Rapport: Store forskjeller i melding av feilbehandling

Leder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund opplever at sykepleiere er flinkere til å melde om avvik i helsevesenet enn leger. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Leder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund opplever at sykepleiere er flinkere til å melde om avvik i helsevesenet enn leger. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det er store variasjoner mellom ulike sykehus og områder i rapportering av feilbehandling, ifølge en rapport fra Norsk pasientskadeerstatning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Forskjellene kan være mellom avdelinger på et sykehus, det kan være mellom sykehus, og ikke minst kan det være mellom regioner, sier leder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund.

I rapporten til Norsk pasientskadeerstatning (NPE) kommer det også fram at få behandlingsfeil rapporteres som avvik i norsk helsevesen. Den viser også at ikke mer enn 33 prosent av sakene der behandlingssvikt var konstatert av NPE, ble funnet igjen blant avviksmeldingene på sykehusene i perioden 2014–2017.

By mener sykepleiere er flinkere enn leger til å rapportere om feilbehandling. Hun mener det er en høy bevissthet rundt å melde om feil når sykepleierne er i utdanning, og det er noe studentene har som læringsmål i praksisperiodene.

Leder av utvalg for kvalitet og pasientsikkerhet Christian Tappert i Legeforeningen sier at han også «opplever at sykepleiere er flinke til å melde avvik». Samtidig påpeker han overfor Aftenposten at dette nå er blitt en del av legenes utdanning.

Personvernpolicy