Transplantasjon av avføring hjalp mange med IBS

Avføring fra en frisk donor hjalp de fleste som var med i den dobbeltblinde studien på IBS-pasienter. (Foto: Magdy El-Salhy)
Avføring fra en frisk donor hjalp de fleste som var med i den dobbeltblinde studien på IBS-pasienter. (Foto: Magdy El-Salhy)

Mange av pasientene følte seg helt friske etter behandling i en ny norsk studie. Men alle fikk bakterier fra en enkelt donor med spesiell tarmflora. Så hva betyr resultatene generelt for behandling med avføring?

– Etter ei uke våknet jeg opp med en helt utrolig følelse av at jeg ikke kjente magen min. Jeg kunne ikke forestille meg at det gikk an, forteller Marte Rykkje Halstensen.

For de fleste høres kanskje det ut som en selvfølge at magen ikke er det første du legger merke til om morgenen.

Men for Halstensen var det nærmest sjokkerende. Normalt våknet hun alltid med smerter og ubehag i magen. Ofte ble hun vekt flere ganger om natten også.

Halstensen hadde slitt med irritabel tarm siden barndommen.

Les også: IBS blir knyttet til mangel på vitamin D

Blødde fra tarmen

Irritabel tarm, IBS, er en lidelse som rammer rundt ti prosent av befolkningen. Symptomene er smerter, oppblåsthet og magekramper. Noen, som Halstensen, sliter med forstoppelse.

– Det kunne gå to - tre uker mellom hvert dobesøk, forteller hun.

– Jeg fikk rifter på innsida av tarmen og blødde fra endetarmen. I de verste periodene spydde og spydde jeg, og var helt tappet for energi.

Andre med IBS har diare. Etter et måltid setter ofte magesmertene inn og da bør nærmeste do helst ligge få skritt unna. For de hardt rammede blir det vanskelig å bevege seg utenfor hjemmet.

Marte Rykkje Halstensen har alltid vært mye i fysisk aktivitet. Det hjalp trolig noe på mageplagene. Men i perioder førte sykdommen til at hun orket lite. (Foto: Privat)
Marte Rykkje Halstensen har alltid vært mye i fysisk aktivitet. Det hjalp trolig noe på mageplagene. Men i perioder førte sykdommen til at hun orket lite. (Foto: Privat)

IBS er ikke farlig i den forstand at du kan dø av det. Men lidelsen kan gå sterkt utover livskvaliteten. Vanlig sosialt liv blir vanskelig, og i verste fall blir det umulig å stå i jobb eller utdanning.

Les også: – Middelhavskost gir mer variert tarmflora enn vestlig kost

Legen mente det satt i hodet

Til tross for at IBS er svært vanlig, har leger og forskere visst lite om hva som forårsaker lidelsen. Og de har hatt tilsvarende lite å tilby menneskene som er rammet.

Halstensen var til mange undersøkelser, men legene fant ikke noe galt i kroppen. Selv mente hun at hun ble dårlig av mat, men hun klarte ikke finne ut akkurat hvilke matvarer som ga problemer.

– Legene mente det måtte være noe psykisk – at det satt i hodet. Det var fortvilende, for jeg følte meg psykisk sterk. Vi har heller ikke psykiske problemer i familien, men mange dårlige mager.

Les også: Irritabel tarm: fysisk eller psykisk?

Halstensen ble henvist til terapi, men behandlingen der gjorde henne ikke bedre.

Ubalanse i tarmen

Etter hvert begynte Halstensen imidlertid å merke endring hos legene.

I de siste åra har det kommet mye ny kunnskap om IBS. Et tiår med studier har for eksempel dokumentert at mange med IBS blir bedre når de unngår mat som inneholder visse typer karbohydrater – såkalte FODMAPer.

Les mer: Dette hjelper mot irritabel tarm

Dette er stoffer som tarmen ikke kan ta opp, men som blir mat for floraen av mikroorganismer i tykktarmen.

Og mye forskningen hinter om at nettopp ubalanse i tarmbakteriene kan spille en vesentlig rolle i IBS-plagene hos mange.

