Kvinner som har født barn, har yngre hjerne

Til tross for tidsklemma ser mødre ut til å ha en noe yngre hjerne enn jevnaldrende kvinner uten barn. (Foto: NTB Scanpix)
Til tross for tidsklemma ser mødre ut til å ha en noe yngre hjerne enn jevnaldrende kvinner uten barn. (Foto: NTB Scanpix)

Graviditet og fødsel ser ut til å forsinke hjernens aldringsprosess.

Hjernene til mødre så ut til å være mellom fem og seks måneder yngre i gjennomsnitt, enn hjernene til jevnaldrende kvinner uten barn.

Forskere kan beregne hjernealder med høy presisjon, ved hjelp av avanserte bildeanalyser av hjernen. Dette kan gi informasjon om hjernens tilstand og helse.

For slitne småbarnsmødre kan det altså være en trøst at de muligens har vært gjennom en foryngelseskur ved å bringe frem en baby. Det tyder i hvert fall denne nye forskningen på, som flere norske forskere og internasjonale står bak.

Forskjellene viste seg da forskerne undersøkte hjernestrukturen til over 12 000 britiske kvinner mellom 40 og 70 år, ut fra bilder i en biobank.

Flere fødsler gir større effekt

Mødres hjerner så altså ut til å være utsatt for mindre aldring enn barnløse kvinners.

– Den positive effekten øker med antall barn, sier Ann-Marie G. de Lange, som er en av forskerne bak studien. Hun er postdoktor ved Oxford University og Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Men for kvinner som har født flere enn fire barn, går effekten litt ned igjen.

Dette kan også skyldes at utvalget med kvinner som har mer enn fire barn er mindre, eller at en del av disse kvinnene hører til særegne grupper.

– Den positive effekten øker med antall barn, sier postdoktor Ann-Marie G. de Lange ved Oxford University og Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo. (Foto: UiO)
– Den positive effekten øker med antall barn, sier postdoktor Ann-Marie G. de Lange ved Oxford University og Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo. (Foto: UiO)

Stor variasjon

Graviditet ser altså ut til å gi et løft til hjernen. Og effekten er trolig ikke kortvarig.

– Vi ser disse effektene opp til 30 år etter at kvinnene har fått barn. Dette tyder på at de er langvarige, skriver førsteamanuensis Lars Tjelta Westlye i en epost til forskning.no.

Han jobber ved avdeling for kognitiv og klinisk nevrovitenskap ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, og var også med på studien.

Men for å kunne fastslå dette må vi følge kvinner over tid, tilføyer han.

– Det var riktignok stor variasjon innad, både hos kvinnene med og uten barn, understreker han.

Derfor er de veldig interessert i å undersøke hvilke biologiske og miljømessige faktorer som forklarer slike individuelle forskjeller i hjernens aldring.

Spennende studie

Professor i nevrologi Erik Taubøll synes studien er veldig spennende. Han jobber ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo.

– Den understreker hvor plastisk hjernen er, og hvordan den kan påvirkes gjennom hele livet. Det nye her er at endringer forårsaket av tidligere graviditeter, gir permanente endringer senere i livet, skriver han i en epost til forskning.no.

Erik Taubøll er professor i nevrologi ved Universitetet i Oslo, og synes studien er veldig spennende. (Foto: UiO)
Erik Taubøll er professor i nevrologi ved Universitetet i Oslo, og synes studien er veldig spennende. (Foto: UiO)

Vi vet at kjønnshormoner er helt avgjørende for hjernens tidlige utvikling, forteller han.

Velkjent er det også at hormonsvingninger, blant annet gjennom menstruasjonssyklusen, påvirker hjernen dynamisk.

Han synes studien reiser en rekke nye spørsmål av betydning for å forstå hjernens kontinuerlige prosesser med å tilpasse seg nye forhold gjennom livsløpet.

Svært mange barn, økt hjernealder

Det er mange forhold i et menneskes liv som virker inn, og mange forstyrrende faktorer som kan påvirke resultatene, undersøker Taubøll.

– Hvorfor er resultatene for eksempel dårligere for de med riktig mange barn? Andre grupper har rapportert en sammenheng mellom svært mange barn og demens. Hva er grunnen til det? Disse faktorene må nå studeres systematisk, mener han.

De nye resultatene gir spennende, ny kunnskap om hjernens stadige tilpasninger og endringer også i voksen alder.

– Vi mennesker påvirkes av så mange faktorer at vi skal være forsiktige med å trekke konklusjoner for hverdagslivet fra dette. Det er fortsatt stor forskjell på statistisk signifikans og praktiske konsekvenser. Så får vi følge denne spennende forskningen videre, skriver han.

Immunsystemet endres

Ifølge Westlye var effekten moderat, men en moderat effekt var høyst forventet:

– Barnefødsler er bare én av veldig mange faktorer som kan tenkes å påvirke hjernens aldring, forklarer han.

Det skjer en rekke biologiske og psykologiske forandringer hos mor ved graviditet og fødsel. Mye tyder på at både hormonelle endringer og endringer i immunsystemet er involvert i hjerneendringene som forekommer i graviditeten og etter fødsel.

Flere dyrestudier antyder positive effekter av graviditet. Og i 2016 kom en studie, publisert i tidsskriftet Nature Neuroscience, som viste hjerneendringer hos kvinner, målt fra tiden før graviditet til etter fødselen.

