Forskere fant kobling mellom hjerneforskjeller og skjermbruk hos småbarn

Forskere oppdaget konkrete forskjeller i barns hjerner som de mener henger sammen med skjermbruk. (Illustrasjonsbilde: Foto: Jan Haas / NTB scanpix)
Forskere oppdaget konkrete forskjeller i barns hjerner som de mener henger sammen med skjermbruk. (Illustrasjonsbilde: Foto: Jan Haas / NTB scanpix)

De tror årsaken til hjerneforskjellene kan være det barna går glipp av, og ikke skjermbruken i seg selv.

Hvordan blir småbarn påvirket av å bruke skjerm mye?

Nå har forskere i USA undersøkt hjernene til 47 barn mellom tre og fem år, for å finne ut mer.

Amerikanske anbefalinger sier at barn ikke bør drive med skjermtitting før de er 18 måneder gamle.

Og fram til barna er fem år, bør de bruke skjerm toppen en time om dagen. Og da bør innholdet være givende og de bør dele opplevelsen med en voksen, er rådet.

Forskere ved Cincinatti Children's hospital Medical senter gjorde en studie der de tok utgangspunkt i anbefalingene.

De spurte foreldrene om skjermvanene til barna, testet barna med oppgaver, og undersøkte hjernene deres med en spesiell bildeteknikk.

Og da oppdaget de konkrete forskjeller i barnas hjerner som de mener henger sammen med skjermbruken.

Funnene deres ble nylig publisert i tidsskriftet JAMA Pediatrics.

Mer uorganiserte «hjernekabler»

Hvit materie

Kalles også hvit substans.

Storehjernen er ytterst dekket av såkalt grå materie. Innerst er den hvite materien.

Mens den grå materien består av nerveceller, består den hvite materien mest av nervefibre. Mesteparten av storehjernen er hvit materie som kobler sammen forskjellige deler av hjernen.

Kilde:

Nervesystemet, Institutt for biovitenskap, Universitetet i Oslo

Forskerne undersøkte barnas hjerner med en spesiell MRI-metode som egner seg for å se på hjernens hvite materie.

Til CNN beskriver John Hutton, hovedforskeren bak studien, den hvite materien som en slags telefonledninger mellom de forskjellige områdene av hjernen, som gjør at områdene kan snakke sammen.

Og forskerne fant ut at barna som brukte mer tid på skjerm enn anbefalt, uten av voksne var med, hadde en mer uorganisert hvit materie enn de andre.

Den var mindre utviklet i områder av hjernen som støtter språk og andre grunnleggende lese- og skriveferdigheter, ifølge en pressemelding fra The Cincinnati Children's Hospital Medical Center.

Ferdighetene spiller også en rolle i selvregulering og mental kontroll, ifølge forskerne.

Barna som brukte skjerm mye, scoret også lavere på oppgaver om språk og begynnende lese- og skriveferdigheter, tydet studien på.

Handlet ikke bare om tid på skjerm

Det handlet ikke bare om tiden barna brukte på skjerm hver dag.

Foreldrene til barna svarte på mange spørsmål om skjermbruk, for eksempel:

Hadde barna tilgang på skjerm, og eventuelt hvor? Hvor ofte og hvor lenge brukte barna skjerm til daglig, og hvor gamle var barna da de begynte? Fikk de ha skjerm når de skulle legge seg? Og hva så de på?

Til sammen fikk svarene en score av forskerne.

Det er alltid en fare for at folk gir feil opplysninger til forskerne på slike spørsmål. Men skal vi tro foreldrene, brukte barnegruppa i snitt to timer på skjerm hver dag.

– Variasjonen var alle steder fra omtrent en time til litt over fem timer, sier Hutton til CNN.

Hvorfor slike forskjeller?

Hutton og kollegaene mener det grunn til å koble sammen barnas skjermbruk og forskjellene de så i hjernene deres.

Men de kan ikke slå fast så mye mer.

– Vi kan ennå ikke slå fast om skjermtid forårsaker disse strukturelle forandringene i hjernen eller innebærer farer for hjerneutviklingen på lang sikt.

– Men funnene taler for mer forskning for å skjønne hva dette betyr, og hvordan vi skal sette riktige grenser for teknologibruk, sier Hutton i pressemeldingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Småbarn bør få hjelp av foreldre til å skjønne hva de ser, ifølge de amerikanske skjermanbefalingene. (Foto: Colourbox)
Småbarn bør få hjelp av foreldre til å skjønne hva de ser, ifølge de amerikanske skjermanbefalingene. (Foto: Colourbox)

– Betyr ikke at skjerm gir hjerneskade

Funnene er fascinerende, men de gir ingen endelig konklusjon.

Det mener barnelege Jenny Radesky, hovedforfatteren bak skjerm-anbefalingene til American Academy of Pediatrics. Hun var ikke med på å gjøre studien.

– Vi vet at barns tidlige erfaringer påvirker hjernens utvikling, og media er en av disse erfaringene. Men det er viktig for foreldre å vite at disse funnene ikke viser at mye skjermbruk forårsaker «hjerneskade», skriver hun i en e-post til CNN.

Radesky mener studien bør sees på som et utgangspunkt for videre forskning, og forskning på andre grupper enn de forskerne har undersøkt her.

