Abort øker ikke kvinners risiko for selvmordsforsøk

Ny dansk studie tyder på at kvinner som begår selvskading i tiden etter en abort, også hadde psykiske problemer før de ble gravide.
Ny dansk studie tyder på at kvinner som begår selvskading i tiden etter en abort, også hadde psykiske problemer før de ble gravide. Foto: Colourbox

Flere kvinner som tar abort, har hatt psykiske problemer året før aborten.

Kvinner har i tiår blitt advart fra enkelte hold om at de kan få tøffe psykiske ettervirkninger av å ta abort, som samvittighetsnag og anger.

Abort kan til og med føre til selvmordstanker og selvmordsforsøk, har tidligere studier antydet.

Dette har blitt brukt av politikere til å rettferdiggjøre en restriktiv abortpolitikk blant annet i USA. I andre land har helsemyndigheter rutiner for å informere abortsøkende kvinner om risikoen for psykiske reaksjoner.

Men nå avviser en dansk studie at abort er årsak til psykisk sammenbrudd etterpå. Studien er publisert i The Lancet Psychiatry.

Tidligere psykisk helse avgjør

Forskerne fant ut at abort i seg selv ikke gir en økt risiko for selvmordsforsøk, når man tar høyde for selvmordsrisiko og psykisk lidelse året før aborten.

- Denne studien virker solid. Den er basert på danske registerdata som holder høy kvalitet, kommenterer seniorforsker Kim Stene-Larsen ved Folkehelseinstituttet til forskning.no. Han forsker på psykisk helse og selvmord.

De danske resultatene kom ikke som noen overraskelse for forskerne ved Folkehelseinstituttet, ifølge Stene-Larsen. De fleste relevante studier peker nå i samme retning.

Svakhet ved tidligere forskning

Noen få studier har tidligere vist en sammenheng mellom abort og risiko for selvmordsforsøk.

– Det informeres i dag om at de fleste føler lettelse etter aborten, sier seniorforsker Kim Stene-Larsen ved Folkehelseinstituttet.
– Det informeres i dag om at de fleste føler lettelse etter aborten, sier seniorforsker Kim Stene-Larsen ved Folkehelseinstituttet.

- Men disse har ikke tatt høyde for om kvinnen i utgangspunktet har hatt en høyere selvmordsrisiko, påpeker Stene-Larsen.

De tidligere studiene har dessuten hatt få deltakere og vært basert på selvrapportering av både aborter og tanker om selvmord.

Forskerne har heller ikke spurt om deltakernes psykiske helse før aborten, og de har heller ikke vurdert andre bakenforliggende risikofaktorer hos kvinnene.

Over en halv million danske kvinner

Studien er utført på data og statistikk på en halv million danske kvinner, som forskerne har fulgt i 17 år. Kvinnene var mellom 18 og 36 år gamle.

Forskerne har brukt registerdata, og skal være de første som har sett på risikoen for selvmordsforsøk både før og etter førstegangs abort.

I Danmark er det tillatt med selvbestemt abort frem til 12. svangerskapsuke, som i Norge.

- Designet på studien er av høy kvalitet, ved at forskerne har tatt høyde for psykisk lidelse både hos kvinnen og hennes foreldre, en rekke sosioøkonomiske variabler og selvmordsrisiko et år før aborten, forklarer Stene-Larsen.

De som tok abort hadde økt risiko

Ni prosent av kvinnene tok en abort innen 12. svangerskapsuke mens studien pågikk. Av de i alt 523 300 kvinnene som var inkludert i studien, hadde 10 200 av kvinnene et selvmordsforsøk. Dette utgjør to prosent.

Forskerne sammenlignet kvinner som hadde tatt abort med de andre kvinnene.

Kvinnene som hadde abortert, hadde riktignok en høyere risiko for selvskading eller selvmordsforsøk etterpå, enn kvinner som ikke hadde tatt abort.

Men selvskadingen kunne neppe tilskrives aborten. Det tydet en nærmere titt på kvinnenes helseopplysninger både før og etter abort.

Psykiske problemer vanligere ved abort

For det første var psykiske problemer vanligere blant kvinner som tok abort, enn blant andre kvinner.

Kvinner som hadde tatt en abort, hadde også en høyere risiko for å gjøre et selvmordsforsøk i løpet av året forut for aborten.

Faktisk var forekomsten litt høyere i tiden før aborten. Det var 8,9 forsøk per tusen kvinner ett år før, mot 8,6 forsøk per tusen kvinner ett år etter abort.

Blant kvinner som ikke hadde tatt abort, var forekomsten to forsøk per tusen kvinner.

Men denne forskjellen i risiko avtok da forskerne justerte for andre forhold, som kvinnenes alder, tidligere barnefødsler samt psykiske og fysiske helse. De tok også foreldrenes psykiske helse og sosioøkonomiske status med i betraktning.

