Cøliaki-rammede frykter for økonomien. Vender KrF dem ryggen?

Regjeringen vil kutte enda mer i støtten til de som har ekstrautgifter fordi de må spise glutenfri mat. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix
Regjeringen vil kutte enda mer i støtten til de som har ekstrautgifter fordi de må spise glutenfri mat. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix

Regjeringen vil spare 93 millioner kroner på stønaden til mennesker med cøliaki. – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg, sier uføretrygdet med sykdommen. KrF hindret et større kutt i fjor, men i regjering kan ikke partiet svare på hvor de står.

Cøliaki er en kronisk betennelsessykdom hvor immunforsvaret reagerer ved inntak av gluten som finnes i hvete, rug og bygg. Glutenfritt kosthold er i dag eneste behandling mot sykdommen.

Glutenfritt kosthold (cøliaki) – grunnstønad

Regjeringen foreslår at satsene for grunnstønad til personer som har ekstrautgifter til glutenfri kost reduseres fra sats 3 til sats 2 for barn og unge i alderen 5-30 år, og fra sats 2 til sats 1 for øvrige aldersgrupper, fra 1. april 2020.

Bakgrunnen for reduksjonen i satsene er at gjeldende satser for ordningen er høyere enn beregnede ekstrautgifter ved et glutenfritt kosthold. Av hensyn til barn og unges deltakelse i sosiale sammenhenger settes satsen til denne gruppen høyere enn for andre aldersgrupper. Sats 2 utgjør i forslaget til statsbudsjett 12.564 kroner per år og sats 1 utgjør 8.232 kroner per år.

Endringene er anslått å gi en innsparing i bevilgningen til grunnstønad på 93 millioner kroner i 2020.

I Statsbudsjettet for 2019 kuttet regjeringen i stønaden til personer med cøliaki. Og fra mars i år fikk 29.000 med diagnosen utbetalt 649 kroner eller 974 mindre per måned fra Nav.

I Statsbudsjettet for 2020 foreslår regjeringen å kutte ytterligere i støtten til dem som lider av den autoimmune sykdommen. Grunnstønaden skal reduseres fra sats 3 til sats 2 for barn og unge (5-30 år), og fra sats 2 til sats 1 i øvrige aldersgrupper. Endringen skal gjelde fra april neste år, og vil gi en innsparing for staten på 93 millioner kroner i 2020.

– De reelle ekstrakostnadene ved et glutenfritt kosthold er anslått å være betydelig lavere enn stønaden som gis, selv etter satsreduksjonen fra 1. mars i år. Regjeringen foreslår derfor å redusere satsen, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i en pressemelding.

Generalsekretær Knut H. Peterson i Norsk cøliakiforening (NCF) er dundrende uenig. Han forteller at deres medlemmer reagerer kraftig.

– Jeg tror alle opplever at når de fyller handlekurven hver uke så bruker de vesentlig mer enn det som regjeringen har gitt oss på dagens stønadsnivå. Etter at stønaden ble redusert i mars i år, oppleves det stramt, sier Peterson til ABC Nyheter.

Uføretrygdet: – Vet ikke hvordan jeg skal klare meg

Underskriftskampanjen «Nei til enda et kutt i stønadsnivået til glutenfritt kosthold» er i skrivende stund signert av drøyt 7500 personer fra hele landet.

«Jeg er uføretrygdet og har trang økonomi. Glutenfri mat er veldig dyr og dersom det blir enda mindre støtte til de med cøliaki, så vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg», skriver en dame som har signert på oppropet.

«Var tøft nok med forrige kutt når ein går på uføretrygd», skriver en annen.

En mor til barn med cøliaki skriver:

«Med dagens pris på glutenfri mat kan ikke ytterlige kutt aksepteres! Med 2 barn med cøliaki merker man hvor dyr denne maten er. Andre syke får medisin de trenger på blå resept osv. Glutenfri mat er medisinen til mennesker med cøliaki, la de få de samme rettighetene. Oppretthold støtten for syke folk.»

– Uheldig og arrogant

Regjeringen forklarer kuttet med at beregnede merutgifter ved glutenfri diett er betydelig lavere enn dagens stønadsnivå. Beregningene de viser til er et referansebudsjett fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

I fjor påpekte Cøliakiforeningen både at referansebudsjettet er veldig stramt, og at det har flere feil og mangler.

SIFO-rapportens konklusjon

I SIFO-rapporten konkluderes det med at ekstrakostnaden for henholdsvis kvinner og menn i alderen 18-30 år ved å spise glutenfritt er 565 kroner for kvinner og 745 kroner for menn. I gjennomsnitt blir det 655 kroner per måned, altså 7860 kroner per år.

SIFO har ikke gjort beregninger for barn eller voksne over 30 år.

Peterson synes det er rystende at regjeringen nå legger de samme beregningene til grunn for nye kuttforslag.

– I Stortinget i fjor fikk vi aksept for at det var feil og mangler i SIFO-rapporten, og det ble vedtatt å sette sats 2 for voksne og sats 3 for barn og ungdom. Da trodde vi at vi hadde klart å løfte det noe, selv om det fremdeles ikke var rom for verken pizza eller fredagstaco på det nye stønadsnivået, sier generalsekretæren.

