Nord-Irland legaliserer abort

Tilhengere av retten til fri abort feiret mandag at abort og likekjønnet ekteskap nå også er legalisert i Nord-Irland. Foto: AP / NTB scanpix
Tilhengere av retten til fri abort feiret mandag at abort og likekjønnet ekteskap nå også er legalisert i Nord-Irland. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Irland har legalisert abort og likekjønnet ekteskap. Dermed er lovverket på linje med resten av Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De nye lovene ble vedtatt av det britiske Parlamentet i juli, noe som lot seg gjøre siden Nord-Irlands egen lovgivende forsamling ble oppløst i januar i 2017.

Det nordirske parlamentet trådte midlertidig sammen igjen mandag, men det største partiet DUP fikk ikke støtte fra opposisjonspartiet Sinn Féin i sitt forsøk på å stanse liberaliseringen.

– Dette er en svært trist dag, sa DUPs leder Arlene Foster da utfallet var klart.

– Jeg kjenner folk som feirer i dag, men til dem vil jeg si: Tenk på dem av oss som er triste i dag og som mener at dette er en krenkelse av menneskeverdet, sa hun.

Ved midnatt gikk tidsfristen for eventuelt å stanse lovendringene ut, og Nord-Irland er dermed i takt med resten av Storbritannia når det gjelder retten til abort og inngå likekjønnet ekteskap.

Storbritannias nordirlandminister Julian Smith opplyser at det senest 31. mars neste år vil kunne utføres aborter i Nord-Irland, mens den nye ekteskapsloven skal være ferdig utformet og tre i kraft senest 13. januar neste år.

Abort og likekjønnet ekteskap er fra før legalisert i England, Skottland og Wales.