Forskjellen i risikoen for selvmordsforsøk mellom kvinner som hadde tatt abort sammenlignet med andre kvinner, ble da redusert.

Økt risiko ved psykiske problemer

Dårlig psykisk helse før kvinner tar abort, samt andre risikofaktorer, forklarer selvmordsforsøk i større grad enn om man tar abort eller ikke.

De sterkeste risikofaktorene for selvmordsforsøk, var om kvinnene tidligere hadde vært i kontakt med psykisk helsetjeneste, eller brukt angstdempende eller antipsykotiske medisiner.

Risikoen for selvmordsforsøk avtok med tiden etter abort. Forekomsten sank til 4,6 forsøk pr tusen kvinner etter det første året etter aborten.

Fem år etter aborten var risikoen lik som for kvinner som ikke hadde abortert.

Les også: Selvmordsforsker er mer optimistisk enn på lenge

De fleste føler lettelse

Stene-Larsen tror ikke denne studien vil endre på de rådene som gis gravide i Norge som vurderer abort.

- Det informeres i dag om at de fleste føler lettelse etter aborten, men at det ikke er uvanlig å føle på en tristhet eller en kombinasjon av ulike følelser etter aborten.

Men seniorforskeren ved Folkehelseinstituttet mener det kan være en svakhet ved studien at forskerne har sett på alle kvinner under ett.

- Det kan ikke utelukkes at man kan finne andre sammenhenger i enkelte undergrupper av sårbare kvinner, påpeker Stene-Larsen.

- Våre funn tyder på at man bør undersøke om kvinner som henvender seg om abort, har hatt episoder med psykisk sykdom, slik at man kan forebygge fremtidige problemer, sier forsker Trine Munk-Olsen ved Universitetet i Aarhus i en pressemelding.

Forskerne tok bare med selvmordsforsøk uten dødelig utfall og første abort utført i første trimester av svangerskapet. De inkluderte ikke med kvinner som hadde utført senaborter eller flere aborter i perioden.

Artikkelen ble først publisert på forskning.no

Referanse:

