Spør psykologen: Kona mi sa at jeg kunne finne en dame å ha det kjekt med. Bør jeg?

Par i slutten av 50-årene kan ikke lenger ha sex. Det skaper utfordringer.
Par i slutten av 50-årene kan ikke lenger ha sex. Det skaper utfordringer. Foto: NTB scanpix / Shutterstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kona til mann (59) kan ikke ha sex av fysiske årsaker, og har foreslått at han kan finne en annen dame å ha det gøy med. Han spør psykologen om råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hei,

Min kone kan dessverre ikke ha sex lenger pga fysiologiske årsaker sannsynligvis på grunn av to keisersnitt (Dette har vert slik de siste 4-5 årene) Hun har prøvd diverse medisinske tiltak, til og med et lite inngrep, men det har ikke resultert i at det ble bedre. I en samtale en kveld om dette temaet, sier hun at jeg helt sikkert kan gå ut og finne en partner å ha det kjekt med, noe jeg avfeier med at jeg er for gammel til sånt. Vi er gjensidig avhengig av hverandre, noe hun ofte også bekrefter og sier. Jeg savner sex utrolig mye, og kommer aldri til å gå fra henne, men føler også at pga av dette har jeg i en alder av 59 år har avsluttet min karriere på dette feltet.

Her kan du sende ditt spørsmål. Helt anonymt.

Hva er riktig å gjøre ?

Mann (59)

ABC Nyheters psykolog Danielle Leglands svarer:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hei,

Takk for ditt spørsmål. Først og fremst syns jeg det er flott at dere kan kommunisere åpent om dette og at dere tar situasjonen på alvor. Det gir meg tro på at dere kan finne en løsning som fungerer for begge to.

Forskningen er tydelig på at sex er viktig i et parforhold. Like viktig mener jeg det er at man har en enighet om sex og behovene man har, samtidig som at man ser på årsakene til at det er så viktig.

Spør psykologen: Jeg blir sliten av min manns sykdom

Et aspekt er den fysiologiske nytelsen. Kanskje viktigere er det å koble seg på hverandre og kjenne på fysisk og psykologisk nærhet. Dette skjer hormonutskillelse i hjernen ved å ha sex, men det skjer også ved kroppskontakt og hud mot hud. Videre kan sex være mye annet enn penetrering, som jeg forstår er det som er vanskelig for din kone. Både nytelse og nærhet kan oppnås ved seksuell kontakt uten penetrering. Å utforske dette vil være mitt første råd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom dette er utprøvd og du fortsatt kjenner på de samme følelsene, kan jeg forstå at du kjenner på frustrasjon og sorg over at en «epoke» er over for dere som par. For noen vil kanskje en avtale slik du skisserer fungere. Jeg er likevel usikker på om det å finne noen andre å ha sex med er løsningen.

Spør psykologen: Min samboer blir aldri fornøyd – skal jeg gå fra ham?

Når kona di sier at du «sikkert» kan ha sex med andre er jeg usikker på hvor sikker hun egentlig er. Det høres ut som et tvilende «ja» – med god grunn.

Det kan høres enkelt og greit å finne en annen person å ha sex med. I realiteten tror jeg at derimot at det å møte noen som har nøyaktig samme ønske og forventninger som deg kan vise seg å bli vanskelig. Når det hele er en abstrakt tanke kan det virke ukomplisert, men det kan være vanskelig å holde følelsene unna, for både alle involverte. Jeg er bekymret for at en slik ordning kan skape tvil mellom deg og kona di, i et ellers godt fungerende ekteskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er ikke en fasit, og jeg mener ikke å undergrave følelsene dine rundt dette. Du, og ikke minst dere som par, må til syvende og sist veie for imot. Kanskje kunne det være gunstig å ha samtaler med en parterapeut eller sexolog om akkurat dette, for å få bistand i dialogen rundt et sårbart tema.

Jeg ønsker dere varmt lykke til!

ABC Nyheter mottar ingen kontaktinformasjon om du sender inn spørsmål. Vi har heller ingen anledning til å kontakte deg om ditt spørsmål blir besvart i spalten. Dette er for å ta hensyn til ditt personvern.