon, sier professor i gastrokirurgi Lars Fändriks.

Les også: Farlig eller nødvendig optimisme før fedmeoperasjon?

Kan bane vei for ny type slankemedisiner

Forskerne mener oppdagelsen kan bane vei for en ny type legemiddel som kan etterligne effekten av en gastrisk bypass-operasjon.

De har en teori om at slankeoperasjoner kobler bort den delen av fordøyelsen hvor problemet oppstår. De antar at den omveien maten må ta etter operasjonen, gjør at metthetshormonet GLP-1 øker raskt.

– Forutsetningene for det enzymet som trigger ketonproduksjonen, forsvinner, forklarer Ville Wallenius til forskning.se. Han er dosent ved Gøteborgs universitet, overlege i gastrokirurgi, og en av forfatterne bak studien til forskning.se.

De håper på å kunne tilføre et preparat som blokkerer enzymet mHMGCS i tarmen. Det vil kunne fjerne bremseeffekten det har på de hormonproduserende cellene, slik at GLP-1 og andre metthetshormoner frigjøres.

– Dette vil kunne etterligne effekten av en gastrisk bypass-operasjon, sier Ville Wallenius til forskning.se.

I beste fall må vi vente i fem til ti år

Men Jøran Hjelmesæth, som også er leder for Nasjonalt råd for ernæring, heller kaldt vann i årene på de som håper medisinen snart blir å finne på apoteket. Det gjenstår å utvikle og teste den ut.

– Veien til eventuell nytte for pasienter med diabetes og fedme som ikke vil opereres, er lang. I beste fall snakker vi om 5-10 år fremover i tid, skriver han i en e-post til forskning.no.

Dessverre vil mange slike gode hypotese-generende studier heller ikke føre til at det blir utviklet trygge og gode medikamenter på sikt, påpeker han.

Dyre medisiner i dag

Moderne medisiner mot diabetes og overvekt er kopier av metthetshormonet GLP-1, hvor legemiddelindustrien har forsøkt å etterligne normal utskillelse gjennom injeksjoner.

De medikamentene som er på markedet i dag, er dokumentert vektreduserende, forklarer Hjelmesæth.

Saxenda (liraglutid) settes i sprøyteform under huden en gang daglig og gir gjennomsnittlig 5 prosent vektreduksjon. Fastlegen kan skrive det ut, men det er veldig dyrt og man må betale selv. Det er ikke på blå resept.

Semaglutid er et enda mer effektivt medikament som er under utprøving i såkalt fase 3-studier. Dette ligner også på GLP-1, og kan komme på markedet i løpet av få år.

