Angst er vanlig blant sykehjemsbeboere med demens

Uroen til personer med demens blir sett på som en del av demenssykdommen, ikke som angst, mener Alka Rani Goyal. Hun har nylig levert en doktorgradsavhandling hvor hun blant annet presenterer et verktøy som kan kartlegge angst blant personer med demens. (Foto: Siw Ellen Jakobsen)
Uroen til personer med demens blir sett på som en del av demenssykdommen, ikke som angst, mener Alka Rani Goyal. Hun har nylig levert en doktorgradsavhandling hvor hun blant annet presenterer et verktøy som kan kartlegge angst blant personer med demens. (Foto: Siw Ellen Jakobsen)

Hver tredje sykehjemsbeboer med demens har betydelig angst. Det er så vanlig at personalet på sykehjemmet ikke tar det på alvor, ifølge forsker Alka Rani Goyal.

En kvinne med demens kommer inn på vaktrommet om kvelden og ber pleierne om hjelp til å bre dyna over seg. Hun får hjelp til dette. Men etter noen minutter kommer kvinnen tilbake og ber om hjelp på nytt.

Dette kan gjentas seg, gang på gang, helt til en pleier setter seg ned og holder henne i hånda. Først da faller hun til ro og sovner.

Mange som har jobbet ved et sykehjem, kan kjenne seg igjen i en slik situasjon. Mange personer med demens vandrer nemlig mye rundt og er svært urolige, både dag og natt.

– Å ha angst er såpass vanlig hos personer med demens at personalet på sykehjemmet ikke tar det på alvor. Uroen blir sett på som en del av demenssykdommen, mener Alka Rani Goyal.

Les også denne saken fra Universitetet i Bergen:

Konsekvenser for behandling

Forskeren ved OsloMet har vært psykiatrisk sykepleier og jobbet med personer med demens i over 20 år.

De var lite oppmerksomme på at de urolige pasientene faktisk slet med angstsymptomer, mener hun.

– Angst hos personer med demens er oversett, undervurdert og ikke identifisert. Vi manglet kunnskap. Vi har heller ikke hatt et kartleggingsverktøy, slik vi har for depresjon, sier hun.

Dette har konsekvenser for hvordan vi behandler mennesker med demens, mener hun.

– Hvis vi vet at en person har angst, vil det være viktig å gi trygghet og bruke tid på å være sammen med vedkommende. Men om vi tenker at de vandrer rundt på grunn av demenssykdommen, og at dette ikke noe vi kan behandle, da slipper vi taket altfor lett.

Les også: Skadedyrfirma: – Familier nærmest isolerer seg på grunn av veggedyr

Har kartlagt forekomsten av angst

Heller ikke i forskningen har det vært særlig mye oppmerksomhet rettet mot angst hos personer med demens.

Dette har Goyal og medforskere nå gjort noe med.

Da hun startet sitt doktorgradsarbeid ved Forskningssenter for aldersrelatert funksjonssvikt og sykdom i Sykehuset Innlandet, begynte hun først å oversette et engelsk kartleggingsverktøy til norsk.

Deretter har hun undervist ansatte ved de 17 sykehjemmene som deltok i studien, i hvordan de skal bruke verktøyet.

Sammen med en forskergruppe har hun prøvd dette verktøyet på rundt 100 sykehjemspasienter med demens. Verktøyet viste seg å være brukervennlig.

Ansatte på 17 sykehjem til sist hjulpet henne med å kartlegge angsten hos personer med demens. Nærmere 300 pasienter har vært med på denne kartleggingen, som også ble fulgt opp etter ett år.

Les også:

Ble overrasket

Resultatene overrasket forskeren.

Hver tredje sykehjemsbeboer med demens har betydelige symptomer på angst.

Det vanligste symptomet ved angst er bekymringer. Men dette var ikke så vanlig blant de med demens, forteller Goyal.

At det er en forskjell her mellom de med demens og andre angstpasienter, gjør at symptomene til de med demens blir misforstått og ikke diagnostisert, mener hun.

Symptomene på angst for de med demens kom først og fremst i form av irritabilitet, rastløshet, anspenthet og søvnløshet.

Mange hadde depresjon

Hver fjerde sykehjemsbeboer hadde depresjon, viser studien. De fleste av de som hadde depresjon, slet også med angst. Men omtrent halvparten av de som hadde angst skåret også høyt på depresjon.

– Angst og depresjon har en del fellesnevnere. Men mange symptomer er ikke felles. Derfor er det viktig at angst blir kartlagt og ikke forklart med depresjon, mener forskeren.

