Leger advarer mot farene ved «dundyne-lunger»

VIDEO: Pustebesvær kan være «dundyne-lunger»
Artikkelen fortsetter under annonsen

En britisk legegruppe sier uforklarlige pusteproblemer kan skyldes innholdet i dynen din.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når vinteren er her er det fristende å krølle seg sammen under en tykk dyne fylt med fjær og dun, men eksperter sier det i noen få tilfeller kan føre til mer enn bare varme tær.

En gruppe britiske leger ved Victoria sykehus og Aberdeen kongelige sykestue har rapportert om et tilfelle av «dundyne-lunger», en betennelse i lungene forårsaket av å puste inn støv fra fjærene i dyna.

De oppfordrer andre leger om å være på alerten hvis pasienter møter opp på legekontoret med uforklarlig pustebesvær.

Legene bak rapporten sier tilstanden er en form for hypersensitivitetspneumoni, også kalt allergisk alveolitt, som oppstår som en immun respons hos enkelte etter at de har pustet inn organisk støv fra ting som sopp, bakterier, dyreprotein og fjær.

Typiske symptomer er nattesvette, tørrhoste og kortpustethet. Ved langvarig eksponering kan lungene få irreversible skader.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Helsepersonell er lært opp til å spørre pasienter med pustebesvær om de har dyr hjemme, men i vår erfaring er det ikke vanlig å spørre om eksponering mot fjær i puter og dyner. Det er en viktig ting å huske på siden bruken av fjær og dun i dyner er vanlig, heter det i rapporten.

– Toppen av isfjellet

Owen Dempsey er lege spesialisert på bryst og lunger ved Aberdeen kongelige sykestue, og er en av medforfatterne av rapporten. Han sier folk ikke må bli stresset og kaste vekk puter og dyner med fjær og dun, men være obs på at hva slags sengetøy man har dersom man opplever pustebesvær.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Allergisk alveolitt er sjeldent og det er foreløpig kun rapportert om ett tilfelle av dundyne-lunger. Likevel tror Dempsey det er mange tilfeller som ikke blir oppdaget.

– Jeg tror dette er toppen av isfjellet. Jeg tror det er mange tilfeller vi ikke er klar over, og bare fordi vi ikke er klar over dem, blir de ignorert, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pasienten brukte 30 minutter opp trappen

Det ene sykdomstilfellet legene har oppdaget er beskrevet i tidsskriftet BMJ Case Reports. Pasienten var en 43 år gammel mann, ikke-røyker, som gikk til fastlegen etter å ha slitt med pustebesvært i tre måneder, i tillegg til at han hadde følt seg slapp og dårlig.

Legen mente symptomene skyldtes en luftveisinfeksjon, men etter en kort periode med bedring ble pasienten verre. Slik beskriver 43-åringen sykdomsforløpet i rapporten:

– To måneder etter at symptomene startet var jeg ikke i stand til å gå eller stå i mer enn noen få minutter av gangen uten å føle at jeg var i ferd med å besvime. Å gå opp trappen for å legge meg ble en aktivitet som tok 30 minutter, fordi jeg ikke klarte mer enn to trinn av gangen før jeg måtte sette meg ned å hvile.

Fikk beskjed om å kaste dynen

Blodprøver viste normale verdier, og det ble tatt røntgen av brystet hans. Også der var resultatene normale. Likevel hadde mannen like store pustevansker, og legen hans henviste ham til en lungeklinikk for grundigere undersøkelser. Der ble han møtte av lege Owen Dempsey, som dykket inn i mannens personlige livssituasjon og fikk vite at pasienten nylig hadde gått over fra en syntetisk dyne til en dundyne med fjær.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pasienten fikk beskjed om å kaste dynen, sjekke loftet og pipa etter fugler, og forsikre seg om at eventuelle funn av sopp og mugg i huset ble behandlet.

Senere tester viste at pasienten hadde uvanlige høye antistoffer mot spesielle proteiner fra fugler, inkludert duer og papegøyer. Videre skanninger viste et mønster i lungene som antydet allergisk alveolitt.

Innen en måned etter at pasienten kvittet seg med dyner og puter, viste han klare tegn på bedring. Etter en behandling med steroider ble han helt frisk etter seks måneder.

Dempsey og hans kolleger sier den mest sannsynlige diagnosen var dundyne-lunger, en sjelden form for allergisk alveolitt.

– Det finnes flere hundre ulike former for allergisk alveolitt. For medisinsk personell er det viktig å være veldig nysgjerrig og grave dypt i pasientens historie og eksponering mot ulike ting, fordi det er mange ting folk kan gjøre som vi ikke alltid er klar over når vi sitter på en klinikk eller et sykehus, sier Dempsey.

Oversatt og tilrettelagt av Elisabeth Bergskaug / ABC Nyheter. © Guardian News & Media Limited.