Les også: De med irritabel tarm kan ha feil i tykktarmen

Det gir igjen nye ideer til hvordan sykdommen kan behandles.

En av disse ideene dreier seg om å overføre en god tarmflora fra en frisk donor, i håp om at den nye bakteriekulturen skal etablere seg og erstatte den uheldige blandingen som er der fra før.

I 2017 startet en studie på nettopp slik avføringstransplantasjon, ved Stord Helse Fonna sjukehus.

Fikk avføringsprøve ned i tarmen

– Vi skulle egentlig ha med 100 pasienter i studien, forteller professor Magdy El-Salhy ved Helse Fonna og Universitetet i Bergen.

– Men det kom stadig flere som ville være med. Vi måtte søke om etisk godkjenning for å øke antallet.

Det endelige antallet ble 164. Blant dem var Marte Halstensen.

– Jeg fikk beskjed om at det var venteliste, men så trakk noen seg og jeg kom med, forteller hun.

Dette føltes som et siste håp. Halstensen hadde fått en viss bedring da hun kuttet mat med mye FODMAPer fra kosten. Men hun var fortsatt så dårlig at hun vurderte om hun måtte bli delvis uføretrygdet.

– Jeg har egentlig masse kapasitet, så det var en vond følelse.

Men så bar turen altså til sykehuset på Stord. Først til masse informasjon, innledende undersøkelser og utfylling av standardiserte skjemaer for å kartlegge IBS-symptomer, utmattelse og livskvalitet.

Så måtte Halstensen svelge en slange, som ble ført ned igjennom magesekken og inn i den øverste delen av tynntarmen. Der sprøytet forskerne inn en avføringsprøve.

Deltagerne i studien fikk enten 30 gram eller 60 gram avføring fra en donor, eller bare en prøve av egen avføring. Halstensen visste ikke hvilken avføringsprøve hun fikk. Det gjorde heller ikke forskerne som analyserte resultatene.

Frisk

Det er ikke spesielt behagelig å få en slange ned i magen. Men manøveren var raskt overstått og Halstensen hadde ikke problemer med selve innsettingen.

Dagene som fulgte ble imidlertid tøffe.

– Jeg hadde kjempevondt. Jeg var kvalm og uvel, og tenkte at dette kommer ikke til å gå bra.

Men så kom altså den spesielle morgenen. Den der hun våknet og utrolig nok ikke kunne kjenne magen.

I dag beskriver hun seg som frisk.

– Fra å ikke kunne spise noe, så spiser jeg alt! Masse brød og løk og alt av frukt. Jeg kunne ikke spise noe av det før.

– Jeg lever helt som alle andre, og har ingen smerte eller ubehag.

Neste 90 prosent ble bedre

– Nesten 50 prosent av pasientene i studien ble helt friske, sier El-Salhy.

Han har nå presentert resultatene sine på en konferanse for forskere. En forskningsartikkel som beskriver studien skal snart publiseres i tidsskriftet Gut.

Resultatene viste at nesten 90 prosent av pasientene som hadde fått 60 gram avføring fra donoren var blitt bedre. Over 75 prosent av de som fikk 30 gram fra donoren opplevde også bedring. Det samme gjaldt bare litt under 25 prosent av pasientene som fikk placebo – altså sin egen avføring.

Den samme tendensen gikk igjen i alle spørreskjemaene.

Men alle ble ikke bra. Noen opplevde ingen bedring. Andre ble bedre, men ikke friske.

«Lars» er en av dem.

Fikk IBS etter operasjon

Lars er en travel familiefar i førtiåra. Han ønsker ikke å ha navnet sitt på trykk, men snakker gjerne med forskning.no om studien og om hvordan magetrøbbel kan påvirke livet.

Det hele begynte med en operasjon og flere kurer med antibiotika for noen år siden. Etter dette begynte Lars å oppleve magesmerter etter måltidene.

Sterke smerter i brystet ga legene mistanke om magesår. Undersøkelser viste ingen sår, men en infeksjon av bakterien H. pylori. Dette førte til en ny kur med to typer antibiotika og syrehemmende medisiner.