– Disse hjerneendringene hang sammen med mødrenes tilknytning til barnet. Større grad av hjerneendringer var knyttet til sterkere tilknytning. Endringene varte i opp til to år, forklarer de Lange.

Svakere endringer hos far

Forskerne har ikke undersøkt om det er lignende endringer hos adoptivmødre i denne studien.

– Men det er noe som vil være interessant å følge opp i videre forskning.

Det finnes noen studier som viser at det også kan forekomme endringer i hjernen til fedre.

– Men disse endringene er gjerne av en litt annen karakter, og ikke like sterke som de man ser hos kvinner som har født, forklarer de Lange.

Les også: Slik blir hjernen mer robust av lesing og trening

Ikke tilfeldig hvem som får barn

Dette var ikke en randomisert (tilfeldig utvalg) og kontrollert studie. Det betyr at forskerne ikke nødvendigvis kan slå fast hva som er årsak og virkning.

– Kan forskjellen i hjernealder skyldes bakenforliggende faktorer? Noen av kvinnene som ikke hadde barn, kan kanskje i større grad være fysisk eller psykisk syke?

– Det er et godt spørsmål, og det er viktig å anerkjenne begrensningene som utformingen av studien gir. Vi har kontrollert så godt som mulig for fysiske og psykiske sykdommer, samt etnisk bakgrunn, utdanningsnivå og genetikk, svarer Westlye.

Men de kan likevel ikke utelukke at andre faktorer spiller inn.

– Det er ikke tilfeldig hvem som får barn og ikke. Men randomiserte og kontrollerte studier er svært vanskelig å gjennomføre i slike sammenhenger.

Det er noe av årsaken til at forskergruppen skal i gang med en studie i Oslo hvor de skal følge kvinner før og gjennom svangerskapet, og en periode etter fødsel.

Les også: Det står bra til med trønderes hjerner

Kan gi sårbarhet for belastninger

Selv om økt plastisitet i mange sammenhenger kan være positivt, behøver det ikke være det bestandig, påpeker Westlye.

– Økt formbarhet kan også medføre sårbarhet for miljøbelastninger, som for eksempel endret mengde og kvalitet på både søvn og sosiale relasjoner, forklarer han.

Hos noen mødre vil slike belastninger sammen med de biologiske endringene gi økt risiko for psykiske problemer.

Disse problemene kan for eksempel komme til uttrykk som fødselsdepresjon, som sannsynligvis rammer minst mellom 10 og 15 prosent av mødrene, og i mer sjeldne tilfeller som fødselspsykose.

– For å forebygge slike problemer og for å kunne tilby god behandling både under og etter graviditeten, er det viktig å forstå årsakene til slike fødselsrelaterte psykiske problemer, sier Westlye.

Vil prøve å finne årsak til fødselsdepresjon

Forskerne skal nå i gang med en studie på gravide kvinner, hvor de skal gjennomføre MR-undersøkelser før befruktning og gjennom svangerskapet. De skal ta nye bilder av hjernen kort tid etter fødselen samt etter et par år.

– Dette gir oss mulighet til å studere korttids- og langtidseffekter av graviditet på mors hjerne og psykiske helse. Det vil sannsynligvis gi ny informasjon om risikofaktorer og årsaker til psykiske lidelser som er relatert til fødsel, sier han.

Har du lyst til å delta? Meld deg her, på brainmint.no.

Referanser:

A. G. de Lange mf: Population-based neuroimaging reveals traces of childbirth in the maternal brain. Sammendrag. PNAS. 15. Oktober 2019. https://doi.org/10.1073/pnas.1910666116

E. Hoekzema mf: Pregnancy leads to long-lasting changes in human brain structure. Sammendrag. Nature Neuroscience. 16. desember 2016.

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:53 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:38 Ingen enighet om kvotehandel på klimakonferanse12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset11:00 Stor feil ødela for Kristoffersen i Val d'Isere10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:14 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal10:00 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Eldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49 Lundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07 Mann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58 Kvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43 Ingen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09 NAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03 Skøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51 Dale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49 Sudans tidligere diktator dømt husarrest12:37 Flere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:06 Funn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01 Lie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57 Astrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27 Hopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08 Friski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04 Fare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58 Savnet mann funnet i god behold på Sotra10:57 Ap-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42 Hoppdronningens legendejakt10:17 Bortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07 Svensk NHL-spiller rammet av kreft09:42 Mann siktet for voldtekt av barn under 14 år
Siste nytt
12:53SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:38VerdenIngen enighet om kvotehandel på klimakonferanse12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset11:00SportStor feil ødela for Kristoffersen i Val d'Isere10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeStort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:14VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal10:00VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeEldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49SportLundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07NorgeMann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58NorgeKvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43VerdenIngen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09NorgeNAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03SportSkøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51NorgeDale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49VerdenSudans tidligere diktator dømt husarrest12:37SportFlere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:06VerdenFunn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01SportLie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57SportAstrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27SportHopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08SportFriski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04NorgeFare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58NorgeSavnet mann funnet i god behold på Sotra10:57PolitikkAp-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42SportHoppdronningens legendejakt10:17VerdenBortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07SportSvensk NHL-spiller rammet av kreft09:42NorgeMann siktet for voldtekt av barn under 14 år
Populært