Tredobling av barn diagnostisert med diabetes på Haukeland

22 barn har fått diagnosen diabetes type 1 ved Haukeland i Bergen de siste tre månedene. Det er over halvparten av antallet diagnoser som ble satt ved sykehuset i fjor. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
22 barn har fått diagnosen diabetes type 1 ved Haukeland i Bergen de siste tre månedene. Det er over halvparten av antallet diagnoser som ble satt ved sykehuset i fjor. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

De siste tre månedene har det vært en tredobling i antall barn som har blitt innlagt på Haukeland universitetssjukehus med diabetes type 1.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

22 barn har blitt lagt inn på sykehuset i Bergen de siste tre månedene, en tredobling i forhold til et normalår, skriver Bergens Tidende. Tallet på diabetesdiagnoser er i høst over halvparten av antallet tilfeller i hele fjor, og 2018 var et rekordår med 39 nye diagnoser.

Nye tall fra Barnediabetesregistret viser at det aldri har vært så mange nye tilfeller av diabetes 1 blant barn i Norge som i fjor. Da ble 360 barn under 15 år diagnostisert med diabetes 1. Til sammenligning fikk under 200 barn diagnosen i 1990. Økningen i fjor var størst ved Haukeland.

Diabetes type 1 er en kronisk insulinmangelsykdom og oppstår i alle aldersgrupper, men oftest hos barn og unge, ifølge Diabetesforbundet.

Forskere vet fortsatt lite om hva som er grunnen til økningen av tilfeller og hvorfor Norge er i diabetestoppen blant barn i verden.

– Vi vet at arv har noe å si. Så gjøres det en spennende studie i Oslo nå som skal finne ut om virus kan være en årsak. Men ellers er den økte forekomsten et mysterium, sier overlege Henrik Irgens på Haukeland til BT.

Han presiserer at kosthold og livsstil ikke har noe å si for utviklingen av denne diabetestypen, verken overvekt eller sukkerinntak.

Personvernpolicy