– Så kommer dette nye kuttforslaget som lyn fra klar himmel. Vi hadde ikke hørt noe om dette på forhånd. Og nok en gang legger de til grunn SIFO-rapporten, uten å ha gjort noen endringer. Det er uheldig og arrogant overfor en stor gruppe mennesker som blir fratatt såpass mye av støtten sin, fortsetter han.

Peterson understreker at folk med cøliaki årlig har større merutgifter enn det de får i stønad i dag, og at rapporten viser lavere tilleggskostnader enn det som er reelt.

– Derfor er det smertefullt når det foreslås ytterligere kutt. Mange har tatt kontakt og fortalt at de sparer og spinker slik stønaden er i dag, og at situasjonen blir enda mer forverret når regjeringen vil kutte ytterligere i stønaden. Og at de gjør det uten et seriøst dokumentasjonsgrunnlag gjøre vondt verre.

– Dette er i beste fall useriøst fra regjeringen, mener han.

– Rart at KrF snur og er med på ytterligere kuttforslag

I fjor var det KrF i opposisjon, som bidro til at kuttet ikke ble så dramatisk som opprinnelig foreslått.

Til sammen skulle endringen i stønad gi en innsparing på 410 millioner kroner på budsjettet for 2019, ifølge regjeringen. Etter budsjettforhandlinger med KrF ble det redusert med 200 millioner totalt.

Peterson er overrasket over at KrF i regjering kan stille seg bak de nye kuttforslagene.

– Det er rart at KrF som var så klare i fjor på at regjeringens forslag var dramatisk for en sårbar gruppe, som jobbet så fint med saken og fikk fullt gjennomslag i fjor, nå snur rundt og er med på ytterligere kuttforslag. Det er tydelig at de har måttet ofre noe. Vi vet jo ikke hvorfor det gjør det, men synes det er rart at de ofrer folk med cøliaki på alteret, sier han.

– Hvordan kan KrF stille seg bak det kuttforslaget som ligger inne i regjeringens statsbudsjett for 2020?

– Nå er det et forslag fra regjeringen som er kommet. KrF leser budsjettet nå og samler flere saker, så vil vi prioritere hva vi vil forhandle videre om fra Stortinget, svarer Geir Sigbjørn Toskedal som er medlem i Arbeids- og sosialkomiteen.

Han kan ikke svare på om KrF kommer til å kjempe cøliakernes sak også i denne runden.

– Vi har ikke noe konklusjon på hvordan vi vil forholde oss til forslaget om å kutte i stønaden til folk med cøliaki, men vi er kjent med problemstillingen og kjenner saken godt fra før, og vi vil nå gå nøye gjennom denne og flere andre saker, sier Toskedal til ABC Nyheter.

Forsker: – Rapporten gir ikke fasit med to streker under

Gun Roos, som er en av forskerne bak SIFOs referansebudsjett, mener mange tar rapporten for konkret.

– Vi sier ikke at dette er en fasit med to streker under. Metoden vår har sine avgrensninger. Referansebudsjettet refererer ikke til gjennomsnittsforbruket til nordmenn, men til et forbruksnivå som er et ideal, sier Roos til NRK.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie mener de har tatt høyde for usikkerhetene.

– Vi har lagt oss på et høyere nivå enn SIFO, og sånn sett er vi med på å dekke de merutgiftene som vi ser at glutenallergikerne har, sier ministeren til NRK.

SIFO har ikke gjort beregninger for barn opptil 18 år eller voksne over 30 år, men regjeringen har brukt det som utgangspunkt for alle aldersgrupper.

Dersom kuttene blir vedtatt vil voksne over 30 år få utbetalt 8232 per år. Ser man på kvinner og menn i snitt, er det 372 kroner mer enn i SIFOs referansebudsjett.

*Men SIFO lagde separate regnestykker for kvinner og menn, der de kom frem til ekstrautgifter på 565 kroner for kvinner og 745 kroner for menn per måned, eller henholdsvis 6780 kroner og 8940 kroner for menn. Det vil si at regjeringen har lagt seg over SIFOs referansebudsjett når det gjelder kvinner, men under når det gjelder menn.

Petersen i Cøliakiforeningen håper regjeringen vil snu.

– Og hvis de eventuelt fortsatt mener at folk med cøliaki får for mye stønad, må de sette i gang et arbeid med å skape et reelt sammenligningsgrunnlag. De må beregne et grunnlag som er riktig, ikke basere seg på et feilaktig grunnlag, sier generalsekretæren til ABC Nyheter.

* Oppdatert med informasjon om SIFOs separate regnestykker for kvinner og menn.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:07 Listhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40 Pearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23 Mann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10 Christiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07 Kilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05 Drapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge
Siste nytt
21:07PolitikkListhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40SportPearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23NorgeMann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10SportChristiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07SportKilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05NorgeDrapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23PolitikkBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23KulturFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenSlik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14KulturKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge
Populært