Eldre arbeidstakere føler seg mindre slitne enn yngre

<p>– Eldre har mer overskudd til å jobbe enn yngre som har små barn og en hverdag som er vanskelig å få til å gå opp. Utbrenthet skjer nok oftere tidligere i livet enn sent, mener headhunter Pål S. Øverby (Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix)</p>
– Eldre har mer overskudd til å jobbe enn yngre som har små barn og en hverdag som er vanskelig å få til å gå opp. Utbrenthet skjer nok oftere tidligere i livet enn sent, mener headhunter Pål S. Øverby (Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix)

Mange norske ledere mener de eldre medarbeiderne er slitne. Men de tar feil. De eldste føler seg oftere fulle av energi, mer enn det de yngre gjør, ifølge ny forskning.

Forskere ba bedriftsledere i 19 virksomheter om å beskrive innsatsen til de eldre arbeidstakerne sine.

De fikk nesten bare høre lovord.

De eldste har lite fravær. Mye kunnskap. Sterk lojalitet. Høy ansvarlighet. De er svært dedikerte og engasjerte i jobben.

Men lederne svarte også at eldre medarbeidere ofte er slitne.

De er slitne av å utføre de samme oppgavene i en årrekke, av stadige omorganiseringer, av nye krav og av å gjøre de samme tingene år etter år.

Årsaken til at de ikke hadde flere langt opp i sekstiårene i sin bedrift, var at mange hadde gått av fordi de var så slitne. Sa sjefene.

Katharina Herlofson syntes det var rart at friske sekstiåringer skulle være så mye mer slitne enn yngre arbeidstakere. Det viste seg å ikke stemme. (Foto: OsloMet)
Katharina Herlofson syntes det var rart at friske sekstiåringer skulle være så mye mer slitne enn yngre arbeidstakere. Det viste seg å ikke stemme. (Foto: OsloMet)

Spurte arbeidstakerne om de faktisk var slitne

Forskerne ble nysgjerrige på hva yrkesaktive selv mener.

– Vi syntes det var litt rart at friske arbeidstakere i sekstiårene skulle være mer slitne enn yngre. Mange yngre kan jo ha en hektisk hverdag med småbarn eller tenåringer i huset. Vi ønsket derfor å undersøke dette nærmere, sier Katharina Herlofson.

Hun har gjort denne studien sammen med sin kollega Tale Hellevik ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA. Studien er publisert i den siste utgaven av tidsskriftet Søkelys på arbeidslivet.

Forskerne hadde data fra en stor studie på livsløp, aldring og generasjon (NorLAG). Der har de i telefonintervjuer spurt folk i: «Hvor stor del av de siste fire ukene har du vært full av energi?»

Da oppdaget de noe interessant.

– Da vi så på de som var i arbeid, var det ganske tydelige forskjeller mellom aldersgruppene. De eldste oppga i større grad at de var fulle av energi enn det yngre gjorde.

Er det bare de med mest energi som blir igjen?

Dette kan forklares på flere måter, mener Herlofson.

Det kan være at slitenhet øker sjansen for å forsvinne ut av arbeidslivet. Om det bare er de med mest energi som blir igjen, kan altså det være en forklaring på at de eldre i undersøkelsen er mindre slitne enn yngre.

Men det kan også handle om folks livssituasjon. Mange yngre kan oppleve småbarnsfasen som en krevende periode i livet. Det samme gjelder perioden der foreldre skranter og har behov for hjelp. De eldste har gjerne voksne barn og foreldre som er døde.

Det kan også tenkes at lang arbeidserfaring gjør deg mindre sliten, mener forskerne. Eldre kan derfor ha lettere for å organisere arbeidsoppgavene sine mer effektivt enn yngre.

De utenfor jobb er oftest slitne

Da forskerne inkluderte alle, også de som ikke var yrkesaktive, fant de ingen sammenheng mellom alder og slitenhet. Men da de inkluderte helse i analysen var det igjen slik at eldre framsto som mindre slitne enn yngre.

De som står utenfor arbeidslivet er mer slitne enn de som er i arbeid, viser studien. Dette gjelder uansett alder, men forskjellene mellom yrkesaktive og ikke-yrkesaktive er noe større blant yngre enn blant eldre.

Bekreftes av annen forskning

Forskerne kan ikke si noe om utvikling av slitenhet over livsløpet.

De kan heller ikke si noe om det er snakk om at ulike aldersgrupper har forskjellig forhold til slitenhet. Kanskje vurderer folk i ulike aldersgrupper slitenhet ulikt? Det kan være at folk i ulike aldre svarer forskjellig på spørsmål i surveyundersøkelser, mener forskerne.

Seniorpolitisk barometer fra Senter for seniorpolitikk støtter også resultatene fra denne studien. I siste runde av ble det spurt: «Hender det at du blir sliten av jobben?» Her var det de over 60 år som i minst grad opplevde at de ble slitne av jobben.