Foreldrene i den nye studien kan sies å være fra middelklasse og øvre middelklasse i USA, mener Hutton og co. Et flertall av mødrene hadde gått på college eller hadde høyere utdannelse.

– Det er så mange andre faktorer i hjemmene og familiene enn skjermbruk, som påvirker hjerneutvikling, som stress, foreldres psykiske helse, lekeopplevelser og språkeksponering – og ingen av disse faktorene ble kontrollert for i denne studien, sier Radesky til CNN.

Handler om hva barna ikke får?

John Hutton tror heller ikke at skjermbruken ødelegger den hvite materien.

Men barns hjerner utvikler seg mye de første årene, og utviklingen styres av sanseinntrykk og erfaringer. Kan det hende at skjermtittingen er for passiv til at det blir noen god hjerneutvikling av det?

Det lurer Hutton på.

Eller, som en annen side av samme sak:

– Kanskje skjermtiden kom i veien for andre erfaringer som kunne ha hjulpet barna til å styrke hjernenettverkene bedre, sier han til CNN.

Ruud van der Weel er professor ved Institutt for psykologi på NTNU. Sammen med Audrey van der Weel leder han Nevrobiologisk utviklingslaboratorium, der de blant annet forsker på spedbarns hjerner.

– Det er det siste vi pleier å si også, nemlig at det ikke er skjermen i seg selv, men hva barna ikke gjør, som kan hemme utviklingen, spesielt når de er såpass unge.

– Da trenger de å bruke erfaringene sine, klatre på ting og få sanseinntrykk, sier van der Weel til forskning.no.

Hva bør skjermen erstattes med?

Nylig fant andre NTNU-forskere en sammenheng mellom skjermbruk og forståelse av egne og andres følelser. Også de peker på hva skjermbruken kommer i veien for, som et hovedproblem.

Men hva er en naturlig hjerneutvikling for et barn i dag? Den som er best tilpasset samfunnet barnet lever i? Hva bør skjermen erstattes med?

– Det er ikke lett å si hva den normale utviklingen er, men her kan jeg vise til en studie som ble gjort på rotter, sier Ruud van der Weel.

– Rottene ble delt inn i to grupper. Den ene gruppa ble forsørget med mat og varme og sånt. Den andre gruppa ble tilbudt en gymsal med alle slags muligheter til å leke og være fysisk aktive. Og etter hvert så forskerne på hjernen til rottene. Og de som hadde fått utfolde seg i gymsalen, hadde mye mer forgreininger av hjernestruktur, rikere nervecellenettverk hadde blitt dannet.

– Det er ikke helt lett å generalisere til barn, men likevel – hjernene utviklet seg annerledes enn den gjorde med ensidig stimuli.

– Så vi vet at fysisk aktivitet gir god hjerneutvikling?

– Ja, da bruker man sansene, man beveger seg rundt, og man tar opp informasjon. Store deler av hjernen er i aktivitet.

– Å sitte passivt foran en skjerm blir annerledes, sier van der Weel.

– Foreldre kan bli overveldet

Jenny Radesky i AAP tror foreldre kan bli overveldet av tanken på alle avgjørelsene som kan påvirke hjerneutviklingen til barnet deres.

Men det er viktig å se det som en mulighet, syns hun.

– Det finnes aktiviteter som vi vet hjelper barns utvikling: Det kan være å lese, synge, være kreativ eller til og med bare å gå en tur eller sette av tid i en travel hverdag til å le sammen, sier Radesky til CNN.

Referanse:

J. Huttin mfl: Associations Between Screen-Based Media Use and Brain White Matter Integrity in Preschool-Aged Children. JAMA Pediatrics, 4. november 2019.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:51 Björk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36 Reidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00 Hoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09 Evo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01 Indisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25 Vegtrafikksentralen advarer mot glatte veier på Østlandet06:13 Strømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02 Hergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55 Flere naust totalskadd i brann i Arna05:53 Samoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50 Dette skjer i dag05:41 Bilbrann i Oslo05:39 Dette skjedde i natt05:08 Pilene peker nedover for Ap05:04 Utålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53 Trump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42 Dale forsvarer ferjefri E3902:27 Høyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27 VG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53 Fotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29 Polfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09 Ericsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46 Elon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53 Lie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40 Trump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33 Politiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07 Listhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40 Pearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23 Mann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10 Christiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07 Kilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05 Drapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen
Siste nytt
08:51VerdenBjörk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36PolitikkReidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00SportHoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09VerdenEvo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01VerdenIndisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25NorgeVegtrafikksentralen advarer mot glatte veier på Østlandet06:13VerdenStrømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02SportHergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55NorgeFlere naust totalskadd i brann i Arna05:53VerdenSamoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeBilbrann i Oslo05:39NorgeDette skjedde i natt05:08NorgePilene peker nedover for Ap05:04VerdenUtålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53VerdenTrump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42NorgeDale forsvarer ferjefri E3902:27VerdenHøyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27NorgeVG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53NorgeFotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29NorgePolfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09VerdenEricsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46VerdenElon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53SportLie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40VerdenTrump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33NorgePolitiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07PolitikkListhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40SportPearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23NorgeMann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10SportChristiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07SportKilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05NorgeDrapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23PolitikkBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen
Populært