Svensk forsøk måtte avbrytes etter at seks barn døde. Hva skjedde?

Etter flere dødfødsler ble forsøket stanset. Men betyr det at det er farlig for gravide å gå på overtid?
Etter flere dødfødsler ble forsøket stanset. Men betyr det at det er farlig for gravide å gå på overtid? Foto: vectorfusionart / Shutterstock / NTB scanpix

Forskere ba gravide om å fortsette svangerskapet to uker over termin, men studien måtte avbrytes etter fem dødfødsler og et dødsfall tidlig etter fødsel. Betyr det at det er større risiko ved overtidige svangerskap?

Nylig ble en svensk studie på svangerskap avbrutt. Målet med studien var å undersøke om det å igangsette fødsler ved 41 uker er den beste fremgangsmåten ved svangerskap som er på overtid. Et svangerskap varer vanligvis i 40 uker og noen dager.

Til sammen deltok litt over 2000 kvinner i prosjektet, hvor omtrent halvparten ble invitert til å fortsette svangerskapet ut i uke 42, med mindre fødselen startet av seg selv før det. Den andre gruppen fikk igangsatt fødselen ved uke 41.

Men nylig kunne den britiske nettavisen The Guardian melde at studien måtte avbrytes. Forskerne sa selv at det ikke lenger var etisk forsvarlig å gjennomføre forskningen.

I løpet av forsøksperioden hadde seks barn dødd. Fem av barna var døde ved fødsel og ett hadde dødd noen dager etter fødsel. Samtlige av dødsfallene hadde skjedd i gruppen hvor mødrene fortsatte svangerskapet til uke 42. Det var ingen dødfødsler blant gruppen med kvinner som fødte én uke tidligere.

Det kan se ut til at risikoen for dødfødsel blir mye høyere dersom svangerskapet er på overtid. Men hvorfor blir risikoen høyere når man går noen knappe uker over termin? Og har de svenske forskerne gjort et etisk overtramp?

Ikke uvanlig å vente til uke 42

Det kan fremstå som om forskerne med viten og vilje oppfordret kvinnene til å vente farlig lenge med å igangsette fødsel. Men stemmer dette?

Et svangerskap varer vanligvis i 40 uker og tre dager, regnet fra første dag i siste menstruasjon, ifølge NHI.no . Etter norske retningslinjer, regnes svangerskapet som på overtid når det har vart i mer enn 42 uker, eller elleve dager over termindato fastsatt ved ultralyd, skriver Oslo universitetssykehus på egne nettsider.

Da blir den gravide sendt på overtidskontroll hvor en lege eller jordmor, i samtale med den gravide, bestemmer om fødselen skal settes i gang og hvilken metode som er best for mor og barn.

Det er altså ikke uvanlig å vente med igangsetting til uke 42. I den svenske studien skriver forskerne at vanlig praksis også i Sverige er å igangsette fødsel først etter 42 uker.

Det uvanlige i studien er derfor ikke at de ba kvinnene om å vente, men at de heller ga kvinner tilbud om å igangsette tidligere enn det som er vanlig.

Dette skulle gi det endelige svaret på hva som er best praksis for behandling av overtidig svangerskap. Men selv om utfallet ser ut til å gi et entydig svar, er det ikke sikkert det er så enkelt.

Hvor farlig er det å gå på overtid?

Andelen norske kvinner som føder i uke 42, var på 4,7 prosent i 2011. Andelen kvinner som føder i uke 43 eller senere er ikke mer enn 0,1 prosent, ifølge en veileder publisert hos Legeforeningen.no.

Men hvor stor risiko er det for dødfødsel og tidlig død for barna?

– Risikoen er forsvinnende liten, men den er større enn til termin, sier Nils-Halvdan Morken.

Morken er overlege ved Haukeland sykehus, leder for Norsk Gynekologisk Forening og sitter for øyeblikket ansvarlig for å revidere de norske retningslinjene for behandling av overtidige svangerskap.

Hva det er som gjør overtidig svangerskap litt mer risikabelt, er ikke godt å si. Trolig har det en sammenheng med hvor godt morkaken fungerer, forklarer Morken. Det er gjennom morkaken at fosteret får næring og oksygen.

– Det man kan tenke seg, er at det er en begrensning for hvor lenge dette kan vare. Cellene er programmert til å fungere fram til dette tidspunktet, men her kan det være individuelle forskjeller.

Skulle gi et endelig svar

Morken forteller at det mangler kunnskap om dette og at diskusjonen om hva som er beste måte å behandle overtidig svangerskap på, har gått lenge, også her i Norge. Morken hadde håpet at den svenske studien skulle gi et endelig svar.

