Nordmenn trener like mye som før, men flere velger styrketrening

Kvinner trener litt oftere styrke enn menn, viser en undersøkelse fra SSB. Illustrasjonsfoto: MinDof / Shutterstock / NTB scanpix
Kvinner trener litt oftere styrke enn menn, viser en undersøkelse fra SSB. Illustrasjonsfoto: MinDof / Shutterstock / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsedirektoratet ser på utviklingen som positiv, men påpeker at en stor andel fortsatt dropper styrkeøktene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire av fem nordmenn trente minst én gang i uka i år, ifølge den nylig oppdaterte Levekårsundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Totalt sett trener ikke nordmenn mer enn før. Andelen som melder at de trener ukentlig har ligget på rundt 80 prosent siden 2013, skriver SSB på egne nettsider.

Men én ting har endret seg: Flere av oss har begynt med styrketrening.

Eldre og kvinner trener mer styrke

I undersøkelsen svarte 46 prosent av de som ble spurt at de har trent styrke i løpet av 2019, mot 40 prosent i 2016 og 18 prosent i 2001.

I tillegg kommer det fram at andelen personer over 67 år som trener styrke har gått opp fra tre til seks prosent.

Det er også en liten forskjell i andelen kvinner og menn som trener styrke. I 2019 meldte 47 prosent av kvinnene at de har trent styrke, mot 44 prosent av mennene.

Les også:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsedirektoratet: Flere må trene styrke regelmessig

Jakob Linhave er avdelingsdirektør for miljø og helse ved Helsedirektoratet og påpeker at mange bruker kroppen sin lite i det daglige:

– Omtrent 60 prosent av voksne har stillesittende arbeid der muskel- og skjelettapparatet får lite belastning. Det er jo veldig positivt at flere nordmenn trener styrke, skriver Linhave i en e-post til forskning.no.

Han påpeker at det fortsatt er under halvparten som svarer at de trener styrke én gang i året.

– Vi må få flere til å trene styrke regelmessig. Helsedirektoratet har anbefalinger som sier at voksne og eldre skal trene muskelstyrkende aktiviteter minst to ganger i uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva tror du det skyldes at flere nordmenn nå trener styrke?

– Det er nok mange forhold som gjør at flere trener styrke i dag enn tidligere, men økt tilgjengelighet på treningssentre, muligheter for å trene på jobben og økt oppmerksomhet om helse kan nok være noen av grunnene, tror Linhave.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også:

Gjør oss sterkere, både fysisk og psykisk

Forskningen ser ut til å peke i én retning: Styrketrening er bra for de aller fleste av oss. Det styrker det skjelett, muskler, ledd, hjerte, lunger, balanse og bidrar til bedre fordøyelse, nattesøvn og selvtillit, ifølge NHI.no.

I tillegg viser en annen studie at styrketrening kan hjelpe mot depresjon, s om videnskab.dk omtalte i fjor.

– Styrketrening reduserer symptomene så effektivt at det har klinisk betydning. Det er omtrent like effektivt som medisiner, sa Mats Hallgren ved Karolinska Instituttet, en av forskerne bak studien.

En annen studie fra 2016 viser også at sjansen for å bremse demens er større dersom du trener styrke, noe du kan lese mer om i denne artikkelen fra forskning.no.

Les også:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Korte økter kan også gi effekt

Det er ikke mye trening som skal til for å få helsegevinst heller, tyder en studie fra Universitetet i Glasgow på.

Her kom det fram at et treningsprogram på 15 minutters styrketrening tre ganger i uken forbedret det som kalles insulinfølsomheten. Det vil si hvor mottakelig kroppen er for insulin. Lav insulinfølsomhet fører til gradvis høyere blodsukker og kan etter hvert gi fare for å utvikle diabetes 2. Etter å ha gjennomført treningsprogrammet, hadde deltakernes insulinfølsomhet økt med 16 prosent.

Også generell fysisk aktivitet i korte perioder gir helsegevinst. Ifølge forskere ved Norges idrettshøgskole kan bare noen få minutter med aktivitet med moderat intensitet, som en kort spasertur, gi helsegevinst, særlig hvis du er i aktivitet i til sammen 150 minutter i uka.

Les også:

Saken er opprinnlig publisert på Forskning.no