Etter det ble magen verre enn noen gang.

Men Lars hadde ikke forstoppelse. Hos ham var problemet det stikk motsatte.

Les også:

Bedre, men har fortsatt plager

– Jeg kunne få intense smerter etter å ha spist. Da burde det være et toalett i nærheten.

Det er ikke så greit når man har en jobb med mye møter og aktivitet ute blant folk. Eller for den saks skyld, når man har lyst til å ta en lang tur med bikkja.

– Det kunne gå dager hvor jeg var bra, men så kom perioder som ikke var så kjekke.

I motsetning til Halstensen hadde Lars vært lite i kontakt med helsevesenet for mageplagene. Men med tida kom problemene bare oftere og oftere. Det var da han ble med i studien til El-Salhy, som en av de siste deltagerne.

Lars ble ikke frisk. Men han mener han er bedre.

– Jeg får ikke de veldige smertene lenger, og jeg trenger ikke være så nær toalettet. Men jeg har fortsatt perioder hvor jeg har plager og det er mange ting jeg ikke kan spise.

Problemene melder seg typisk på ferie, der det ikke er like lett å ha kontroll på hva maten inneholder.

– Men jeg er en person som ikke leter etter problemer. Jeg prøver heller å være positiv, få ting til å fungere og leve normalt.

Lars skulle gjerne fått en mulighet til å ta en ny og større dose med avføring fra donoren. Men foreløpig er det bare mulig som en del av en medisinsk studie.

Gjelder ikke nødvendigvis alle med IBS

Dersom flere studier bekrefter de gode resultatene, ser El-Salhy for seg at det kan gå an å behandle IBS-pasienter med gjentatte doser, dersom virkningen ikke er god nok i utgangspunktet eller den avtar over tid.

– Det ville ikke kreve enorme ressurser, sier han.

Særlig ikke når man tenker på hvor mye ressurser denne sykdommen krever ubehandlet.

– IBS er vanligere på legekontoret enn diabetes, astma eller høyt blodtrykk. Pasientene er utslåtte og sykemeldte. Dette rammer unge mennesker i en fase i livet hvor de er i utdanning eller skal skaffe seg familie og jobb.

El-Salhy mener bedre behandling vil spare både penger og lidelse.

Men det er fortsatt mye vi ikke vet om avføringstransplantasjon.

– Deltagerne i studien er pasienter som ikke har blitt bedre av å endre kosten, forteller El-Salhy.

– Dermed kan vi ikke si at resultatet gjelder for alle med IBS. Samtidig er det heller ingenting som tilsier at det ikke skulle virke.

Sprikende resultater

Rasmus Goll ved UiT Norges arktiske universitet forsker selv på IBS og avføringstransplantasjoner.

– Først og fremst ser jeg dette som en bekreftelse på tidligere studier, sier han til forskning.no.

Goll forteller at det tidligere er gjort fem små studier, med sprikende resultater. To studier, hvor avføringen ble gitt i kapsler som pasientene svelget, viste ingen bedring. I en av undersøkelsene kom placebogruppa faktisk bedre ut.

Men tre andre studier, hvor donorprøvene ble satt direkte inn i tarmen, har lovende resultater. Goll står selv bak en av disse studiene. Men resultatene i den nye undersøkelsen til El-Salhy og kollegaene viser en vesentlig bedre effekt.

– Denne studien er også den hittil største av sin art, og kan dermed være noe mer konkret i konklusjonene, sier Goll.

Les også:

Superdonor

El-Salhy mener de gode resultatene skyldes at donoren de brukte er en slags superdonor, med en helt spesiell tarmflora.

– Det er en 36 år gammel idrettsmann. Han røyker ikke, tar ingen medisiner og har bare vært igjennom tre antibiotikakurer i hele livet. Det er unikt.

– Han er født vaginalt og ble ammet som barn.

Alt dette er faktorer som fremmer en sunn tarmflora, forteller El-Salhy.

