Angst er vanlig blant sykehjemsbeboere med demens

Uroen til personer med demens blir sett på som en del av demenssykdommen, ikke som angst, mener Alka Rani Goyal. Hun har nylig levert en doktorgradsavhandling hvor hun blant annet presenterer et verktøy som kan kartlegge angst blant personer med demens. (Foto: Siw Ellen Jakobsen)
Uroen til personer med demens blir sett på som en del av demenssykdommen, ikke som angst, mener Alka Rani Goyal. Hun har nylig levert en doktorgradsavhandling hvor hun blant annet presenterer et verktøy som kan kartlegge angst blant personer med demens. (Foto: Siw Ellen Jakobsen)

Hver tredje sykehjemsbeboer med demens har betydelig angst. Det er så vanlig at personalet på sykehjemmet ikke tar det på alvor, ifølge forsker Alka Rani Goyal.

En kvinne med demens kommer inn på vaktrommet om kvelden og ber pleierne om hjelp til å bre dyna over seg. Hun får hjelp til dette. Men etter noen minutter kommer kvinnen tilbake og ber om hjelp på nytt.

Dette kan gjentas seg, gang på gang, helt til en pleier setter seg ned og holder henne i hånda. Først da faller hun til ro og sovner.

Mange som har jobbet ved et sykehjem, kan kjenne seg igjen i en slik situasjon. Mange personer med demens vandrer nemlig mye rundt og er svært urolige, både dag og natt.

– Å ha angst er såpass vanlig hos personer med demens at personalet på sykehjemmet ikke tar det på alvor. Uroen blir sett på som en del av demenssykdommen, mener Alka Rani Goyal.

Les også denne saken fra Universitetet i Bergen:

Konsekvenser for behandling

Forskeren ved OsloMet har vært psykiatrisk sykepleier og jobbet med personer med demens i over 20 år.

De var lite oppmerksomme på at de urolige pasientene faktisk slet med angstsymptomer, mener hun.

– Angst hos personer med demens er oversett, undervurdert og ikke identifisert. Vi manglet kunnskap. Vi har heller ikke hatt et kartleggingsverktøy, slik vi har for depresjon, sier hun.

Dette har konsekvenser for hvordan vi behandler mennesker med demens, mener hun.

– Hvis vi vet at en person har angst, vil det være viktig å gi trygghet og bruke tid på å være sammen med vedkommende. Men om vi tenker at de vandrer rundt på grunn av demenssykdommen, og at dette ikke noe vi kan behandle, da slipper vi taket altfor lett.

Les også: Skadedyrfirma: – Familier nærmest isolerer seg på grunn av veggedyr

Har kartlagt forekomsten av angst

Heller ikke i forskningen har det vært særlig mye oppmerksomhet rettet mot angst hos personer med demens.

Dette har Goyal og medforskere nå gjort noe med.

Da hun startet sitt doktorgradsarbeid ved Forskningssenter for aldersrelatert funksjonssvikt og sykdom i Sykehuset Innlandet, begynte hun først å oversette et engelsk kartleggingsverktøy til norsk.

Deretter har hun undervist ansatte ved de 17 sykehjemmene som deltok i studien, i hvordan de skal bruke verktøyet.

Sammen med en forskergruppe har hun prøvd dette verktøyet på rundt 100 sykehjemspasienter med demens. Verktøyet viste seg å være brukervennlig.

Ansatte på 17 sykehjem til sist hjulpet henne med å kartlegge angsten hos personer med demens. Nærmere 300 pasienter har vært med på denne kartleggingen, som også ble fulgt opp etter ett år.

Les også:

Ble overrasket

Resultatene overrasket forskeren.

Hver tredje sykehjemsbeboer med demens har betydelige symptomer på angst.

Det vanligste symptomet ved angst er bekymringer. Men dette var ikke så vanlig blant de med demens, forteller Goyal.

At det er en forskjell her mellom de med demens og andre angstpasienter, gjør at symptomene til de med demens blir misforstått og ikke diagnostisert, mener hun.

Symptomene på angst for de med demens kom først og fremst i form av irritabilitet, rastløshet, anspenthet og søvnløshet.

Mange hadde depresjon

Hver fjerde sykehjemsbeboer hadde depresjon, viser studien. De fleste av de som hadde depresjon, slet også med angst. Men omtrent halvparten av de som hadde angst skåret også høyt på depresjon.

– Angst og depresjon har en del fellesnevnere. Men mange symptomer er ikke felles. Derfor er det viktig at angst blir kartlagt og ikke forklart med depresjon, mener forskeren.

De som hadde både angst og depresjon hadde dårligst forbedring av symptomer etter ett åt. De hadde også dårligst livskvalitet, sammenliknet med de som bare hadde angst eller depresjon eller ingen av delene.

I dag er smertekartlegging blitt vanlig i norske sykehjem. Når pasienten er urolig og anspent tror de ansatte at de har smerter.

Goyal mener at pasienter på sykehjem bør kartlegges både for smerter, angst og depresjon.

Å spille ludo kan også være medisin

De trenger ikke nødvendigvis behandles med medisiner.

Å være mer sammen med pasienten og gjøre ting som han eller hun liker godt, for eksempel å gå på tur, kan være god nok medisin, mener Goyal.

Mange vil tenke at det ikke er tid nok til dette i en travel hverdag.

