Moderne forskning finner avvik i hjernen hos psykopater: – Spennende, men skremmende

<p>Illustrasjonsfoto</p>
Illustrasjonsfoto Foto: NTB Scanpix

Rettspykiater Randi Rosenqvist frykter at det i fremtiden kan bli argumentert for at personer med avvik i hjernen skal ha strengere straffer.

Den kjente psykiateren har i hele sin yrkeskarriere jobbet i grenseflaten mellom psykiatri og kriminalomsorg. Men nå er det snart nok. Fra januar blir hun pensjonist og vil slutte i jobben som seniorrådgiver og spesialist i psykiatri ved Ila fengsel og forvaringsanstalt.

Men Rosenqvist vil fortsatt interessere seg for kriminelle og undervise om dem ved Oslo universitetssykehus.

Liker ikke begrepet

Hun har likt å jobbe med aggressive menn. Og da får man også med psykopater å gjøre. Men Rosenqvist liker ikke begrepet psykopat så veldig godt.

Fra januar blir Randi Rosenqvist pensjonist og vil slutte i jobben som seniorrådgiver og spesialist i psykiatri ved Ila fengsel og forvaringsanstalt. Men hun vil fortsatt interessere seg for kriminelle og undervise om dem ved Oslo universitetssykehus. Foto: Siw Ellen Jakobsen
Fra januar blir Randi Rosenqvist pensjonist og vil slutte i jobben som seniorrådgiver og spesialist i psykiatri ved Ila fengsel og forvaringsanstalt. Men hun vil fortsatt interessere seg for kriminelle og undervise om dem ved Oslo universitetssykehus. Foto: Siw Ellen Jakobsen

– Psykopati er en samling av personlighetstrekk. Vi har alle en personlighet som består av veldig mange personlighetstrekk. Jeg foretrekker heller begrepet «å ha mange psykopatiske trekk».

Vi har alle psykopatiske trekk, men det er når det blir mange av dem det blir et problem. Men ikke alle med disse trekkene kommer i fengsel, minner Rosenqvist om. De smarte kan komme svært langt i samfunnet.

Les også:

Finner avvik i hjernen

Svenske Marianne Kristiansson har i likhet med Rosenqvist en lang yrkeskarriere innenfor rettspsykiatrien.

Hun jobber som overlege ved Rättsmedicinalverket i Sverige og som forsker ved Karolinska Institutet. Sammen med kollega Karolina Sörman har hun nylig gitt ut boken «Psykopaten - Verkligheten bortom myten».

I et foredrag på «Hjärndagen 2019» i Stockholm nylig fortalte hun om ny hjerneforskning på psykopatiske personer.

Kristiansson forteller at det nå skjer mye forskning ved hjelp av moderne avbildningsteknikker som vil gi oss en bedre forståelse av hva psykopati er.

Foreløpige funn fra disse studiene viser at det finnes avvik i hjernen som kan kobles til psykopatiske trekk.

Ikke en diagnose

Psykopati har blitt beskrevet i psykiatrien siden 1700-tallet, men det er ingen diagnose. Psykopati slik vi bruker det i dag er et psykologisk samlebegrep som ble utviklet for rundt 30 år siden og som lever et liv utenfor de to diagnosesystemene som finnes i Europa og USA.

I det moderne psykopatiforskning er det utviklet en sjekkliste som kalles Psychopathy Checklist - revised (PCL-r). Der har man listet opp 20 kriterier som kan være til stede, kanskje til stede og helt sikkert til stede ved psykopati.

Ingen sikre konklusjoner

Noen sikre konklusjoner kan foreløpig ikke dras ut av denne forskningen, sier Kristiansson.

Marianne Kristiansson sier at amygdala i hjernen er et nav for bearbeiding av følelser. Hun tror at moderne hjerneforskning vil gi oss bedre forståelse for personer med psykopatiske trekk. Foto: STIAS
Marianne Kristiansson sier at amygdala i hjernen er et nav for bearbeiding av følelser. Hun tror at moderne hjerneforskning vil gi oss bedre forståelse for personer med psykopatiske trekk. Foto: STIAS

– Men det er interessant at vi finner forandringer i områder i hjernen som tar seg av dette med følelser, for eksempel amygdala, hos personer med psykopatiske trekk. Dette er et område som fremfor alt håndterer negative følelser og trusler.