Mannen spiser en vanlig norsk diett, men med mye proteiner og svært mye fiber. I tillegg tar han mange ulike kosttilskudd, noe som er vanlig i idrettsmiljøer.

Analyser har vist at tarmfloraen til denne donoren inneholder høye eller lave nivåer av visse bakterier, sammenlignet med et utvalg på 165 andre friske mennesker, sier El-Salhy.

Han forteller at studier på avføringstransplantasjoner mot annen tarmsykdom har vist at noen donorer ser ut til å være klart bedre enn andre. I tillegg er det mulig at ulike pasienter trenger forskjellige donorer.

El-Salhy og kollegaene skal starte nye studier for å teste effekten av ulike doser og forskjellige donorer, for å komme fram til hva som gir best resultat.

Forskerne brukte avføring fra samme donor, men i ulike doser. (Foto: Magdy El-Salhy)
Forskerne brukte avføring fra samme donor, men i ulike doser. (Foto: Magdy El-Salhy)

Vet ikke hva som er god tarmflora

Goll er derimot ikke overbevist om at det er dette som ligger bak de gode resultatene.

– Det er umulig å si, siden alle deltagerne i studien fikk avføring fra samme donor, sier han. Da har du ingen å sammenligne med.

Goll er også skeptisk til om dagens tester av tarmflora er gode nok til å si noe meningsfullt om bakteriene i verken donoren eller pasientene.

– Testene skraper bare i overflata. I tarmfloraen finnes det kanskje 1200 ulike bakterietyper, mens testene måler 60-70 stykker.

Dette er riktignok bakterier som kan spille viktige roller. Men foreløpig vet vi alt for lite om hva som karakteriserer en god og en dårlig tarmflora, sier forskeren.

Les også:

Liten placeboeffekt

Goll mener derimot at noe av årsaken til de tydelige resultatene i undersøkelsen skyldes at placeboeffekten er ganske liten, sammenlignet med tidligere undersøkelser.

De fleste tidligere studier av behandling mot IBS har gitt stor virkning også i pasientgruppa som fikk placebo. Goll tror dette har to årsaker.

Den ene er at forskerne gjerne rekrutterer pasienter med sterke symptomer. Det betyr trolig at de tar inn mange pasienter som er i en dårlig periode. Fordi sykdommen svinger, vil mange av dem bli bedre helt av seg selv.

Den andre årsaken er at pasienter med IBS ofte ikke blir tatt på alvor. De blir gjerne avspist med at det ikke feiler dem noe alvorlig. Men plagene er jo like store, og pasientene sitter igjen uten hjelp. Det kan være så fortvilende og frustrerende at det i verste fall gjør folk dårligere.

– De kan bli bedre bare av å bli med i en studie der de blir sett, sier Goll.

Han mener dette kan være med på å forklare hvorfor El-Salhys studie viste så liten placeboeffekt.

– Bergensmiljøet er veldig flinke på å behandle mennesker med IBS i utgangspunktet, sier han.

Pasientene føler seg trolig tatt på alvor, samtidig som de ikke går med angst for at det skal være alvorlig sykdom.

– Da er placeboeffekten tatt ut allerede, sier Goll.

X-faktor og ulike årsaker fra person til person

Siden vi vet lite om hva som egentlig skjer i tarmen etter en transplantasjon, kan man også spekulere på om det finnes andre forklaringer på de gode resultatene i studien til El-Salhy og kollegaene.

Les også: Tarmbakterier kan avsløre hvilken behandling som virker mot irritabel tarm

I denne undersøkelsen ble avføringen for eksempel satt inn øverst i tynntarmen, mens de andre studiene har satt inn prøvene nedenfra, i tykktarmen. Kanskje har det noe å si?

Det kan også være snakk om x-faktorer som vi ikke engang er klar over ennå. Tarmfloraen inneholder for eksempel mye mer enn bakterier. Kanskje spiller sopper eller virus en vesentlig rolle?

En annen sak er at det trolig ligger helt ulike årsaker bak symptomene til forskjellige IBS-rammede. For noen skyldes sykdommen kanskje utelukkende ubalanse i tarmfloraen. Hos andre kan kanskje stress spille en stor rolle.

