Forbedrer kondisen – lever lenger uten demens

Det er verdt det. Risikoen for demens går ned, uavhengig av når du begynner å trene, og du kan like gjerne begynne nå. Foto: Shutterstock, NTB Scanpix
Det er verdt det. Risikoen for demens går ned, uavhengig av når du begynner å trene, og du kan like gjerne begynne nå. Foto: Shutterstock, NTB Scanpix

Fysisk aktivitet reduserer sannsynligheten for å få demens. Risikoen går ned uavhengig av alder når du begynner.

Saken er først publisert på Gemini.no - forskningsmagasinet til NTNU og SINTEF

– Det er viktig å si at det aldri er for seint å begynne. Gjennomsnittsalderen til deltakerne i studien vår var rundt 60 år, og forbedring i kondisjon var koblet til lavere demensrisiko uavhengig av alder. Gikk man fra å være blant de med dårligst kondis på 1980-tallet til å ikke være i denne gruppa lenger et tiår seinere, kunne man forvente å leve i over to år lenger uten demens, sier Atefe Tari i NTNUs Cardiac Exercise Research Group (CERG).

Resultatene er en del av doktorgradsprosjektet til Tari, og ble nylig publisert i The Lancet Public Health, et høyt rangert tidsskrift i den svært prestisjefylte Lancet-familien.

– Vedvarende lav kondisjon over mange år er en uavhengig risikofaktor for demens og dødsfall som skyldes demens, konkluderer NTNU-forskerne.

Jo sprekere, dess bedre

Demens innebærer at hjernen er såpass svekket at man er avhengig av hjelp fra andre for å klare dagligdagse aktiviteter. Alzheimers sykdom er den vanligste formen for demens. I 2050 regner man med at 150 millioner mennesker i verden har demens, noe som er tre ganger flere enn i dag. Det finnes ingen kur, og i gjennomsnitt lever menn i fem år og kvinner i sju år etter at de har fått en demensdiagnose.

– Ettersom det foreløpig ikke finnes noen effektive medisiner mot demens er det viktig å fokusere på forebygging. Trening som forbedrer kondisjonen framstår som en av de beste medisinene vi har for å forhindre demensutvikling, sier Tari.

Trening som forbedrer kondisjonen framstår som en av de beste medisinene vi har for å forhindre demensutvikling.

Studien hun har gjennomført sammen med kolleger ved NTNU er ikke den første som viser en sammenheng mellom god kondisjon og lavere risiko for å få demens. Det unike er imidlertid at Tari og forskerkollegene hennes har målt kondisjonsnivået til deltakerne to ganger over et tidsrom på ti år. Dermed har de kunnet evaluere hvordan endringer i kondis over tid henger sammen med demensrisiko. Og resultatene er tydelige:

– Øker du kondisen din fra dårlig til god halverer du nærmest risikoen for å få demens. Du reduserer også risikoen for å dø av eller med demens. I studien vår var hver økning på 3,5 kondisjonstall, som ofte kalles 1 MET, forbundet med 16 % lavere risiko for å få demens og 10 % lavere risiko for dødsfall knyttet til demens. Dette er en forbedring som er svært oppnåelig for de aller fleste, forteller Tari.

Øker du kondisen din fra dårlig til god halverer du nærmest risikoen for å få demens.

Fulgt i 30 år

Mellom 1984 og 1986 deltok nesten 75.000 nordtrøndere på den aller første helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT1). Elleve år senere ble HUNT2 arrangert, og da deltok 33.000 av de samme personene. Mer enn 30.000 av dem hadde svart på mange nok av spørsmålene til at de kunne inkluderes i analysene til Tari.

Kondisjonen beregnet forskerne med en formel CERG har utviklet tidligere, den såkalte Kondiskalkulatoren . Tidligere studier har vist at de som scorer dårlig på denne kalkulatoren har økt risiko for hjerteinfarkt , hjerteflimmer, depresjon og fettlever, og at de også dør tidligere enn personer som oppnår et høyere kondisjonstall.