– Det var denne studien vi har ventet på, dokumentasjonen for om vi skal sette igang fødsel, eller om vi kan vente. Men studien har ikke besvart spørsmålet som den var satt til å gjøre. 2000 pasienter er for lite utvalg, sier Morken.

Å trekke store konklusjoner for hele befolkninger ut ifra 2000 personer er problematisk. Selv om forskerne fant en statistisk signifikant kobling mellom dødfødsler og overtidig svangerskap – altså at resultatet ikke kan tilskrives tilfeldigheter – er det et hårfint resultat.

Morken forklarer at dersom én dødfødsel hadde skjedd i gruppen med tidlig igangsetting, ville ikke resultatene fra studien lenger vært statistisk signifikant.

– Riktig å avslutte studien

At studien ble avsluttet på grunn av utfallet, var likevel helt riktig, mener Morken.

– Forskningsetikken og pasientens sikkerhet trumfer alt.

Likevel betyr dette at spørsmålet om hva som er best, trolig aldri vil bli besvart:

– Betydningen av disse resultatene er at ingen kommer til å tørre å gjøre en tilsvarende studie i framtiden.

Morken har forståelse for at gravide som er på overtid, vil ønske å sette i gang fødselen tidligere.

– For en kvinne som er gravid i uke 41, skjønner jeg fryktelig godt at hun vil gjøre det som er tryggest der og da. Men fra et befolkningsperspektiv kan flere tidlige igangsettelser få uheldige konsekvenser. Det å sette igang en fødsel er ikke som å trykke på en knapp, det kan forårsake kraftige sammentrekninger som i verste fall gjør at barnet ikke får nok oksygen, sier Morken.

Foreløpig kan ikke Morken si om utfallet fra studien vil føre til at vi endrer praksis her i Norge. Først må utvalget for revideringen se nøye gjennom studien før de tar en avgjørelse.

– Viktig å lære fra de gangene det går galt

Camilla Bø Iversen er sekretariatsleder ved Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin og helsefag. Hun er kjent med studien og påpeker at å gjennomføre denne typen forskning noen ganger kan være problematisk.

– Det er viktig å lære fra de gangene noe går galt, slik at en forhåpentligvis kan hindre det igjen. Samtidig vil det alltid være et vanskelig tema å diskutere, da det er forbundet med så mye sorg, skriver hun i en e-post til forskning.no.

Iversen forteller at et tilsvarende forsøk i Norge ble gjennomført i 2007, hvor forskere sammenlignet igangsetting i uke 41 og 42. Da fant de ingen forskjell.

Om en slik studie hadde blitt gjennomført i Norge nå, er usikkert. Særlig når en kjenner til resultatene fra den svenske studien, forklarer Iversen. Men hun forsikrer om at studier hvor forsøkspersoner deltar, må gjennom en omfattende etisk vurdering før de kan gjennomføres.

Referanse:

Wessberg, A.: Management and women's experiences of pregnancies lasting more than 41 gestational weeks. Doktorgradsavhandling ved Universitetet i Gøteborg . (2019) [ pdf.]

Artikkelen ble først publisert på forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:53 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:38 Ingen enighet om kvotehandel på klimakonferanse12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset11:00 Stor feil ødela for Kristoffersen i Val d'Isere10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:14 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal10:00 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Eldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49 Lundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07 Mann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58 Kvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43 Ingen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09 NAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03 Skøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51 Dale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49 Sudans tidligere diktator dømt husarrest12:37 Flere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:06 Funn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01 Lie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57 Astrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27 Hopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08 Friski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04 Fare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58 Savnet mann funnet i god behold på Sotra10:57 Ap-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42 Hoppdronningens legendejakt10:17 Bortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07 Svensk NHL-spiller rammet av kreft09:42 Mann siktet for voldtekt av barn under 14 år
Siste nytt
12:53SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:38VerdenIngen enighet om kvotehandel på klimakonferanse12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset11:00SportStor feil ødela for Kristoffersen i Val d'Isere10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeStort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:14VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal10:00VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeEldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49SportLundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07NorgeMann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58NorgeKvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43VerdenIngen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09NorgeNAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03SportSkøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51NorgeDale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49VerdenSudans tidligere diktator dømt husarrest12:37SportFlere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:06VerdenFunn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01SportLie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57SportAstrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27SportHopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08SportFriski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04NorgeFare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58NorgeSavnet mann funnet i god behold på Sotra10:57PolitikkAp-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42SportHoppdronningens legendejakt10:17VerdenBortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07SportSvensk NHL-spiller rammet av kreft09:42NorgeMann siktet for voldtekt av barn under 14 år
Populært