Det ser også ut som om at psykopatiske personer bearbeider ting mer i kognitive områder i hjernen, sammenliknet med følelsesmessige områder, forteller hun.

– De som har uttalte psykopatiske trekk, bryr seg ikke om menneskers følelser. Men de kan komme på at de kan utnytte dem.

Les også:

God på kontroll

I hjernen er det også et område som heter insula. Der foregår det overvåkning og kontroll av ulike organ i kroppen.

Noen studier tyder på at personer med uttalte psykopatiske trekk har en økt aktivitet i dette området. De kan være god på å kontrollere egen atferd, forteller Kristiansson.

Kristiansson tror ikke at hjerneforskningen i framtiden vil finne ett bestemt sted i hjernen som kan forklare en så kompleks atferd som psykopati. Slik fungerer ikke hjernen, fordi den selv er altfor komplisert med sine mange nettverk.

Og forskning innen dette området er dessuten veldig vanskelig, sier hun.

– Det er vanskelig å kontrollere for andre bakgrunnsfaktorer og miljøfaktorer.

Les også:

Bør de få strengere straffer?

Jo mer vi lærer om hjernen, jo mer vil vi forstå hvorfor noen hjerner fungerer annerledes. Dette åpner for spennende, men også skremmende perspektiver, mener Randi Rosenqvist.

– Jo mer man vet, jo mer kan vi manipulere hjernen. Det åpner for veldig mye rart.

– Hvilke konsekvenser vil det ha for rettspleien om man i fremtiden kan si at personer med psykopatiske trekk har en annerledes hjerne enn andre?

– Man kan tenke seg at det for eksempel vil bli argumentert for at personer som ikke har evne til å føle empati, bør ha strengere straffer, sier hun.

Les også:

Tror ikke det blir aktuelt i Norge

I Norge har vi forvaringsstraff. Den skal kun idømmes de personene som domstolen finner at vanlig fengselstraff ikke er tilstrekkelig for å verne samfunnet mot.

– I tradisjonell norsk strafferett tenker man at om du er dømt 18 ganger for vold, så hjelper ikke vanlig straff. Da kan du kanskje få en forvaringsstraff i stedet.

Man kan tenke seg at det blir et krav om at alle som blir dømt for vold for første gang, må ta et bilde av hjernen for å sjekke om de har svakheter, sier Rosenqvist.

– Noen mener nok at det gjelder å ta de unge med en hjernedefekt så tidlig og sperre dem inne. Dette er mer relevant i forhold til amerikansk rettspleie. Jeg tror ikke at dette vil bli aktuelt i Norge eller Europa med det første.

Rosenqvist ønsker heller ikke det.

Les også:

De har også et valg

Det å ha psykopatiske trekk betyr ikke det samme som at du kommer til å begå kriminelle handlinger, understreker rettspsykiateren.

– Vi vet at personlighetstrekk er noe som ligger stabilt hos oss. Vi kan ikke gjøre noe med dem, men de aller fleste av oss velger hvordan vi opptrer.

Psykopati er både arv og miljø, tror Rosenqvist.

– Alle som er foreldre til mer enn ett barn, vet at de kommer med ulike personlighetstrekk, men at oppveksten justerer. Det er ikke slik at de introverte blir ekstroverte. Men de introverte blir litt mer utadvendt om de har en trygg oppvekstsituasjon. Er oppveksten veldig hemmede for deres utvikling, kan de fortsette å være veldig forsiktige.

Les også:

Om du er gift med en psykopat: Løp!

En god del mennesker mener å ha erfart at den personen de ble forelsket i og har elsket i mange år, plutselig utvikler «psykopatiske trekk» i forbindelse med en skilsmisse. Det vil ikke si at de er psykopater, mener Rosenqvist.

– Men vi kan alle bli ganske destruktive hvis vi blir tilstrekkelig presset.

I voksen alder bør du løpe om du virkelig har vært så uheldig å gifte deg med en psykopat, mener hun.

