Cøliaki-rammede frykter for økonomien. Vender KrF dem ryggen?

Regjeringen vil kutte enda mer i støtten til de som har ekstrautgifter fordi de må spise glutenfri mat. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix
Regjeringen vil kutte enda mer i støtten til de som har ekstrautgifter fordi de må spise glutenfri mat. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix

Regjeringen vil spare 93 millioner kroner på stønaden til mennesker med cøliaki. – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg, sier uføretrygdet med sykdommen. KrF hindret et større kutt i fjor, men i regjering kan ikke partiet svare på hvor de står.

Cøliaki er en kronisk betennelsessykdom hvor immunforsvaret reagerer ved inntak av gluten som finnes i hvete, rug og bygg. Glutenfritt kosthold er i dag eneste behandling mot sykdommen.

Glutenfritt kosthold (cøliaki) – grunnstønad

Regjeringen foreslår at satsene for grunnstønad til personer som har ekstrautgifter til glutenfri kost reduseres fra sats 3 til sats 2 for barn og unge i alderen 5-30 år, og fra sats 2 til sats 1 for øvrige aldersgrupper, fra 1. april 2020.

Bakgrunnen for reduksjonen i satsene er at gjeldende satser for ordningen er høyere enn beregnede ekstrautgifter ved et glutenfritt kosthold. Av hensyn til barn og unges deltakelse i sosiale sammenhenger settes satsen til denne gruppen høyere enn for andre aldersgrupper. Sats 2 utgjør i forslaget til statsbudsjett 12.564 kroner per år og sats 1 utgjør 8.232 kroner per år.

Endringene er anslått å gi en innsparing i bevilgningen til grunnstønad på 93 millioner kroner i 2020.

I Statsbudsjettet for 2019 kuttet regjeringen i stønaden til personer med cøliaki. Og fra mars i år fikk 29.000 med diagnosen utbetalt 649 kroner eller 974 mindre per måned fra Nav.

I Statsbudsjettet for 2020 foreslår regjeringen å kutte ytterligere i støtten til dem som lider av den autoimmune sykdommen. Grunnstønaden skal reduseres fra sats 3 til sats 2 for barn og unge (5-30 år), og fra sats 2 til sats 1 i øvrige aldersgrupper. Endringen skal gjelde fra april neste år, og vil gi en innsparing for staten på 93 millioner kroner i 2020.

– De reelle ekstrakostnadene ved et glutenfritt kosthold er anslått å være betydelig lavere enn stønaden som gis, selv etter satsreduksjonen fra 1. mars i år. Regjeringen foreslår derfor å redusere satsen, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i en pressemelding.

Generalsekretær Knut H. Peterson i Norsk cøliakiforening (NCF) er dundrende uenig. Han forteller at deres medlemmer reagerer kraftig.

– Jeg tror alle opplever at når de fyller handlekurven hver uke så bruker de vesentlig mer enn det som regjeringen har gitt oss på dagens stønadsnivå. Etter at stønaden ble redusert i mars i år, oppleves det stramt, sier Peterson til ABC Nyheter.

Uføretrygdet: – Vet ikke hvordan jeg skal klare meg

Underskriftskampanjen «Nei til enda et kutt i stønadsnivået til glutenfritt kosthold» er i skrivende stund signert av drøyt 7500 personer fra hele landet.

«Jeg er uføretrygdet og har trang økonomi. Glutenfri mat er veldig dyr og dersom det blir enda mindre støtte til de med cøliaki, så vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg», skriver en dame som har signert på oppropet.

«Var tøft nok med forrige kutt når ein går på uføretrygd», skriver en annen.

En mor til barn med cøliaki skriver:

«Med dagens pris på glutenfri mat kan ikke ytterlige kutt aksepteres! Med 2 barn med cøliaki merker man hvor dyr denne maten er. Andre syke får medisin de trenger på blå resept osv. Glutenfri mat er medisinen til mennesker med cøliaki, la de få de samme rettighetene. Oppretthold støtten for syke folk.»

– Uheldig og arrogant

Regjeringen forklarer kuttet med at beregnede merutgifter ved glutenfri diett er betydelig lavere enn dagens stønadsnivå. Beregningene de viser til er et referansebudsjett fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

I fjor påpekte Cøliakiforeningen både at referansebudsjettet er veldig stramt, og at det har flere feil og mangler.

SIFO-rapportens konklusjon

I SIFO-rapporten konkluderes det med at ekstrakostnaden for henholdsvis kvinner og menn i alderen 18-30 år ved å spise glutenfritt er 565 kroner for kvinner og 745 kroner for menn. I gjennomsnitt blir det 655 kroner per måned, altså 7860 kroner per år.

SIFO har ikke gjort beregninger for barn eller voksne over 30 år.

Peterson synes det er rystende at regjeringen nå legger de samme beregningene til grunn for nye kuttforslag.

– I Stortinget i fjor fikk vi aksept for at det var feil og mangler i SIFO-rapporten, og det ble vedtatt å sette sats 2 for voksne og sats 3 for barn og ungdom. Da trodde vi at vi hadde klart å løfte det noe, selv om det fremdeles ikke var rom for verken pizza eller fredagstaco på det nye stønadsnivået, sier generalsekretæren.

– Så kommer dette nye kuttforslaget som lyn fra klar himmel. Vi hadde ikke hørt noe om dette på forhånd. Og nok en gang legger de til grunn SIFO-rapporten, uten å ha gjort noen endringer. Det er uheldig og arrogant overfor en stor gruppe mennesker som blir fratatt såpass mye av støtten sin, fortsetter han.

