Cøliaki-rammede frykter for økonomien. Vender KrF dem ryggen?

Regjeringen vil kutte enda mer i støtten til de som har ekstrautgifter fordi de må spise glutenfri mat. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix
Regjeringen vil kutte enda mer i støtten til de som har ekstrautgifter fordi de må spise glutenfri mat. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix

Regjeringen vil spare 93 millioner kroner på stønaden til mennesker med cøliaki. – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg, sier uføretrygdet med sykdommen. KrF hindret et større kutt i fjor, men i regjering kan ikke partiet svare på hvor de står.

Cøliaki er en kronisk betennelsessykdom hvor immunforsvaret reagerer ved inntak av gluten som finnes i hvete, rug og bygg. Glutenfritt kosthold er i dag eneste behandling mot sykdommen.

Glutenfritt kosthold (cøliaki) – grunnstønad

Regjeringen foreslår at satsene for grunnstønad til personer som har ekstrautgifter til glutenfri kost reduseres fra sats 3 til sats 2 for barn og unge i alderen 5-30 år, og fra sats 2 til sats 1 for øvrige aldersgrupper, fra 1. april 2020.

Bakgrunnen for reduksjonen i satsene er at gjeldende satser for ordningen er høyere enn beregnede ekstrautgifter ved et glutenfritt kosthold. Av hensyn til barn og unges deltakelse i sosiale sammenhenger settes satsen til denne gruppen høyere enn for andre aldersgrupper. Sats 2 utgjør i forslaget til statsbudsjett 12.564 kroner per år og sats 1 utgjør 8.232 kroner per år.

Endringene er anslått å gi en innsparing i bevilgningen til grunnstønad på 93 millioner kroner i 2020.

I Statsbudsjettet for 2019 kuttet regjeringen i stønaden til personer med cøliaki. Og fra mars i år fikk 29.000 med diagnosen utbetalt 649 kroner eller 974 mindre per måned fra Nav.

I Statsbudsjettet for 2020 foreslår regjeringen å kutte ytterligere i støtten til dem som lider av den autoimmune sykdommen. Grunnstønaden skal reduseres fra sats 3 til sats 2 for barn og unge (5-30 år), og fra sats 2 til sats 1 i øvrige aldersgrupper. Endringen skal gjelde fra april neste år, og vil gi en innsparing for staten på 93 millioner kroner i 2020.

– De reelle ekstrakostnadene ved et glutenfritt kosthold er anslått å være betydelig lavere enn stønaden som gis, selv etter satsreduksjonen fra 1. mars i år. Regjeringen foreslår derfor å redusere satsen, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i en pressemelding.

Generalsekretær Knut H. Peterson i Norsk cøliakiforening (NCF) er dundrende uenig. Han forteller at deres medlemmer reagerer kraftig.

– Jeg tror alle opplever at når de fyller handlekurven hver uke så bruker de vesentlig mer enn det som regjeringen har gitt oss på dagens stønadsnivå. Etter at stønaden ble redusert i mars i år, oppleves det stramt, sier Peterson til ABC Nyheter.

Uføretrygdet: – Vet ikke hvordan jeg skal klare meg

Underskriftskampanjen «Nei til enda et kutt i stønadsnivået til glutenfritt kosthold» er i skrivende stund signert av drøyt 7500 personer fra hele landet.

«Jeg er uføretrygdet og har trang økonomi. Glutenfri mat er veldig dyr og dersom det blir enda mindre støtte til de med cøliaki, så vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg», skriver en dame som har signert på oppropet.

«Var tøft nok med forrige kutt når ein går på uføretrygd», skriver en annen.

En mor til barn med cøliaki skriver:

«Med dagens pris på glutenfri mat kan ikke ytterlige kutt aksepteres! Med 2 barn med cøliaki merker man hvor dyr denne maten er. Andre syke får medisin de trenger på blå resept osv. Glutenfri mat er medisinen til mennesker med cøliaki, la de få de samme rettighetene. Oppretthold støtten for syke folk.»

– Uheldig og arrogant

Regjeringen forklarer kuttet med at beregnede merutgifter ved glutenfri diett er betydelig lavere enn dagens stønadsnivå. Beregningene de viser til er et referansebudsjett fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

I fjor påpekte Cøliakiforeningen både at referansebudsjettet er veldig stramt, og at det har flere feil og mangler.

SIFO-rapportens konklusjon

I SIFO-rapporten konkluderes det med at ekstrakostnaden for henholdsvis kvinner og menn i alderen 18-30 år ved å spise glutenfritt er 565 kroner for kvinner og 745 kroner for menn. I gjennomsnitt blir det 655 kroner per måned, altså 7860 kroner per år.

SIFO har ikke gjort beregninger for barn eller voksne over 30 år.

Peterson synes det er rystende at regjeringen nå legger de samme beregningene til grunn for nye kuttforslag.

– I Stortinget i fjor fikk vi aksept for at det var feil og mangler i SIFO-rapporten, og det ble vedtatt å sette sats 2 for voksne og sats 3 for barn og ungdom. Da trodde vi at vi hadde klart å løfte det noe, selv om det fremdeles ikke var rom for verken pizza eller fredagstaco på det nye stønadsnivået, sier generalsekretæren.

– Så kommer dette nye kuttforslaget som lyn fra klar himmel. Vi hadde ikke hørt noe om dette på forhånd. Og nok en gang legger de til grunn SIFO-rapporten, uten å ha gjort noen endringer. Det er uheldig og arrogant overfor en stor gruppe mennesker som blir fratatt såpass mye av støtten sin, fortsetter han.

Peterson understreker at folk med cøliaki årlig har større merutgifter enn det de får i stønad i dag, og at rapporten viser lavere tilleggskostnader enn det som er reelt.

