Spør psykologen: Kjæresten min sier ikke at han elsker meg. Hva skal jeg gjøre?

Kvinne synes det er vanskelig at kjæresten ikke snakke rom følelser.
Kvinne synes det er vanskelig at kjæresten ikke snakke rom følelser. Foto: NTB scanpix / Shutterstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinne omtaler kjæresten sin som perfekt, men det er et problem: Han er dårlig til å uttrykke følelser. Hun spør ABC Nyheters psykolog Danielle Legland om råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hei,

Jeg og min kjæreste er i 40 årene, og vi har vært sammen nå nærmere to år. Alt med oss er perfekt bortsett fra en eneste ting. Jeg er veldig verbal når det kommer til følelser, men han er nesten totalt stum. Hva gjør jeg? Det spiser meg opp innvendig. Vi har det ellers så bra at jeg ikke har gitt han opp ennå, men jeg tenker ofte på, når kommer han til å faktisk si at han elsker meg?

Eller kommer han noengang til å si det??

Kvinne (40-49)

Her kan du sende ditt spørsmål. Helt anonymt.

ABC Nyheters psykolog Danielle Legland svarer:

Hei,

Først og fremst er det hyggelig å høre at du opplever at forholdet deres er perfekt, foruten om hvordan han uttrykker følelser. Dette kan absolutt være en stor utfordring hvis man som par har totalt ulike stiler å gjøre dette på.

Du lurer altså på om han noen gang kommer til å si at han elsker deg. Spørsmålet ditt er vanskelig å svare på, rett og slett fordi jeg ikke vet hvilke erfaringer kjæresten din har fra tidligere i livet. Hvordan vi uttrykker følelser er i stor grad basert på hvordan omsorgspersonene våre har gjort det, andre rollemodeller, hvordan man har blitt møtt på følelsene sine og om det igjen har blitt til gode erfaringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spør psykologen: Jeg er gravid. Vi har det vondt i forholdet. Bør jeg gå?

Det er ikke noe gal måte å uttrykke følelser på, men det er viktig at man rent faktisk uttrykker seg.

Alle mennesker har et grunnleggende behov for å kunne uttrykke følelsene sine, rett og slett fordi de også forteller til omverden hva vi har behov for. Tenk på et spedbarn som helt uten ord klarer å formidle det den trenger til enhver tid likevel (i det minste sånn noenlunde). Det kan likevel helt klart være vanskelig når to stykker i et forhold gjør dette på forskjellige måter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Danielle Legland er ABC Nyheters psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
Danielle Legland er ABC Nyheters psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

Kan det være at han uttrykker følelsene sine på en annen måte enn gjennom ord? I parforhold har begrepet kjærlighetsspråk blitt brukt for å referere til hvordan vi uttrykker og gir kjærlighet, og hvordan vi forstår den andres forsøk på å formidle kjærlighet. Dette trenger ikke å være verbalt. I deres tilfelle må det må likevel kunne oversettes av deg slik at du forstår at det er det han mener. For at dette skal skje kreves en eller flere gode samtaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spør psykologen: Jeg blir sliten av min manns sykdom

Rammene for en slik samtale bør være at det er ro, og at begge er rause med hva den andre har å si. Kanskje trenger han litt drahjelp. Du kan for eksempel i istedenfor å vente på at han sier at han elsker deg, spørre direkte. Det kan være lettere å si «ja» enn hele setningen selv. Du kan videre forklare at du er vant til å uttrykke dine følelser verbalt, og at det kan bli litt forvirrende når han ikke gjør det samme. Hvordan opplever han selv at han forteller at han elsker deg? Kanskje det er ved å lage frokost til deg hver morgen, eller at han sender deg søte tekstmeldinger i løpet av dagen. I og med at han syns det er vrient å snakke om følelser er det lurt om du er tålmodig, åpen og kanskje hjelper han litt på vei. Et annet tips er å si noe om hva som skal til for at du føler deg elsket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opplever du ikke at det blir bedre og at det blir såpass belastende i forholdet at det overskygger det gode, så ville jeg anbefalt dere å få hjelp av en nøytral tredjepart. Dette er nemlig kjernevirksomhet for parterapeuter, og jeg er helt sikker på at dere ville fått god hjelp!

Jeg ønsker dere lykke til!

ABC Nyheter mottar ingen kontaktinformasjon om du sender inn spørsmål. Vi har heller ingen anledning til å kontakte deg om ditt spørsmål blir besvart i spalten. Dette er for å ta hensyn til ditt personvern.