– Du kan ikke vinne om du er i en konflikt med en psykopat. Men forståelsen av at det er noe galt i hjernen til ektefellen, vil kanskje hjelpe deg å forstå at det ikke er din feil at vedkommende er en drittsekk.

De smarte når langt

Det er et problem med psykopati-forskningen at det stort sett bare er forsket på kriminelle. Det hadde vært veldig spennende å forske mer på de vellykkede psykopatene, mener Rosenqvist.

Hun synes det er viktig å si det er en del av dem også. Noen er kanskje bare veldig flinke til ikke å bli tatt. De kan bli både folkeforførere og aksjespekulanter.

– Når journalistene omtaler noen personer som «finansakrobater» tenker jeg det er en økonomisk måte å omtale psykopater på.

Vi har behov for psykopatene

Samfunnet har også behov for personer med psykopatiske trekk, mener Rosenqvist.

En del av disse trekkene kan jo brukes konstruktivt i forskjellige oppgaver i samfunnet. Det er kanskje bare folk med slike trekk som gjør ting som er forbundet med stor risiko. De har ikke den samme bekymring som en del av oss andre.

– Da Royal Airforce testet bombeflygere under andre verdenskrig, ville de ha folk med litt psykopatiske trekk. De kunne fly over en landsby og slippe en bombe uten å tenke på at det også var kvinner og barn i denne landsbyen. De som tok seg veldig nær av ting, tålte ikke stresset.

Men disse unge mennene passer ikke til alle roller.

– Det å ikke bli veldig depressiv av å kaste bomber er veldig effektivt i krig. Men de bør ikke være så fandenivoldske at de gir blaffen i sine medpiloter, sier Rosenqvist.

Flere psykopater i USA

Populærkulturen svømmer over av psykopater. Både i film, tv-serier, bøker og populærvitenskap får vi høre at vi er omgitt av psykopater.

Det er ikke sant, mener både den svenske og den norske rettspsykiateren.

– Antagelig er det én til to prosent i den europeiske befolkning som har såpass mange psykopatiske trekk at det kan være rimelig å si at de er psykopater. Omtrent like mange som det er tvillinger i samfunnet. Men i den amerikanske befolkningen er det litt flere, kanskje tre til fire prosent, sier Rosenqvist.

– Hvorfor?

– Ja, det er spennende. Det kan være at de som utvandret til Amerika og produserte genpoolen i den nye verdenen, hadde mer av den genetikken som gjorde at de utviklet psykopati? Det ser jeg ikke bort fra.

En annen mulig forklaring er at det amerikanske samfunnet er mye mer hardere enn det europeiske, mener hun.

– Folk får kanskje ikke «slipt ned» sine psykopatiske trekk i barndommen på samme måte som her i Europa. De blir kanskje heller oppfordret til å blomstre I USA. Det er jo nærliggende å tenke på en kjent amerikaner med mange psykopatiske trekk, sier hun.