– Derfor er det smertefullt når det foreslås ytterligere kutt. Mange har tatt kontakt og fortalt at de sparer og spinker slik stønaden er i dag, og at situasjonen blir enda mer forverret når regjeringen vil kutte ytterligere i stønaden. Og at de gjør det uten et seriøst dokumentasjonsgrunnlag gjøre vondt verre.

– Dette er i beste fall useriøst fra regjeringen, mener han.

– Rart at KrF snur og er med på ytterligere kuttforslag

I fjor var det KrF i opposisjon, som bidro til at kuttet ikke ble så dramatisk som opprinnelig foreslått.

Til sammen skulle endringen i stønad gi en innsparing på 410 millioner kroner på budsjettet for 2019, ifølge regjeringen. Etter budsjettforhandlinger med KrF ble det redusert med 200 millioner totalt.

Peterson er overrasket over at KrF i regjering kan stille seg bak de nye kuttforslagene.

– Det er rart at KrF som var så klare i fjor på at regjeringens forslag var dramatisk for en sårbar gruppe, som jobbet så fint med saken og fikk fullt gjennomslag i fjor, nå snur rundt og er med på ytterligere kuttforslag. Det er tydelig at de har måttet ofre noe. Vi vet jo ikke hvorfor det gjør det, men synes det er rart at de ofrer folk med cøliaki på alteret, sier han.

– Hvordan kan KrF stille seg bak det kuttforslaget som ligger inne i regjeringens statsbudsjett for 2020?

– Nå er det et forslag fra regjeringen som er kommet. KrF leser budsjettet nå og samler flere saker, så vil vi prioritere hva vi vil forhandle videre om fra Stortinget, svarer Geir Sigbjørn Toskedal som er medlem i Arbeids- og sosialkomiteen.

Han kan ikke svare på om KrF kommer til å kjempe cøliakernes sak også i denne runden.

– Vi har ikke noe konklusjon på hvordan vi vil forholde oss til forslaget om å kutte i stønaden til folk med cøliaki, men vi er kjent med problemstillingen og kjenner saken godt fra før, og vi vil nå gå nøye gjennom denne og flere andre saker, sier Toskedal til ABC Nyheter.

Forsker: – Rapporten gir ikke fasit med to streker under

Gun Roos, som er en av forskerne bak SIFOs referansebudsjett, mener mange tar rapporten for konkret.

– Vi sier ikke at dette er en fasit med to streker under. Metoden vår har sine avgrensninger. Referansebudsjettet refererer ikke til gjennomsnittsforbruket til nordmenn, men til et forbruksnivå som er et ideal, sier Roos til NRK.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie mener de har tatt høyde for usikkerhetene.

– Vi har lagt oss på et høyere nivå enn SIFO, og sånn sett er vi med på å dekke de merutgiftene som vi ser at glutenallergikerne har, sier ministeren til NRK.

SIFO har ikke gjort beregninger for barn opptil 18 år eller voksne over 30 år, men regjeringen har brukt det som utgangspunkt for alle aldersgrupper.

Dersom kuttene blir vedtatt vil voksne over 30 år få utbetalt 8232 per år. Ser man på kvinner og menn i snitt, er det 372 kroner mer enn i SIFOs referansebudsjett.

*Men SIFO lagde separate regnestykker for kvinner og menn, der de kom frem til ekstrautgifter på 565 kroner for kvinner og 745 kroner for menn per måned, eller henholdsvis 6780 kroner og 8940 kroner for menn. Det vil si at regjeringen har lagt seg over SIFOs referansebudsjett når det gjelder kvinner, men under når det gjelder menn.

Petersen i Cøliakiforeningen håper regjeringen vil snu.

– Og hvis de eventuelt fortsatt mener at folk med cøliaki får for mye stønad, må de sette i gang et arbeid med å skape et reelt sammenligningsgrunnlag. De må beregne et grunnlag som er riktig, ikke basere seg på et feilaktig grunnlag, sier generalsekretæren til ABC Nyheter.

* Oppdatert med informasjon om SIFOs separate regnestykker for kvinner og menn.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Framtredende forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48 Elvestuen får kritikk for hemmelighold11:38 SAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36 Vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04 Mistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04 Sp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59 Tyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58 Dommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57 Nesten en million alderspensjonister i Norge10:15 Mali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08 Barnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54 Nye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35 Rapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34 Nord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32 Hongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23 Forbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09 Hareide fortvilet tross EM-jubel09:08 Sørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06 Pårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51 Norsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51 Nesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10 Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08 – Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00 Frode Berg: Jeg er dømt for spionasje, men er ingen spion06:48 Millionoverskudd for orienterings-VM06:46 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31 Spillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30 Nordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25 Nav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00 Oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50 Dette skjer i dag05:49 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet
Siste nytt
19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkFramtredende forsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48PolitikkElvestuen får kritikk for hemmelighold11:38ReiseSAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36VerdenVestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04VerdenMistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04PolitikkSp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59VerdenTyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58PolitikkDommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57PengerNesten en million alderspensjonister i Norge10:15VerdenMali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08NorgeBarnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54MotorNye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35VerdenRapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34VerdenNord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32VerdenHongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23PengerForbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09SportHareide fortvilet tross EM-jubel09:08SportSørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06VerdenPårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51NorgeNorsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51NorgeNesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10SportSpania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08Penger– Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00NorgeFrode Berg: Jeg er dømt for spionasje, men er ingen spion06:48SportMillionoverskudd for orienterings-VM06:46NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31SportSpillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30NorgeNordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25NorgeNav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00NorgeOppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44Helse og livsstilNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet
Populært