Bærbar skanner skal gi raskere behandling av hjerneslag

Stavanger universitetssjukehus leder et prosjekt med bærbare skannere som skal gjøre det mulig å gi slagpasienter riktig diagnose raskere. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Stavanger universitetssjukehus leder et prosjekt med bærbare skannere som skal gjøre det mulig å gi slagpasienter riktig diagnose raskere. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny bærbar hjerneskanner skal gi slagpasienter raskere behandling og testes nå ut i et prosjekt ledet av Stavanger universitetssjukehus (SUS).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skanneren er tatt i bruk både på enkelte sykehus, redningshelikoptre offshore og luftambulanser, skriver Stavanger Aftenblad.

Hvert år blir rundt 13.000 nordmenn rammet av hjerneslag. I cirka 85 prosent av tilfellene er hjerneslag forårsaket av en blodpropp, men det kan også være snakk om en hjerneblødning. Hva pasienten er rammet av kan kun avklares ved en skanning i en CT-maskin, som i dag kun utføres ved sykehusene.

– Behandlingen av blodpropp og hjerneblødning er helt forskjellig. Blodpropp behandles med blodfortynnende medisin, populært kalt Plumbo. Men den medisinen kan få fatale konsekvenser dersom pasienten har hjerneblødning. Derfor kan vi ikke starte behandling før helt sikker diagnose er stilt, sier professor og seksjonsoverlege Martin Kurz ved Stavanger Universitetssjukehus.

Stavanger universitetssjukehus får i snitt inn to til tre pasienter med symptomer på hjerneslag hver dag og tester nå ut en bærbar hjerneskanner som kan gjøre at behandlingen kommer i gang raskere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skanneren gjør at behandlingen kan starte før transporten til sykehuset, og kan være avgjørende for pasientens fremtidige helse, forklarer Stian Bergby, fagutviklingssykepleier ved akuttmottaket på SUS, til avisen.

Foreløpig blir den bærbare skanneren bare brukt til å samle inn data i påvente av endelig godkjenning fra Legemiddelverket, som vil være helt trygge på at skanneren stiller den riktige diagnosen.

(©NTB