Saken er opprinnelig publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:16 Ap og SV vil ha omkamp om tvillingabort20:51 Stoltenberg vil trappe opp Natos operasjon i Irak20:31 Ikke lenger fare for eksplosjon etter tankbilvelt i Aure20:24 Høie vil ikke si noe om helsetilstanden til sønnen til den IS-siktede kvinnen20:13 Knallstart av Norge ga 31-28-seier over Island i EM19:58 Nytt coronavirus har spredd seg til USA19:25 Sundby meldes startklar til prøve-VM i Oberstdorf19:23 Østerriksk dobbeltseier i utforrenn over to omganger, bestenotering for Wembstad18:41 Bondevik skjønner at Jensen ikke syntes det var «gøy» lenger18:39 Anklager om urent spill i riksrettssaken mot Trump18:35 Tyskland etterforsker Mitsubishi for utslippsjuks18:30 – Misbrukte kvinne og fikk henne til å ha sex med andre menn18:14 22-åring erkjenner straffskyld for Circle K-drapet i Bergen18:12 Erstatning til passasjerer etter SAS-streiken kan komme opp for EUs domstol17:50 Fire søkere til stillingen som Kripos-sjef17:37 Hillary Clinton langer ut mot Bernie Sanders17:33 Politiet vet fortsatt ikke årsaken til at en mann i Nordfjordeid døde17:24 Magnus Carlsen slo 16-årig iransk stjerneskudd17:15 – Vi måtte bare la det stå til17:14 Se Thunbergs svar til Trump: – Driter i politikken din17:06 Finanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gass16:02 Fornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere medieleder16:01 Drapssiktet i Søndre Land er tidligere dømt for drapsforsøk15:50 Tysk legende om hattrick-Haaland: – Verdt hver euro15:40 Casper Ruud utslått av Australian Open etter maratondrama15:14 Rett til angrep på KrF-hjertesak: – Gleder meg til å foreslå eggdonasjon15:13 Sikkerhetssone på flere hundre meter rundt veltet tankbil15:05 En person omkom i flyulykke ved Kongsvinger14:17 Christensen inn i EM-troppen for småsyk Sæverås14:16 Restene etter Zlatan-statuen blir fjernet14:01 Måtte rykke ut mot russiske krigsfly tre ganger på én dag13:22 – Når banker selger oss noe vi ikke har fått, må de betale tilbake12:51 Solberg vil ha regjeringskabalen klar innen slutten av måneden12:50 Politiet håper å få utlevert Prinsdal-siktet i løpet av uken12:43 Krangling om regler og tempo i riksrettssaken i USA12:18 Deila-elev: – Han er litt som Klopp11:38 En femte mann pågrepet og siktet i dobbeltdrapssaken i Bergen11:14 Siktelse endret i Sola-drapssaken11:12 Trump: – USA vinner som aldri før11:06 Buss blåste av veien i Lofoten11:05 Her er sakene Frp vil ha omkamp om – og én utfordring fra Ap10:51 Dette er Norges skrekkscenarioer i EM10:47 Brann i Sibir har krevd mange menneskeliv10:32 Carlsen møter sjakkens nye wonderboy09:41 Hopp-profil om sesongen: – En mental påkjenning09:39 Tøft EM-liv for Sagosen og co.09:38 Toppmøte for å legge statsrådskabal09:27 Tidligere medieleder erklærte seg ikke skyldig i gjentatte voldtekter09:27 Interpols ekssjef dømt til over 13 års fengsel i Kina08:37 Listhaug avviser lederdebatt08:34 Høie ser mulighet til å kutte statsrådsposter08:30 Ringeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet08:14 Iran bekrefter at fly ble truffet av to missiler07:59 Vei stengt på grunn av jordras i Volda07:38 To eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert07:32 Mistanke om at mann er smittet av nytt virus i Australia07:03 Ut mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv07:00 Kronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau06:59 Tre tenåringer til sykehus etter å ha krasjet i tyvlånt bil06:30 Tøff kamp for å fylle opp EM-hallen – 7500 ledige finalebilletter06:09 Prins Harry har reist til Canada06:00 Dette skjer i dag05:37 Frp skal ha kastet kortene allerede før helga05:30 Dette skjedde i natt05:16 Zuccarello og Minnesota Wild tapte jevn kamp mot Florida Panthers05:00 Washington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen04:05 Sanner aktuell som ny finansminister03:54 Senatsleder McConnell la fram riksrettsregler03:13 Siktelse mot kirketjener utvidet til å omhandle overgrep03:13 Migranter møtt med tåregass på Mexicos grense03:05 Fire røykfrie uker reduserer risiko ved operasjoner02:01 USA venter med tolløkning og fortsetter skatteforhandlingen med Frankrike01:56 Nytt lungevirus kan spre seg til Norge01:55 Nytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker01:26 Pelsdyrbøndene forventer bedre kompensasjon med Frp i opposisjon00:36 Mann møtte på legevakta på Romerike med knivskader00:24 Frp-exit kan føre til at KrFs abortseier ryker00:21 Ocean Viking får legge til land i Italia23:44 Tenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35 Pompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23 IS ledes av turkmensk iraker23:10 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43 Rakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42 Salmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11 FN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08 Ørjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56 Uvær herjer i deler av Spania21:46 Inter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41 Huawei-topp på plass i canadisk domstol21:13 Flytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54 Alkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17 Bilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01 Trumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01 To NTNU-forskere siktet av PST19:58 Rotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29 Klager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28 Trump og Biden på kollisjonskurs19:21 Dramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56 – Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er
Siste nytt
