Stadig større kjønnsforskjeller i sykefravær

Nye undersøkelser viser at kvinners gjennomsnittlige årlige sykefravær ligger på 16 dager, mot menns 8 dager. Illustrasjonsfoto: Jan Haas / NTB scanpix
Nye undersøkelser viser at kvinners gjennomsnittlige årlige sykefravær ligger på 16 dager, mot menns 8 dager. Illustrasjonsfoto: Jan Haas / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kvinner har i snitt dobbelt så høyt sykefravær som menn, viser undersøkelser. Graviditet og barn trekkes fram som en av årsakene, men det forklarer ikke alt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Våre analyser viser at kjønnsforskjellene i sykefravær faktisk har økt siden 1990-tallet. Vi vet en del om hva som forårsaker disse kjønnsforskjellene, men kan ikke si sikkert hvorfor forskjellene fortsetter å øke, sier forsker Marte Strøm.

Hun og forsker Sara Cools fra Core Senter for likestillingsforskning har analysert de ferskeste tallene for sykefraværet i Norge, som er tall fra 2015.

Resultatet viser at kvinners gjennomsnittlige sykefravær ligger på 16 dager i året, mot 8 dager for menn. Egenmeldinger og kortere legemeldte fravær regnes ikke med.

Undersøkelsene viser også at kjønnsforskjellene er størst blant arbeidstakere i slutten av 20-årene og begynnelsen av 30-årene.

– Graviditet kan forklare 19 prosent av kjønnsforskjellene i befolkningens sykefravær, sier Strøm.

Kjønnsforskjellene er også store i fravær etter selve graviditeten, og kvinner er gjennomsnittlig borte fra jobb to dager mer enn menn i årene etter at de får barn.

Bransjene med høyest sykemeldingsprosent blant kvinner er helse- og sosialtjenester, samt undervisning. Blant menn er det bransjer som transport og lager, i tillegg til bygg- og anleggsvirksomhet hvor sykefraværet er høyest.