Den nye studien kobler resultater fra Kondiskalkulatoren til risiko for demens og demensrelaterte dødsfall inntil 30 år senere. For å undersøke sammenhengen har Tari brukt data fra to ulike databaser, nærmere bestemt Helse og Hukommelse-studien i Nord-Trøndelag og Dødsårsaksregisteret.

Les også: Ni saker om å være fysisk aktiv – og én om å slappe av

(Saken fortsetter under)

Den nye studien kobler resultater fra Kondiskalkulatoren til risiko for demens og demensrelaterte dødsfall inntil 30 år senere. Foto: Shutterstock, NTB Scanpix
Den nye studien kobler resultater fra Kondiskalkulatoren til risiko for demens og demensrelaterte dødsfall inntil 30 år senere. Foto: Shutterstock, NTB Scanpix

Nesten halvert risiko

Mellom 1995 og 2011 ble 920 personer med demens inkludert i Helse og Hukommelse-studien i Nord-Trøndelag. 320 av dem hadde også deltatt i både HUNT1 og HUNT2 og gitt nok informasjon om egen helse til å bli med i analysene. Det viste seg at dårlig kondis på både 1980- og 1990-tallet var vesentlig vanligere i denne gruppa enn blant ellers sammenlignbare HUNT-deltakere som ikke hadde fått demens.

Faktisk var risikoen for å utvikle demens 40 prosent lavere dersom man var blant de 80 prosent som hadde best kondisjon på både 1980- og 1990-tallet. Den var dessuten hele 48 prosent lavere dersom man hadde gått fra gruppa med dårlig kondis og over til gruppa med bedre kondis mellom de to undersøkelsene.

Alle deltakerne ble fulgt helt fram til sommeren 2016 dersom de ikke døde først. Via Dødsårsaksregisteret fant forskerne 814 kvinner og menn som hadde dødd av eller med demens i løpet av perioden. Med det menes at demens var oppgitt som underliggende, umiddelbar eller tilleggsårsak til dødsfallet. Risikoen var lavest for de som hadde god kondis på begge HUNT-tidspunktene, men også de som hadde endret fra dårlig til bedre kondis i løpet av årene hadde 28 % redusert risiko.

Les også: Slik kan spill avdekke demens

Årsak eller tilfeldig sammenheng?

Ved observasjonsstudier kommer det alltid spørsmål om årsak- og virkningssammenhenger. Man kan for eksempel spørre seg hva som fører til hva: Er det dårlig kondis som svekker hjernen, eller har personer med kognitive svekkelser vanskeligere for å være fysisk aktive og øke kondisen sin?

– I studien vår er det enkelt å svare på hva som kom først. Vi beregnet kondisjonen til deltakerne første gang på 1980-tallet, mens vi først begynte å se etter demenstilfeller og -dødsfall fra 1995 og utover. Vi har også gjort separate analyser der vi ekskluderte de som fikk demens eller døde i løpet av de første årene av oppfølgingstida, og resultatene ble de samme, sier Tari.

Man kan også spørre seg om sammenhengen er tilfeldig; at det ikke er dårlig kondisjon som øker demensrisikoen, men at personer med dårlig kondis også har flere av de mer kjente risikofaktorene for demens – slik som høyt blodtrykk, lav utdanning og hjernesykdommer i nær familie. Det er en usannsynlig forklaring, ifølge Tari.

– HUNT-studiene gir oss svært bred informasjon om helsa til deltakerne, blant annet kroppskomposisjon, røykevaner, utdanningsnivå, blodtrykk, diabetes, kolesterolverdier og sykdomshistorien i familien. Ved å justere analysene for forskjeller i disse faktorene mellom deltakere på ulike kondisjonsnivåer, kunne vi utelukke at disse forskjellene forklarer sammenhengen mellom kondisjon og demensrisiko, sier hun.

Les også: Høy medisinbruk på sykehjem

Skille mellom kondis og aktivitet

Med andre ord gir studien svært gode holdepunkter for å si at god kondisjon er bra for hjernen. Tari presiserer at det ikke nødvendigvis betyr at alle som er regelmessig fysisk aktive oppnår god effekt på hjernehelsa.

