Spør en forsker: Er det best å sove alene?

Dårlig søvn kan blant annet føre til hukommelsessvikt, nedstemthet og konsentrasjonsproblemer. (Illustrasjonsbilde: PaeJar, Shutterstock, NTB scanpix)
Dårlig søvn kan blant annet føre til hukommelsessvikt, nedstemthet og konsentrasjonsproblemer. (Illustrasjonsbilde: PaeJar, Shutterstock, NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å sove alene er bra for noen, men kan være ødeleggende for andre, mener søvnforsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En studie fra 2013 viste at 30-40 prosent av kanadiske par velger å sove i hvert sitt rom , ifølge den kanadiske rikskringkasteren CBC. Og søvnspesialist og professor Neil Stanley mener – ifølge BBC News – at vi historisk sett ikke er skapt for å dele seng med noen.

Samtidig har Robert Meadow ved University of Surrey gjennomført en studie som viser at de fleste par sover best når de deler seng enn når de sover hver for seg. Det til tross for at 50 prosent av de 40 parene som ble spurt, fortalte at de blir forstyrret av partnerens bevegelser i løpet av natten, ifølge 2008-studien i tidsskriftet Body & Society.

Les også: Forskning: Lite søvn gir høyere risiko for hjerteinfarkt

Derfor kan det være klokt å sove alene

Hvor mange nordmenn som velger å sove alene, har ikke forskerne tall på. Dog viser undersøkelser at så mange som 10-15 prosent av oss sliter med kronisk søvnløshet. Professor og søvnforsker Ståle Pallesen mener det kan være gunstig for enkelte par å sove alene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis du gjentatte ganger i løpet av natten blir vekket, fordi partneren din snorker, snur seg mye i sengen eller av andre grunner forstyrrer deg, kan det være bra å sove hver for seg. Dårlig søvn over perioder er helseskadelig, sier Pallesen.

Dårlig søvn kan blant annet føre til hukommelsessvikt, nedstemthet og konsentrasjonsproblemer.

Pallesen ser at det i faser av livet, kan være vanskelig for enkelte å sove sammen med partneren. Det kan for eksempel være i starten av et samliv, hvor det er uvant å sove sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det tar tid å bli vant til en ny partner. Samtidig synes de fleste at det er hyggelig å sove sammen med kjæresten. Det kan derfor være verdt å ha en periode hvor du sover litt dårligere, sier han.

Les også: Søvn: «Sosialt jetlag» ødelegger helsa og koster samfunnet millarder

Ikke for alle å sove alene

Flere kvinner enn menn forteller at partneren forstyrrer søvnen. Samtidig rapporterer flere kvinner – enn menn – at de føler seg utrygge når de sover alene. I slike tilfeller kan kvinner oppleve at det er trygt å sove sammen med partneren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig blir mange vant til å sove med en partner. Plutselige forandringer i parforholdet kan – i en overgangsfase – gi dårligere søvn.

Å sove i separate soverom, kan også ha negativ innvirkning på samlivet. Professoren anbefaler derfor at par primært sover på samme rom.

– I utgangspunktet er det positivt å sove sammen som par. Men terskelen for å sovne, samt ha en god natts søvn, er forskjellig. Det gjelder å gjøre det som passer hvert enkelt par best, sier Pallesen.

Ofte er det – naturlig nok – en sammenheng mellom kvaliteten på relasjonen paret i mellom og hvor godt man sover sammen. Par som sliter med forholdet, sover oftere alene enn dem som er fornøyde med parforholdet.

Fasiten sitter du med

Pallesen mener at enkelte av dem som sliter med søvnløshet, oftere velger å sove alene. Det fordi de er sensitive i forhold til forstyrrende atferd fra partneren som bevegelser og lyder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fasiten sitter selvsagt hvert enkelt par med selv. Det er dog ingen tvil om at det lønner seg å gjøre tiltak for å sove bedre. Mangel på søvn over tid, er tøft for kroppen, sier Pallesen.

Slik sover du bedre

I tillegg til eventuelt å sove alene, kan en større seng for enkelte hjelpe mot søvnproblemer. Det hjelper også med faste rutiner for når du står opp og når du legger deg – også i helgene.

Negative og ubehagelige diskusjoner rett før sengetid, er heller ikke å anbefale. Dessuten bør du unngå å surfe på nettet, eller bruke mobilen til underholdning i sengen, hvis du sliter med å sove.

– Middagsluren bør du også unngå, selv om det kan være fristende. I hvert fall bør den ikke vare mer enn 20 minutter, sier Pallesen.

Les også:

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.