Saken er opprinnelig publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:11 Putin besøkte Abbas i Betlehem21:56 Ny jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18 DNB advarer mot svindel på Finn.no21:04 Byrådet i Bergen går av20:34 Trump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49 WHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05 Skuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59 Statsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34 Abid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30 DN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13 «Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50 SV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49 Aftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45 VG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38 KrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34 Vaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20 NRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11 Minst ni døde i uvær i Spania16:55 Erfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51 Dronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30 36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30 TV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08 Anniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04 Hauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59 Tre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54 Linda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39 Ulykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31 Eurorenten blir stående på 0 prosent15:29 Thingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12 Frode Berg får millionerstatning fra staten15:02 Turoperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02 Snøskred i turområde i Kirkenes14:46 66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42 Rømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33 VG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19 Kong Harald er friskmeldt14:11 Stadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02 Mann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58 Slik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40 Medier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57 Influensautbruddet har stagnert12:25 Flere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25 Russlands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13 «Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03 Falun sliter tungt med desperat snømangel12:03 Død person funnet i branntomt11:48 Gris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28 En fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23 Norwegian med nye regler for håndbagasje10:50 Folket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49 Været endrer programmet under ski-NM10:24 NAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07 Fortsatt ingen endring i styringsrenten09:35 Virusfrykt rammer Asia-børsene09:28 Norge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16 Mye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15 Brækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14 Barn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14 – 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12 Laila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46 Arbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45 Stadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05 Eksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30 Intense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10 Rio Ferdinand: – Jeg er flau07:06 – 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00 Norge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47 Tre døde da brannfly styrtet i Australia06:35 Savnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08 Studie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07 Boeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00 Veiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00 FN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30 Nå skal hagefuglene telles05:15 SV vil teste klimaviljen05:00 Søreide venter fortsatt på svar fra USA04:50 Rådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33 WHO berømmer Kina for smittetiltak03:47 Færre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46 Trump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23 Sp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55 USA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55 Frp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18 Frp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17 Kraftig økning i politidrap i Rio00:27 Frp gjør hopp på måling etter regjeringsexit23:53 Trump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46 En av fem studenter vil ikke ha barn23:10 Stygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59 Ødegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58 Volkswagen fikk milliardbot i Canada22:37 Frp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22 27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08 Bøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36 Ni av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25 Wuhan isoleres fra omverdenen
Siste nytt
22:11PolitikkPutin besøkte Abbas i Betlehem21:56PolitikkNy jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18PengerDNB advarer mot svindel på Finn.no21:04PolitikkByrådet i Bergen går av20:34PolitikkTrump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49VerdenWHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05PolitikkSkuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59PolitikkStatsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34NorgeAbid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30PolitikkDN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13Norge«Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50PolitikkSV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49PolitikkAftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45PolitikkVG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38PolitikkKrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34VerdenVaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20PolitikkNRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11VerdenMinst ni døde i uvær i Spania16:55NorgeErfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51PolitikkDronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30Norge36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30PolitikkTV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08NorgeAnniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04PengerHauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59NorgeTre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54PolitikkLinda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39NorgeUlykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31PengerEurorenten blir stående på 0 prosent15:29SportThingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12NorgeFrode Berg får millionerstatning fra staten15:02ReiseTuroperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02NorgeSnøskred i turområde i Kirkenes14:46Sport66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42VerdenRømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33PolitikkVG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19KulturKong Harald er friskmeldt14:11PengerStadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02VerdenMann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58VerdenSlik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40PolitikkMedier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert12:25NorgeFlere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25PolitikkRusslands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13Politikk«Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03SportFalun sliter tungt med desperat snømangel12:03NorgeDød person funnet i branntomt11:48VerdenGris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28Helse og livsstilEn fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23ReiseNorwegian med nye regler for håndbagasje10:50NorgeFolket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49SportVæret endrer programmet under ski-NM10:24MotorNAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07PengerFortsatt ingen endring i styringsrenten09:35PengerVirusfrykt rammer Asia-børsene09:28SportNorge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16SportMye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15SportBrækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14VerdenBarn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14Penger– 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12NorgeLaila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46PengerArbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45NorgeStadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05Helse og livsstilEksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30PolitikkIntense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10SportRio Ferdinand: – Jeg er flau07:06Norge– 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00NorgeNorge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47VerdenTre døde da brannfly styrtet i Australia06:35VerdenSavnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08Helse og livsstilStudie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07VerdenBoeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00MotorVeiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00VerdenFN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Helse og livsstil75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30NorgeNå skal hagefuglene telles05:15PolitikkSV vil teste klimaviljen05:00VerdenSøreide venter fortsatt på svar fra USA04:50NorgeRådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33VerdenWHO berømmer Kina for smittetiltak03:47NorgeFærre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46VerdenTrump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23PolitikkSp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55PolitikkUSA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55PengerFrp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18NorgeFrp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17VerdenKraftig økning i politidrap i Rio00:27PolitikkFrp gjør hopp på måling etter regjeringsexit23:53VerdenTrump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46NorgeEn av fem studenter vil ikke ha barn23:10SportStygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59NorgeØdegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58MotorVolkswagen fikk milliardbot i Canada22:37PolitikkFrp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22Norge27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08VerdenBøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36PolitikkNi av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25VerdenWuhan isoleres fra omverdenen
Populært