Les også: Flere grunner til irritabel tarm

Dette er trolig noe av forklaringen på at en type behandling kan virke helt ulikt på to pasienter.

Skal starte ny, stor studie

Her er det altså behov både for grunnforskning på hva som skjer i tarmen og kroppen, og på konkrete behandlingsformer, som avføringstransplantasjon.

Goll forteller at han og kollegaene ved UNN Harstad og UiT Norges Arktiske Universitet nettopp har fått støtte til en stor studie på avføringstransplantasjon.

I starten av 2021 skal de begynne å rekruttere hele 400 pasienter ved fire ulike sentere rundt i landet. Deltagerne skal behandles med avføring fra flere ulike donorer.

Denne studien blir stor nok og godt nok kontrollert til at den kan gi svar på om helsevesenet bør behandle mennesker med IBS med avføringstransplantasjon, sier Goll.

Håper andre får samme mulighet

Studiedeltager Halstensen håper et slikt tilbud vil bli tilgjengelig så snart som mulig. Både fordi hun frykter hva som skal skje med henne dersom effekten av avføringstransplantasjonene hun fikk skal avta med tida, og fordi hun gjerne skulle sett at andre fikk samme muligheten som henne selv.

– Det er en usynlig sykdom, og man blir frustrert av ikke å bli forstått. Du vil bare at noen skal hjelpe deg.

– Etter at jeg ble mamma var det helt forferdelig. Jeg var så dårlig og holdt ikke ut hele ettermiddagen. Det er sårt når barnet ditt på to år har lært å si at «mamma er syk i magen og må hvile».

Lidelsen kan gripe så dypt inn i de viktige tingene her i livet.

– Jeg tror det er mange som synes det er veldig vanskelig å være intime. Det er vanskelig å ha folk innpå seg, når man har smerter og føler seg ekkel. Det er vondt og kan få store konsekvenser.

– Nå tripper jeg og venter på at behandling skal bli tilgjengelig for de andre som er dårlige.

Referanse:

M. El-Salhy, T. Hausken, O. H. Gilja, A. Kristoffersen & J. G. Hatlebakk, Faecal microbiota transplantation (FMT) in IBS using a super-donor: A randomised, double-blind placebo-controlled study, presentert på en United European Gastroenterology Week i Barcelona, 2019.

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:12 Mann påført alvorlige brannskader i Skien00:55 To menn skutt i Uppsala i Sverige00:31 Boeing vurderer kutt eller stopp i produksjonen av 737 MAX23:59 Mann knivstukket i Oslo sentrum23:46 Burrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30 Benzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19 Ett av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18 Stefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12 Martin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05 Ronaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45 Drammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16 15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38 USA har utvist kinesiske diplomater21:33 Dette hendte i verden i 201921:20 Martin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56 Erdogan truer med å stenge sentral flybase20:13 TV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06 De Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02 Ny smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51 Lindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25 Johnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07 Midtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49 Vlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15 18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48 Oppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40 Vertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34 Amalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44 Simen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32 Premieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08 Vy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07 Simen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford
Siste nytt
01:12NorgeMann påført alvorlige brannskader i Skien00:55VerdenTo menn skutt i Uppsala i Sverige00:31VerdenBoeing vurderer kutt eller stopp i produksjonen av 737 MAX23:59NorgeMann knivstukket i Oslo sentrum23:46SportBurrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30SportBenzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19NorgeEtt av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18SportStefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12SportMartin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05SportRonaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45NorgeDrammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16Norge15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38VerdenUSA har utvist kinesiske diplomater21:33VerdenDette hendte i verden i 201921:20SportMartin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56VerdenErdogan truer med å stenge sentral flybase20:13NorgeTV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06SportDe Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02SportNy smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51SportLindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25VerdenJohnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07SportMidtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49SportVlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15Sport18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48NorgeOppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40SportVertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34SportAmalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44SportSimen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32ReisePremieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08ReiseVy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07SportSimen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford
Populært