Resultatene bekreftes også av internasjonal forskning, blant annet fra USA og Danmark. I disse studiene var hele befolkningen inkludert, uavhengig av yrkesaktivitet. En styrke ved den norske studien er at det er skilt mellom de som er yrkesaktive og de som ikke er det, mener Herlofson.

Les også:

Er det for lett å beskrive noen som «sliten»?

Hvorfor beskriver egentlig ledere eldre ansatte som slitne?

Herlofson tror at det kan være litt lett å ty til begrepet «slitenhet». Noen eldre opplever redusert arbeidslyst og motivasjon. Kanskje kan dette i større grad forveksles med slitenhet for denne aldersgruppen enn det gjør for yngre.

– I så tilfelle kunne lederne forsøkt å lade sine ansatte opp igjen ved å tilby dem nye arbeidsoppgaver, for eksempel, ikke bare tenke at det er på tide for dem å slutte.

Men en studie av rundt 3500 virksomheter i seks europeiske land viser at hvis det står mellom det å oppfordre til karriereutvikling og opplæring eller tidligpensjonering, foretrakk ledere det siste.

Forskerne tror at det kan være noen virksomheter som ser på det som en fordel at eldre ansatte går av først som sist, om de likevel skal slutte om ikke så lenge. Da kan ledelsen planlegge framover og rekruttere nye medarbeidere.

Les også:

Over halvparten av 65-åringene har sluttet

Både i Norge og mange andre land blir det stadig flere eldre i befolkningen. Dette innebærer en betydelig økning i utgiftene til alderspensjon og helse- og omsorgstjenester. Vi har derfor et sterkt behov for at flere seniorer står lenger i arbeid.

I 2011 fikk vi en ny pensjonsreform, og i 2015 fikk vi en endring i arbeidsmiljøloven. Den skulle gjøre det enklere å arbeide etter 70-årsdagen.

Disse politiske endringene har hatt effekt. Yrkesaktiviteten blant de over 62 år har økt de siste årene. Men det er fortsatt vanlig å slutte på jobben i god tid før fylte 70 år.

Over halvparten av 65-åringene har allerede forlatt arbeidslivet. Det samme har 80 prosent av 70-åringene.

Pål S. Øverby mener at de over 60 har gitt helt opp å søke seg en lederjobb i Norge. (Foto: Raadgiverhuset Rekruttering)
Pål S. Øverby mener at de over 60 har gitt helt opp å søke seg en lederjobb i Norge. (Foto: Raadgiverhuset Rekruttering)

– Ut fra denne studien fremstår de eldste arbeidstakerne som attraktive ansatte. Så det burde være god grunn for bedriftene å holde på dem, sier Herlofson.

Les også:

– Understøtter den generelle holdningen om unges fortreffelighet

Pål S. Øverby er partner og headhunter i Raadgiverhuset Rekruttering.

Han har de siste tolv årene gjennomført over 300 rekrutteringsoppdrag til nøkkelstillinger i privat og offentlig virksomhet. Hans spesialområde er mellomledere og toppledere.

Øverby mener det er bra at forskerne arresterer bedriftsledere for den holdningen de har til eldre arbeidstakere. Han kjenner godt igjen holdningen om at eldre ikke er så attraktive fra sin jobb som rekrutterer.

– Jeg tror bedriftsledere understøtter den generelle holdningen om unges fortreffelighet som finnes overalt i samfunnet, sier Øverby.

– I rekrutteringen av ledere merker jeg tydelig at det er en aldersgrense for når du blir mindre attraktiv. Den går dessverre mer rundt 50 enn 60 år. Jeg tror nesten aldri jeg har opplevd at en person over 60 år har søkt en lederjobb. De har gitt opp, sier han.

Les også:

Mener arbeidslivet går glipp av mye erfaring

Vi har mindre respekt for eldres kvaliteter i arbeidslivet enn mange andre land, tror Øverby.

– Jeg kjenner godt til Italia, for eksempel. Der er eldre næringslivsledere respektert til de er langt oppi årene, sier han.

Øverby mener vi går glipp av mye erfaring når eldre diskrimineres fra arbeidslivet i Norge.

Det er ikke hans erfaring av de er mer slitne. Tvert imot.

– Eldre har mer overskudd til å jobbe enn yngre som har små barn og en hverdag som er vanskelig å få til å gå opp. Utbrenthet skjer nok oftere tidligere i livet enn sent, mener headhunteren.

Eldre er også bedre på å prioritere, og de er gode på å delegere bort det de ikke er gode på selv, mener Øverby.

– Det kan selvsagt være med på å forklare hvorfor de ikke er så slitne, sier Øverby.

Han oppfordrer ledere om å glemme alder når de skal ansette nye folk.

– Se på kompetanse og sørg for å ha en god miks mellom ansatte med ungt, friskt mot og de med erfaring.