– Tid får vi aldri nok av på et sykehjem. Men hvis pleierne vet at en pasient sliter med angst, kan de strukturere dagen sånn at pasienten har en hos seg til enhver tid ved å bytte på omsorgen. Det krever også mye å ha urolige pasienter som vandrer rundt hele tiden.

Hun gir et eksempel fra sin egen tid i eldreomsorgen:

– Vi hadde en pasient som hadde fryktelig angst. Men hvis vi spilte ludo med henne og var til stede for henne mentalt, da ble hun veldig fokusert og glemte angsten sin. Hun ble aldri lei av å spille ludo. Personalet byttet derfor på å spille med henne. Da klarte vi å roe henne ned.

Men av og til er ikke slike tiltak nok, mener forskeren.

– Da synes jeg det er på sin plass å kartlegge hvor alvorlig angstsymptomer er og behandle pasienten med medikamenter for å lette på symptomene. Men medisiner må være siste valg, ikke det første. Symptomene bør kartlegges på nytt for å vurdere om behandlingen fungerer.

– La folk beholde en grad av verdighet

Uroen til personer med demens blir sett på som en del av demenssykdommen, ikke som angst, mener Alka Rani Goyal. Hun har nylig levert en doktorgradsavhandling hvor hun blant annet presenterer et verktøy som kan kartlegge angst blant personer med demens. (Foto: Siw Ellen Jakobsen)
Uroen til personer med demens blir sett på som en del av demenssykdommen, ikke som angst, mener Alka Rani Goyal. Hun har nylig levert en doktorgradsavhandling hvor hun blant annet presenterer et verktøy som kan kartlegge angst blant personer med demens. (Foto: Siw Ellen Jakobsen)

Sissel Hafredal Sjåstad har vært fagsykepleier ved et sykehjem i mange år. Hun kjenner godt til at mange demente sliter med angst.

– Det er noen lykkelige sjeler som forsvinner inn i demensens verden med smil og latter, men de aller fleste blir redde, nedstemte og fortvilet av alt de ikke forstår. Det er helt naturlig å føle dette når en merker en er i ferd med å miste seg selv, sier hun.

Hun mener at pleiere på små avdelinger for demente stort sett kjenner sine pasienter godt. De kan etter hvert mye om de forskjellige demenssykdommene og bruk av miljøterapi: aktiviteter, frisk luft, musikk og samtale, realitetsorientering og ikke realitetsorientering.

Når det gjelder medisinering mener hun at minst mulig som oftest er det beste.

– Men i enkelte tilfeller er det nødvendig med medisiner for å la folk beholde en grad av verdighet og for å nå inn med forsøk på kommunikasjon, sier Sjåstad.

Les også: Klimakrisen fører til angst hos enkelte unge

Mange blir trøtte og sløve

Problemene med de ulike medikamentene er at pasientene kan bli trøtte, sløve, motorisk dårligere og andre bivirkninger, mener sykepleieren.

– Om dette kartleggingsskjemaet kan gjøre det lettere å skille mellom depresjon og angst, og samtidig sikre at medisineringens virkning og bivirkning blir fulgt opp, så kan det være et gode. Om det derimot blir et skjema som presenteres for sykepleierne for utfylling, og deretter havner i en mappe og på skrytelista over hva avdelingen gjør for den demente, så gjør den bare vondt verre.

Alle skjema forutsetter et engasjement hos den som skal registrere, minner Sjåstad om. Om resultatet ikke munner ut i et eller annet behandlingsopplegg, blir det i stedet en ny kilde til frustrasjon.

Les også:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Rettssak innledet mot Catalonias regionale president11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00 Elvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54 Dette skjedde i natt05:51 Lundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:47 Rouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59 USA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19 Få opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19 Barns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11 Eksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08 Dobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07 Chiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31 Bolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip01:46 Florø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong00:52 Politiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04 Enormt prishopp på legemidler i Danmark22:42 Nordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28 To personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19 Benzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06 Fløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00 Aghayev dømmer Norge på Malta09:59 Pave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36 Nordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26 Cuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12 Halsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00 Ringvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58 Demonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30 Langrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55 Rajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32 Irans leder forsvarer økte bensinpriser07:12 Fotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45 Florø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43 Unntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41 NRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08 Dette skjer i dag06:06 14-åring slått og ranet i Stavanger
Siste nytt
15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkRettssak innledet mot Catalonias regionale president11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00NorgeElvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54NorgeDette skjedde i natt05:51NorgeLundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:47VerdenRouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59VerdenUSA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19NorgeFå opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19VerdenBarns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11VerdenEksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08NorgeDobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07PolitikkChiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31PolitikkBolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip01:46NorgeFlorø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong00:52VerdenPolitiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04VerdenEnormt prishopp på legemidler i Danmark22:42NorgeNordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28NorgeTo personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19SportBenzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06PolitikkFløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00SportAghayev dømmer Norge på Malta09:59VerdenPave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36NorgeNordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26VerdenCuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12NorgeHalsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00SportRingvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58VerdenDemonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30SportLangrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55VerdenRajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32VerdenIrans leder forsvarer økte bensinpriser07:12NorgeFotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45NorgeFlorø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43VerdenUnntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41NorgeNRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08NorgeDette skjer i dag06:06Norge14-åring slått og ranet i Stavanger
Populært