Peterson understreker at folk med cøliaki årlig har større merutgifter enn det de får i stønad i dag, og at rapporten viser lavere tilleggskostnader enn det som er reelt.

– Derfor er det smertefullt når det foreslås ytterligere kutt. Mange har tatt kontakt og fortalt at de sparer og spinker slik stønaden er i dag, og at situasjonen blir enda mer forverret når regjeringen vil kutte ytterligere i stønaden. Og at de gjør det uten et seriøst dokumentasjonsgrunnlag gjøre vondt verre.

– Dette er i beste fall useriøst fra regjeringen, mener han.

– Rart at KrF snur og er med på ytterligere kuttforslag

I fjor var det KrF i opposisjon, som bidro til at kuttet ikke ble så dramatisk som opprinnelig foreslått.

Til sammen skulle endringen i stønad gi en innsparing på 410 millioner kroner på budsjettet for 2019, ifølge regjeringen. Etter budsjettforhandlinger med KrF ble det redusert med 200 millioner totalt.

Peterson er overrasket over at KrF i regjering kan stille seg bak de nye kuttforslagene.

– Det er rart at KrF som var så klare i fjor på at regjeringens forslag var dramatisk for en sårbar gruppe, som jobbet så fint med saken og fikk fullt gjennomslag i fjor, nå snur rundt og er med på ytterligere kuttforslag. Det er tydelig at de har måttet ofre noe. Vi vet jo ikke hvorfor det gjør det, men synes det er rart at de ofrer folk med cøliaki på alteret, sier han.

– Hvordan kan KrF stille seg bak det kuttforslaget som ligger inne i regjeringens statsbudsjett for 2020?

– Nå er det et forslag fra regjeringen som er kommet. KrF leser budsjettet nå og samler flere saker, så vil vi prioritere hva vi vil forhandle videre om fra Stortinget, svarer Geir Sigbjørn Toskedal som er medlem i Arbeids- og sosialkomiteen.

Han kan ikke svare på om KrF kommer til å kjempe cøliakernes sak også i denne runden.

– Vi har ikke noe konklusjon på hvordan vi vil forholde oss til forslaget om å kutte i stønaden til folk med cøliaki, men vi er kjent med problemstillingen og kjenner saken godt fra før, og vi vil nå gå nøye gjennom denne og flere andre saker, sier Toskedal til ABC Nyheter.

Forsker: – Rapporten gir ikke fasit med to streker under

Gun Roos, som er en av forskerne bak SIFOs referansebudsjett, mener mange tar rapporten for konkret.

– Vi sier ikke at dette er en fasit med to streker under. Metoden vår har sine avgrensninger. Referansebudsjettet refererer ikke til gjennomsnittsforbruket til nordmenn, men til et forbruksnivå som er et ideal, sier Roos til NRK.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie mener de har tatt høyde for usikkerhetene.

– Vi har lagt oss på et høyere nivå enn SIFO, og sånn sett er vi med på å dekke de merutgiftene som vi ser at glutenallergikerne har, sier ministeren til NRK.

SIFO har ikke gjort beregninger for barn opptil 18 år eller voksne over 30 år, men regjeringen har brukt det som utgangspunkt for alle aldersgrupper.

Dersom kuttene blir vedtatt vil voksne over 30 år få utbetalt 8232 per år. Ser man på kvinner og menn i snitt, er det 372 kroner mer enn i SIFOs referansebudsjett.

*Men SIFO lagde separate regnestykker for kvinner og menn, der de kom frem til ekstrautgifter på 565 kroner for kvinner og 745 kroner for menn per måned, eller henholdsvis 6780 kroner og 8940 kroner for menn. Det vil si at regjeringen har lagt seg over SIFOs referansebudsjett når det gjelder kvinner, men under når det gjelder menn.

Petersen i Cøliakiforeningen håper regjeringen vil snu.

– Og hvis de eventuelt fortsatt mener at folk med cøliaki får for mye stønad, må de sette i gang et arbeid med å skape et reelt sammenligningsgrunnlag. De må beregne et grunnlag som er riktig, ikke basere seg på et feilaktig grunnlag, sier generalsekretæren til ABC Nyheter.

* Oppdatert med informasjon om SIFOs separate regnestykker for kvinner og menn.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:39 Mann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16 FN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50 Brexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:41 4-åring til sykehus etter brann i bolig i Moss01:13 Vellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12 Rekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen01:00 Dødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina00:22 Mons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord23:55 Minst 30 døde i uvær i Brasil22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker20:39 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35 Kina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40 Tårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35 Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20 Mann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07 Hauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34 Motorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34 OL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18 Stor demonstrasjon mot USA i Irak13:17 Japansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger
Siste nytt
02:39NorgeMann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16VerdenFN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50VerdenBrexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:41Norge4-åring til sykehus etter brann i bolig i Moss01:13VerdenVellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12NorgeRekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen01:00VerdenDødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina00:22SportMons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord23:55VerdenMinst 30 døde i uvær i Brasil22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42Helse og livsstilForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker20:39PolitikkByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35VerdenKina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40PolitikkTårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35NorgeSvein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20VerdenMann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07PolitikkHauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34SportMotorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34SportOL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18VerdenStor demonstrasjon mot USA i Irak13:17VerdenJapansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger
Populært