Kilde:

Katharina Herlofson og Tale Hellevik: Eldre i arbeidslivet - slitenhet og yrkesavgang, Søkelys på arbeidslivet, 2019

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:46 Kina bekrefter flere virusdødsfall03:38 Frp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36 Australia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33 Oslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31 Dommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10 Kallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08 Eksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02 Trump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24 Byrådet i Bergen går av00:05 Styremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01 Tidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56 Russere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34 Medier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29 VG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55 Wolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11 Putin besøkte Abbas i Betlehem21:56 Ny jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18 DNB advarer mot svindel på Finn.no21:04 Byrådet i Bergen går av20:34 Trump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49 WHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05 Skuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59 Statsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34 Abid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30 DN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13 «Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50 SV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49 Aftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45 VG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38 KrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34 Vaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20 NRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11 Minst ni døde i uvær i Spania16:55 Erfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51 Dronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30 36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30 TV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08 Anniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04 Hauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59 Tre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54 Linda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39 Ulykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31 Eurorenten blir stående på 0 prosent15:29 Thingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12 Frode Berg får millionerstatning fra staten15:02 Turoperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02 Snøskred i turområde i Kirkenes14:46 66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42 Rømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33 VG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19 Kong Harald er friskmeldt14:11 Stadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02 Mann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58 Slik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40 Medier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57 Influensautbruddet har stagnert12:25 Flere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25 Russlands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13 «Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03 Falun sliter tungt med desperat snømangel12:03 Død person funnet i branntomt11:48 Gris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28 En fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23 Norwegian med nye regler for håndbagasje10:50 Folket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49 Været endrer programmet under ski-NM10:24 NAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07 Fortsatt ingen endring i styringsrenten09:35 Virusfrykt rammer Asia-børsene09:28 Norge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16 Mye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15 Brækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14 Barn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14 – 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12 Laila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46 Arbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45 Stadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05 Eksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30 Intense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10 Rio Ferdinand: – Jeg er flau07:06 – 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00 Norge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47 Tre døde da brannfly styrtet i Australia06:35 Savnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08 Studie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07 Boeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00 Veiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00 FN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30 Nå skal hagefuglene telles05:15 SV vil teste klimaviljen05:00 Søreide venter fortsatt på svar fra USA04:50 Rådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33 WHO berømmer Kina for smittetiltak03:47 Færre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46 Trump deltar som første president i anti-abort-marsj
Siste nytt
03:46VerdenKina bekrefter flere virusdødsfall03:38NorgeFrp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36VerdenAustralia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33NorgeOslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31VerdenDommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10NorgeKallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08NorgeEksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02VerdenTrump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24NorgeByrådet i Bergen går av00:05NorgeStyremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01NorgeTidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56VerdenRussere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34NorgeMedier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29NorgeVG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55SportWolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11PolitikkPutin besøkte Abbas i Betlehem21:56PolitikkNy jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18PengerDNB advarer mot svindel på Finn.no21:04PolitikkByrådet i Bergen går av20:34PolitikkTrump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49VerdenWHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05PolitikkSkuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59PolitikkStatsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34NorgeAbid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30PolitikkDN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13Norge«Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50PolitikkSV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49PolitikkAftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45PolitikkVG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38PolitikkKrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34VerdenVaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20PolitikkNRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11VerdenMinst ni døde i uvær i Spania16:55NorgeErfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51PolitikkDronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30Norge36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30PolitikkTV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08NorgeAnniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04PengerHauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59NorgeTre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54PolitikkLinda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39NorgeUlykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31PengerEurorenten blir stående på 0 prosent15:29SportThingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12NorgeFrode Berg får millionerstatning fra staten15:02ReiseTuroperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02NorgeSnøskred i turområde i Kirkenes14:46Sport66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42VerdenRømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33PolitikkVG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19KulturKong Harald er friskmeldt14:11PengerStadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02VerdenMann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58VerdenSlik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40PolitikkMedier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert12:25NorgeFlere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25PolitikkRusslands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13Politikk«Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03SportFalun sliter tungt med desperat snømangel12:03NorgeDød person funnet i branntomt11:48VerdenGris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28Helse og livsstilEn fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23ReiseNorwegian med nye regler for håndbagasje10:50NorgeFolket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49SportVæret endrer programmet under ski-NM10:24MotorNAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07PengerFortsatt ingen endring i styringsrenten09:35PengerVirusfrykt rammer Asia-børsene09:28SportNorge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16SportMye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15SportBrækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14VerdenBarn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14Penger– 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12NorgeLaila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46PengerArbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45NorgeStadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05Helse og livsstilEksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30PolitikkIntense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10SportRio Ferdinand: – Jeg er flau07:06Norge– 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00NorgeNorge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47VerdenTre døde da brannfly styrtet i Australia06:35VerdenSavnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08Helse og livsstilStudie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07VerdenBoeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00MotorVeiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00VerdenFN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Helse og livsstil75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30NorgeNå skal hagefuglene telles05:15PolitikkSV vil teste klimaviljen05:00VerdenSøreide venter fortsatt på svar fra USA04:50NorgeRådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33VerdenWHO berømmer Kina for smittetiltak03:47NorgeFærre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46VerdenTrump deltar som første president i anti-abort-marsj
Populært