21:16PolitikkAp og SV vil ha omkamp om tvillingabort20:51VerdenStoltenberg vil trappe opp Natos operasjon i Irak20:31NorgeIkke lenger fare for eksplosjon etter tankbilvelt i Aure20:24NorgeHøie vil ikke si noe om helsetilstanden til sønnen til den IS-siktede kvinnen20:13SportKnallstart av Norge ga 31-28-seier over Island i EM19:58VerdenNytt coronavirus har spredd seg til USA19:25SportSundby meldes startklar til prøve-VM i Oberstdorf19:23SportØsterriksk dobbeltseier i utforrenn over to omganger, bestenotering for Wembstad18:41PolitikkBondevik skjønner at Jensen ikke syntes det var «gøy» lenger18:39PolitikkAnklager om urent spill i riksrettssaken mot Trump18:35MotorTyskland etterforsker Mitsubishi for utslippsjuks18:30Norge– Misbrukte kvinne og fikk henne til å ha sex med andre menn18:14Norge22-åring erkjenner straffskyld for Circle K-drapet i Bergen18:12PengerErstatning til passasjerer etter SAS-streiken kan komme opp for EUs domstol17:50NorgeFire søkere til stillingen som Kripos-sjef17:37PolitikkHillary Clinton langer ut mot Bernie Sanders17:33NorgePolitiet vet fortsatt ikke årsaken til at en mann i Nordfjordeid døde17:24SportMagnus Carlsen slo 16-årig iransk stjerneskudd17:15Norge– Vi måtte bare la det stå til17:14VerdenSe Thunbergs svar til Trump: – Driter i politikken din17:06VerdenFinanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gass16:02NorgeFornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere medieleder16:01NorgeDrapssiktet i Søndre Land er tidligere dømt for drapsforsøk15:50SportTysk legende om hattrick-Haaland: – Verdt hver euro15:40SportCasper Ruud utslått av Australian Open etter maratondrama15:14Helse og livsstilRett til angrep på KrF-hjertesak: – Gleder meg til å foreslå eggdonasjon15:13NorgeSikkerhetssone på flere hundre meter rundt veltet tankbil15:05NorgeEn person omkom i flyulykke ved Kongsvinger14:17SportChristensen inn i EM-troppen for småsyk Sæverås14:16SportRestene etter Zlatan-statuen blir fjernet14:01NorgeMåtte rykke ut mot russiske krigsfly tre ganger på én dag13:22Penger– Når banker selger oss noe vi ikke har fått, må de betale tilbake12:51PolitikkSolberg vil ha regjeringskabalen klar innen slutten av måneden12:50NorgePolitiet håper å få utlevert Prinsdal-siktet i løpet av uken12:43VerdenKrangling om regler og tempo i riksrettssaken i USA12:18SportDeila-elev: – Han er litt som Klopp11:38NorgeEn femte mann pågrepet og siktet i dobbeltdrapssaken i Bergen11:14NorgeSiktelse endret i Sola-drapssaken11:12VerdenTrump: – USA vinner som aldri før11:06NorgeBuss blåste av veien i Lofoten11:05PolitikkHer er sakene Frp vil ha omkamp om – og én utfordring fra Ap10:51SportDette er Norges skrekkscenarioer i EM10:47VerdenBrann i Sibir har krevd mange menneskeliv10:32SportCarlsen møter sjakkens nye wonderboy09:41SportHopp-profil om sesongen: – En mental påkjenning09:39SportTøft EM-liv for Sagosen og co.09:38PolitikkToppmøte for å legge statsrådskabal09:27KulturTidligere medieleder erklærte seg ikke skyldig i gjentatte voldtekter09:27VerdenInterpols ekssjef dømt til over 13 års fengsel i Kina08:37PolitikkListhaug avviser lederdebatt08:34PolitikkHøie ser mulighet til å kutte statsrådsposter08:30NorgeRingeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet08:14VerdenIran bekrefter at fly ble truffet av to missiler07:59NorgeVei stengt på grunn av jordras i Volda07:38VerdenTo eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert07:32VerdenMistanke om at mann er smittet av nytt virus i Australia07:03PolitikkUt mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv07:00NorgeKronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau06:59NorgeTre tenåringer til sykehus etter å ha krasjet i tyvlånt bil06:30SportTøff kamp for å fylle opp EM-hallen – 7500 ledige finalebilletter06:09KulturPrins Harry har reist til Canada06:00NorgeDette skjer i dag05:37PolitikkFrp skal ha kastet kortene allerede før helga05:30NorgeDette skjedde i natt05:16SportZuccarello og Minnesota Wild tapte jevn kamp mot Florida Panthers05:00VerdenWashington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen04:05PolitikkSanner aktuell som ny finansminister03:54PolitikkSenatsleder McConnell la fram riksrettsregler03:13NorgeSiktelse mot kirketjener utvidet til å omhandle overgrep03:13VerdenMigranter møtt med tåregass på Mexicos grense03:05Helse og livsstilFire røykfrie uker reduserer risiko ved operasjoner02:01PengerUSA venter med tolløkning og fortsetter skatteforhandlingen med Frankrike01:56Helse og livsstilNytt lungevirus kan spre seg til Norge01:55Helse og livsstilNytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker01:26PengerPelsdyrbøndene forventer bedre kompensasjon med Frp i opposisjon00:36NorgeMann møtte på legevakta på Romerike med knivskader00:24PolitikkFrp-exit kan føre til at KrFs abortseier ryker00:21VerdenOcean Viking får legge til land i Italia23:44NorgeTenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35VerdenPompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23VerdenIS ledes av turkmensk iraker23:10SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43VerdenRakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42VerdenSalmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11PolitikkFN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08SportØrjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56VerdenUvær herjer i deler av Spania21:46SportInter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41VerdenHuawei-topp på plass i canadisk domstol21:13SportFlytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54NorgeAlkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17MotorBilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01PolitikkTrumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01NorgeTo NTNU-forskere siktet av PST19:58NorgeRotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29NorgeKlager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28VerdenTrump og Biden på kollisjonskurs19:21VerdenDramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56Helse og livsstil– Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er
Populært