Kjære helseminister, hvorfor kuttet dere støtten til ME-forskning?

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix / Shutterstock
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix / Shutterstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to millionene du tidligere har bevilget til miljøet som bringer håp til landets ME-syke, er strøket fra Statsbudsjettet. Dette undrer meg av flere grunner, skriver psykologspesialist Frøydis Lilledalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Frøydis Lilledalen
Psykologspesialist og tidligere yogainstruktør

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

19. oktober skriver du et innlegg på Facebook der du forsvarer finansiering av gratis Prep-pille.

Et sitat fra ditt viktige innlegg er: «Dette har vært en trist uke." (...) "Det dødelige hiv-viruset fikk lov til å spre seg fordi samfunnet snudde ryggen til menn som hadde sex med menn. Det var jo deres egen skyld, slik de valgte å leve, tenkte mange. Disse holdningene førte til at viruset fikk spre seg. Det var først da samfunnet la bort moralismen og begynte å forholde seg til virkeligheten, at kampen mot hiv og aids begynte for alvor.»

La meg først gjøre egne holdninger til prep helt klare: Jeg støtter Prep 100 prosent. Jeg heier på fri kjærlighet og trygg sex. Jeg mener myndighetene har et påliggende ansvar for å forhindre at mennesker utvikler en alvorlig, livsberøvende sykdom.

Det var derfor med stor overraskelse jeg leste at støtten til forskere som studerer somatiske avvik hos ME-pasienter ved Haukeland er kuttet helt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to millionene du tidligere har bevilget til miljøet som bringer håp til landets ME-syke, er strøket fra Statsbudsjettet. Dette undrer meg av flere grunner. Jeg vet at du er godt informert om ME-sykes lidelsestrykk. Du vet at man finner nevroinflammasjon, endringer i sentralnervesystemet og immunapparat, og feil i energiproduksjonen i ME-sykes celler.

Les kommentaren: Slutt å dømme de syke, det kan gi dem bedre prognose

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du vet at NIH etter gjennomgang av 9.000 artikler, konkluderte med at ME er en fysisk og ikke psykisk sykdom. At det ligger barn og unge i mørke rom uten sikre utsikter til bedring. Og du vet at det er nettopp stigma, fravær av troverdighet, fordommer og ideen om at ME-syke selv er skyld i sin sykdom, som står i veien for at ny kunnskap blir implementert, og lindrende behandling iverksatt og forsket på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Formålet er altså ikke å sette gruppene opp mot hverandre, men påpeke vesentlig likheter.

Jeg tror at «det er først når samfunnet legger bort moralismen og forholder seg til virkeligheten» at kampen mot ME begynner for alvor. Du nevner selvmordsrate blant homofile. Selvmordraten blant ME-rammede er også høy. Gjentatte viser at denne gruppen skårer høyt på tap av livskvalitet, og at tilfriskningsraten er på ca 5 prosent. Immunologi Unutmaz ved et nyopprettet forskningsinstitutt på ME i USA sier til kjente nettstedet Medscape: «Når jeg ser på funnene, ser jeg at det er noe forferdelig biologisk galt hos disse menneskene. Jeg har forsket på hiv i mange år. Dette er en type funn du vil se hos mennesker med hiv-infeksjon».

Les innlegget: Levende død, mitt liv med ME

Det er altså ikke bare sosiokulturelle likheter mellom ME og AIDS, men også rent biologiske. Formålet er altså ikke å sette gruppene opp mot hverandre, men påpeke vesentlig likheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I USA er det nylig bevilget over 300 millioner til Me-forskning over de neste fem årene. Minister Department of health i Australia ga nettopp 3 millioner australske dollar til nytt ME-senter. I Norge er det meg bekjent bevilget null kroner, til det miljøet med mest internasjonal anerkjennelse og stor kompetanse på ME. Dere har bevilget penger til ME-forskning tidligere. Mange håpet disse bevilgningen var begynnelsen - ikke slutten. Håper de slettede bevilgningene kommer sterkt tilbake i revidert budsjett.

Helseminister Bent Høie takket nei til ABC Nyheters tilbud om å svare på kronikken.