J. Steinberg mf: The association between first abortion and first-time non-fatal suicide attempt: a longitudinal cohort study of Danish population registries. Sammendrag. Lancet Psychiatry, 19.november 2019.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:29 Young Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29 Politiet ber om isolasjon for drapssiktet i Bergen10:19 Fem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47 Huawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46 Sammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45 Ikke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27 Mer ekstremvær rammer Australia08:44 «Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06 Mann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46 Mystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44 Til sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42 «Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37 Kina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35 Slik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30 Støre vil gjøre Ap til fredsparti06:02 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:32 Frp kaller inn til krisemøte om regjeringsspørsmålet05:09 Frp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00 Ruud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39 Prins Harry: – Det var ikke noe annet alternativ04:35 Forskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23 Kansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48 Mahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45 Høie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42 Oljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31 Arbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58 Varsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40 76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17 Intern strid i LO om lakseskatten00:51 Tre menn bekreftet drept i London00:36 Fylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47 Unge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30 Thorstvedt scoret i Genk-debuten23:14 Messi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58 Brennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57 Flere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48 Mann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41 Fransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38 De norske langt bak i europacupstorslalåm22:05 Nærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05 Thorstvedt scoret i Genk-debuten22:05 Mann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41 En mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25 Partitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50 Schiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45 Fire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25 21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24 DN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01 Keepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38 Van Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09 Terrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47 Regjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03 Eriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55 Frankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55 Lyon og Hegerberg avga poeng17:53 Finsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48 Ungarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45 Jarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44 Bilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42 Reiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36 Utviklingsministeren besøker Malawi17:32 Kubacki med andre hoppseier på rad17:19 Skjebneuke for Solberg-regjeringen17:17 Rashford ute flere uker med ryggproblemer17:16 Straffemiss fra Vardy da Leicester tapte16:32 Meghans far kritiserer paret16:20 Nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand16:19 Danmark tar enda et skritt mot kjempebru over Kattegat16:19 Tybring-Gjedde med ny bredside mot regjeringskolleger15:58 Island stoppet Portugal i EM, gunstig for Norge15:58 Brannen i kjemibygget på Blindern er slukket15:57 Merk deg datoene: Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd15:47 Politiet gir klarsignal for dusør i Hagen-saken15:31 Brann i kjemibygget på Blindern15:15 Fourcade i kanonform vant igjen – Christiansen på pallen15:10 Terrorsiktet kvinne kastet straks nikaben14:16 Noel ble for sterk for Kristoffersen14:13 Nordhus: Overbeviste myndighetene i oktober14:08 Bolsjunov sikret seieren på jaktstarten – Klæbo og Krüger på pallen13:38 Jente falt fra skiheis – luftambulanse på vei13:10 Israel bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon12:50 Eckhoff holdt unna for konkurrentene og vant overlegent12:48 Døde ukrainere sendt hjem etter nedskytingen av fly12:31 Oransje farevarsel i Nordland – ventes svært mye regn11:59 Tåregass mot protest i Hongkong11:43 Johaug i ensom majestet til nok en verdenscupseier11:14 Tyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria10:49 To menn tiltalt for drapsforsøk med hagle10:33 Nær 400 skadd under protester i Libanon10:12 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner10:11 Hopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao09:04 Mor fikk problemer med bilen. Da lot hun sønnen kjøre den08:48 Redningspersonell: Nær 400 skadd under protester i Libanon08:46 Hopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao08:40 Innbruddstyv tatt på fersk gjerning i Porsgrunn – stupte ut av lukket vindu08:35 Minst 70 soldater drept i angrep i Jemen08:12 Full overtenning i bolighus i Roa på Hadeland08:10 Britiske medier: Dronningen har straffet Harry og Meghan hardt
Siste nytt
10:29NorgeYoung Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29NorgePolitiet ber om isolasjon for drapssiktet i Bergen10:19VerdenFem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47VerdenHuawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46NorgeSammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45NorgeIkke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27VerdenMer ekstremvær rammer Australia08:44Verden«Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06NorgeMann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46Helse og livsstilMystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44NorgeTil sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42Kultur«Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37Helse og livsstilKina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35SportSlik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30PolitikkStøre vil gjøre Ap til fredsparti06:02NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:32PolitikkFrp kaller inn til krisemøte om regjeringsspørsmålet05:09NorgeFrp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00SportRuud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39KulturPrins Harry: – Det var ikke noe annet alternativ04:35VerdenForskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23SportKansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48SportMahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45Helse og livsstilHøie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42PengerOljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31PengerArbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58Helse og livsstilVarsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40Verden76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17PengerIntern strid i LO om lakseskatten00:51VerdenTre menn bekreftet drept i London00:36NorgeFylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47NorgeUnge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30SportThorstvedt scoret i Genk-debuten23:14SportMessi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58SportBrennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57NorgeFlere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48NorgeMann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41VerdenFransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38SportDe norske langt bak i europacupstorslalåm22:05VerdenNærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05SportThorstvedt scoret i Genk-debuten22:05NorgeMann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41NorgeEn mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25PolitikkPartitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50PolitikkSchiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45PolitikkFire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25Norge21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24PolitikkDN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01SportKeepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38SportVan Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09NorgeTerrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47PolitikkRegjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03VerdenEriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55VerdenFrankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55SportLyon og Hegerberg avga poeng17:53NorgeFinsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48SportUngarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45SportJarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44NorgeBilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42SportReiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36NorgeUtviklingsministeren besøker Malawi17:32SportKubacki med andre hoppseier på rad17:19PolitikkSkjebneuke for Solberg-regjeringen17:17SportRashford ute flere uker med ryggproblemer17:16SportStraffemiss fra Vardy da Leicester tapte16:32VerdenMeghans far kritiserer paret16:20NorgeNekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand16:19VerdenDanmark tar enda et skritt mot kjempebru over Kattegat16:19NorgeTybring-Gjedde med ny bredside mot regjeringskolleger15:58SportIsland stoppet Portugal i EM, gunstig for Norge15:58NorgeBrannen i kjemibygget på Blindern er slukket15:57VerdenMerk deg datoene: Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd15:47NorgePolitiet gir klarsignal for dusør i Hagen-saken15:31NorgeBrann i kjemibygget på Blindern15:15SportFourcade i kanonform vant igjen – Christiansen på pallen15:10NorgeTerrorsiktet kvinne kastet straks nikaben14:16SportNoel ble for sterk for Kristoffersen14:13NorgeNordhus: Overbeviste myndighetene i oktober14:08SportBolsjunov sikret seieren på jaktstarten – Klæbo og Krüger på pallen13:38NorgeJente falt fra skiheis – luftambulanse på vei13:10VerdenIsrael bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon12:50SportEckhoff holdt unna for konkurrentene og vant overlegent12:48VerdenDøde ukrainere sendt hjem etter nedskytingen av fly12:31NorgeOransje farevarsel i Nordland – ventes svært mye regn11:59VerdenTåregass mot protest i Hongkong11:43SportJohaug i ensom majestet til nok en verdenscupseier11:14VerdenTyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria10:49NorgeTo menn tiltalt for drapsforsøk med hagle10:33VerdenNær 400 skadd under protester i Libanon10:12NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner10:11SportHopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao09:04NorgeMor fikk problemer med bilen. Da lot hun sønnen kjøre den08:48VerdenRedningspersonell: Nær 400 skadd under protester i Libanon08:46SportHopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao08:40NorgeInnbruddstyv tatt på fersk gjerning i Porsgrunn – stupte ut av lukket vindu08:35VerdenMinst 70 soldater drept i angrep i Jemen08:12NorgeFull overtenning i bolighus i Roa på Hadeland08:10VerdenBritiske medier: Dronningen har straffet Harry og Meghan hardt
Populært