– Trening med høy intensitet forbedrer kondisjonen raskere enn moderat trening, og vi anbefaler alle å få opp pulsen og bli god og svett minst to dager hver uke. Jevnlig trening som gjør deg skikkelig andpusten vil sikre deg god kondisjon for alderen. Studien vår tyder på at god kondisjon for alderen kan utsette demens med to år og at man også kan leve to-tre år lenger med sykdommen dersom man skulle bli rammet, sier Tari.

Den finske hjertelegen Jari Laukkanen applauderer studien i en kommentarartikkel som er publisert sammen med forskningsartikkelen i The Lancet Public Health.

– Studien er godt gjennomført og har et stort antall deltakere. De viktige og betimelige funnene viser at demensrisikoen kan reduseres ved å opprettholde eller skaffe seg god kondis for alderen, selv etter at man har passert midten av livet, skriver han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:53 Tyrkia deporterer utenlandske IS-krigere09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Alvorlig trafikkulykke i Hordaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Morales hevder politiet vil arrestere ham07:05 Flere personer skadd i trafikkuhell under snøkaos på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Spania er fortsatt fastlåst politisk etter enda et valg05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14 Neil Young vil bli amerikansk statsborger03:29 Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20 Tre nye demonstranter drept i Irak03:05 Hønefoss Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53 Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11 Topper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47 Brannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40 Iran bygger enda et atomanlegg01:22 Mexico tilbyr Morales asyl01:02 Bilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31 Sanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02 Minst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16 Juventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24 Varhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05 Vraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51 Ambulanse frontkolliderte med personbil21:50 Solbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49 Lyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58 Fortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30 Hevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11 Målløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09 Lillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06 Ny hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51 Molde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48 Mann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39 Bussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35 Liverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04 Erna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58 Haaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54 Venstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37 Celtic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35 Flere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03 Irakiske ledere lover valgreform og endring i landet17:40 Fire pågrepet etter voldshendelse i Kristiansand17:31 Telenor har stabilisert flere av tjenestene17:12 Ørjan Nyland med tap i Premier League-debuten16:58 Opptur for Solskjær, Uniteds unggutter lekte seg til seier mot Brighton16:50 Nå starter Høyre jakten på Høies erstatter16:23 Petter Stordalen og Gunhild Stordalen flytter fra hverandre16:06 Flere drept av bilbombe nord i Syria16:05 Den ukjente historien om krigshelten som ble frivillig fange i Auschwitz15:29 Jødiske gravsteiner utsatt for hærverk i Danmark14:27 Trolig ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen14:18 Jordan tar tilbake landområder fra Israel13:33 Bolivias president Evo Morales går av13:26 Russland rystet av grusomt drap13:08 Kongekrabben spås til Trøndelag i 205012:08 Advarer mot å kjøpe ny fossilbil: – Det kommer til å koste stadig mer12:06 Farevarsel for snø i syv fylker – bilister advares11:40 Enebolig i Hedmark totalskadd i brann – fem personer til legevakt11:26 Iohannis favoritten ved valget i Romania11:09 Ny kulderekord i Troms10:39 Ap og Sp refser sykehussatsing – varsler milliardløft10:30 Flere døde etter syklon feide innover India og Bangladesh10:15 Merkur foran solen: Neste gang er i november 203210:11 Guardiola før storkampen: – Vi er ikke underdogs på Anfield09:57 Jan Guillou: – Trump får nok også Nobels fredspris09:36 Ledende demokrater vil ha økt press mot Israel09:33 Keeperen reddet seieren for Zuccarellos Wild09:32 Massivt nytt oljefelt funnet i Iran09:14 Ferske elbiltall: – Litt skuffende09:12 Tenåring døde etter skyteepisode i Malmö08:48 Valget i Spania: Sosialdemokratene vinner, men ytre høyre-parti går mest opp08:11 Fortrolig meldingen avslørte: Norge ville ha «mur» mot østtyskere07:52 Farevarsel for snø på Sørlandet – bilister advares07:01 Målmannen reddet seieren for Zuccarello og Minnesota Wild06:47 Kambodsjansk opposisjonsleder løslatt fra husarrest06:45 Brann i garasjeanlegg utenfor Bergen slukket06:21 Dette skjer i dag05:48 Dette skjedde i natt