De som hadde både angst og depresjon hadde dårligst forbedring av symptomer etter ett åt. De hadde også dårligst livskvalitet, sammenliknet med de som bare hadde angst eller depresjon eller ingen av delene.

I dag er smertekartlegging blitt vanlig i norske sykehjem. Når pasienten er urolig og anspent tror de ansatte at de har smerter.

Goyal mener at pasienter på sykehjem bør kartlegges både for smerter, angst og depresjon.

Å spille ludo kan også være medisin

De trenger ikke nødvendigvis behandles med medisiner.

Å være mer sammen med pasienten og gjøre ting som han eller hun liker godt, for eksempel å gå på tur, kan være god nok medisin, mener Goyal.

Mange vil tenke at det ikke er tid nok til dette i en travel hverdag.

– Tid får vi aldri nok av på et sykehjem. Men hvis pleierne vet at en pasient sliter med angst, kan de strukturere dagen sånn at pasienten har en hos seg til enhver tid ved å bytte på omsorgen. Det krever også mye å ha urolige pasienter som vandrer rundt hele tiden.

Hun gir et eksempel fra sin egen tid i eldreomsorgen:

– Vi hadde en pasient som hadde fryktelig angst. Men hvis vi spilte ludo med henne og var til stede for henne mentalt, da ble hun veldig fokusert og glemte angsten sin. Hun ble aldri lei av å spille ludo. Personalet byttet derfor på å spille med henne. Da klarte vi å roe henne ned.

Men av og til er ikke slike tiltak nok, mener forskeren.

– Da synes jeg det er på sin plass å kartlegge hvor alvorlig angstsymptomer er og behandle pasienten med medikamenter for å lette på symptomene. Men medisiner må være siste valg, ikke det første. Symptomene bør kartlegges på nytt for å vurdere om behandlingen fungerer.

– La folk beholde en grad av verdighet

Uroen til personer med demens blir sett på som en del av demenssykdommen, ikke som angst, mener Alka Rani Goyal. Hun har nylig levert en doktorgradsavhandling hvor hun blant annet presenterer et verktøy som kan kartlegge angst blant personer med demens. (Foto: Siw Ellen Jakobsen)
Uroen til personer med demens blir sett på som en del av demenssykdommen, ikke som angst, mener Alka Rani Goyal. Hun har nylig levert en doktorgradsavhandling hvor hun blant annet presenterer et verktøy som kan kartlegge angst blant personer med demens. (Foto: Siw Ellen Jakobsen)

Sissel Hafredal Sjåstad har vært fagsykepleier ved et sykehjem i mange år. Hun kjenner godt til at mange demente sliter med angst.

– Det er noen lykkelige sjeler som forsvinner inn i demensens verden med smil og latter, men de aller fleste blir redde, nedstemte og fortvilet av alt de ikke forstår. Det er helt naturlig å føle dette når en merker en er i ferd med å miste seg selv, sier hun.

Hun mener at pleiere på små avdelinger for demente stort sett kjenner sine pasienter godt. De kan etter hvert mye om de forskjellige demenssykdommene og bruk av miljøterapi: aktiviteter, frisk luft, musikk og samtale, realitetsorientering og ikke realitetsorientering.

Når det gjelder medisinering mener hun at minst mulig som oftest er det beste.

– Men i enkelte tilfeller er det nødvendig med medisiner for å la folk beholde en grad av verdighet og for å nå inn med forsøk på kommunikasjon, sier Sjåstad.

Les også: Klimakrisen fører til angst hos enkelte unge

Mange blir trøtte og sløve

Problemene med de ulike medikamentene er at pasientene kan bli trøtte, sløve, motorisk dårligere og andre bivirkninger, mener sykepleieren.

– Om dette kartleggingsskjemaet kan gjøre det lettere å skille mellom depresjon og angst, og samtidig sikre at medisineringens virkning og bivirkning blir fulgt opp, så kan det være et gode. Om det derimot blir et skjema som presenteres for sykepleierne for utfylling, og deretter havner i en mappe og på skrytelista over hva avdelingen gjør for den demente, så gjør den bare vondt verre.

Alle skjema forutsetter et engasjement hos den som skal registrere, minner Sjåstad om. Om resultatet ikke munner ut i et eller annet behandlingsopplegg, blir det i stedet en ny kilde til frustrasjon.

Les også:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 USA: Minst to drept i skyting på flybase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde på Rikshospitalet07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger
Siste nytt
15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenUSA: Minst to drept i skyting på flybase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde på Rikshospitalet07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23PolitikkBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23KulturFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenSlik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14KulturKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger
Populært