Siste nytt
09:53VerdenTyrkia deporterer utenlandske IS-krigere09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeAlvorlig trafikkulykke i Hordaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkMorales hevder politiet vil arrestere ham07:05NorgeFlere personer skadd i trafikkuhell under snøkaos på Østlandet07:00NorgeTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkSpania er fortsatt fastlåst politisk etter enda et valg05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14VerdenNeil Young vil bli amerikansk statsborger03:29VerdenDelstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20VerdenTre nye demonstranter drept i Irak03:05NorgeHønefoss Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53NorgeRødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11VerdenTopper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47NorgeBrannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40VerdenIran bygger enda et atomanlegg01:22VerdenMexico tilbyr Morales asyl01:02NorgeBilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31VerdenSanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02NorgeMinst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16SportJuventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24NorgeVarhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05SportVraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51NorgeAmbulanse frontkolliderte med personbil21:50SportSolbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49SportLyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58VerdenFortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30NorgeHevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11SportMålløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09SportLillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06SportNy hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51SportMolde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48VerdenMann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39NorgeBussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35SportLiverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04PolitikkErna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58SportHaaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54NorgeVenstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37SportCeltic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35VerdenFlere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03VerdenIrakiske ledere lover valgreform og endring i landet17:40NorgeFire pågrepet etter voldshendelse i Kristiansand17:31NorgeTelenor har stabilisert flere av tjenestene17:12SportØrjan Nyland med tap i Premier League-debuten16:58SportOpptur for Solskjær, Uniteds unggutter lekte seg til seier mot Brighton16:50PolitikkNå starter Høyre jakten på Høies erstatter16:23KulturPetter Stordalen og Gunhild Stordalen flytter fra hverandre16:06VerdenFlere drept av bilbombe nord i Syria16:05VerdenDen ukjente historien om krigshelten som ble frivillig fange i Auschwitz15:29VerdenJødiske gravsteiner utsatt for hærverk i Danmark14:27NorgeTrolig ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen14:18VerdenJordan tar tilbake landområder fra Israel13:33VerdenBolivias president Evo Morales går av13:26VerdenRussland rystet av grusomt drap13:08NæringslivKongekrabben spås til Trøndelag i 205012:08MotorAdvarer mot å kjøpe ny fossilbil: – Det kommer til å koste stadig mer12:06NorgeFarevarsel for snø i syv fylker – bilister advares11:40NorgeEnebolig i Hedmark totalskadd i brann – fem personer til legevakt11:26VerdenIohannis favoritten ved valget i Romania11:09NorgeNy kulderekord i Troms10:39PolitikkAp og Sp refser sykehussatsing – varsler milliardløft10:30VerdenFlere døde etter syklon feide innover India og Bangladesh10:15VerdenMerkur foran solen: Neste gang er i november 203210:11SportGuardiola før storkampen: – Vi er ikke underdogs på Anfield09:57NorgeJan Guillou: – Trump får nok også Nobels fredspris09:36VerdenLedende demokrater vil ha økt press mot Israel09:33SportKeeperen reddet seieren for Zuccarellos Wild09:32MakroøkonomiMassivt nytt oljefelt funnet i Iran09:14MotorFerske elbiltall: – Litt skuffende09:12VerdenTenåring døde etter skyteepisode i Malmö08:48PolitikkValget i Spania: Sosialdemokratene vinner, men ytre høyre-parti går mest opp08:11PolitikkFortrolig meldingen avslørte: Norge ville ha «mur» mot østtyskere07:52NorgeFarevarsel for snø på Sørlandet – bilister advares07:01SportMålmannen reddet seieren for Zuccarello og Minnesota Wild06:47VerdenKambodsjansk opposisjonsleder løslatt fra husarrest06:45NorgeBrann i garasjeanlegg utenfor Bergen slukket06:21NorgeDette skjer i dag05:48NorgeDette skjedde i natt
Populært