Sammenheng mellom fars overvekt i puberteten og økt risiko for astma hos barna

Forskerne mener resultatene i den nye studien viser at vi bør sette mer fokus på ungdommers helse. (Illustrasjonsbilde: bubutu, Shutterstock, NTB scanpix)
Forskerne mener resultatene i den nye studien viser at vi bør sette mer fokus på ungdommers helse. (Illustrasjonsbilde: bubutu, Shutterstock, NTB scanpix)

Hvis far er overvektig i ungdommen, har hans framtidige barn mer enn doblet risiko for å få astma, viser stor generasjonsstudie.

I den nye studien har forskere undersøkt sammenhengen mellom foreldres overvekt og barnas forekomst av astma og allergi.

Det er kjent at personer som selv er overvektige, har økt risiko for astma.

– Men man vet lite om hvordan overvekt påvirker neste generasjon, og dette ville vi undersøke, forteller Ane Johannessen, hovedforskeren bak studien. Hun er epidemiolog og førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen (UiB).

Sterk sammenheng

Forskerne så på foreldrenes overvekt i barndommen, i ungdommen og som voksne. Forekomsten av astma hos barna ble målt etter at barna selv var blitt voksne.

Og på ett punkt var resultatene slående; de fant en sterk sammenheng mellom fedres overvekt i puberteten, og økt forekomst av astma hos etterkommerne deres. Barn av en far som ble overvektig i puberteten, hadde mer enn dobbelt så stor risiko for astma, som barn av en normalvektig far i denne perioden.

– Vi ble overrasket over at sammenhengen var så sterk. Faktisk er risikoen for at barnet utvikler astma større hvis far var overvektig som ungdom, enn hvis barnet selv er overvektig, forteller Johannessen.

Kan sette epigenetiske spor

– Hvordan kan fars overvekt – lenge før unnfangelsen - påvirke barnet?

– Tidligere har fokus i mye forskning vært at det vi blir utsatt for tidlig i livet, har betydning for helsen vår når vi blir voksne. Men i stadig større grad oppdager vi nå at også hendelser enda lenger tilbake i tid kan ha betydning. Livet foreldrene våre har levd kan sette epigenetiske spor, som igjen kan påvirke etterkommerne, sier Marianne Lønnebotn, jordmor, stipendiat ved UiB og medforsker på studien.

Epigenetikk handler om hvordan både arv og miljø former genuttrykket vårt, men uten at DNA-et forandrer seg.

– Rundt puberteten skjer det mange viktige prosesser i kjønnscellene våre, og de er kanskje mer påvirkelige i denne perioden. Man kan tenke seg at kjønnscellene påvirkes av fars overvekt, og da særlig i puberteten, utdyper Lønnebotn.

At den største risikoen finnes hos fedre og i tiden rundt puberteten er i tråd med en tidligere studie fra prosjektet. Den viste at risikoen for astma hos barna er høyere hvis fedrene begynte å røyke før 15-årsalderen.

Guttene mest utsatt

Forskerne studerte også fars overvekt som barn og som voksen, og mors overvekt i de ulike livsperiodene. Uten å finne noen sammenheng mellom overvekten og barnas risiko for astma.

– Kan det være andre årsaker til at etterkommere av disse mennene som er overvektige i puberteten får astma?

– Man kunne sett for seg at det var for eksempel gener i familien som disponerte for både overvekt og astma. Men vi samarbeider med statistikere som har gjort avanserte analyser som faktisk kan skille disse faktorene fra hverandre – og det ser altså ut til at fars overvekt i puberteten er årsaken, sier Johannessen.

Hun påpeker at den typen astma forskerne så en økt forekomst av når far var overvektig i puberteten, var astma uten allergier. Man så ingen sammenheng mellom astma med allergier og overvekt.

Mer fokus på unge gutters helse

Forskerne mener studien viser at vi bør sette mer fokus på ungdommers helse.

– Hittil har ikke forskningen vært så opptatt av hvor viktig helsen til gutter og menn faktisk er for deres framtidige barn. Det bør være mer oppmerksomhet rundt dette, særlig når det gjelder gutter i puberteten, som tydelig er en sårbar fase. Gode tiltak kan være skolemat, mer fokus på fysisk aktivitet både på skolen og i fritiden, en styrket skolehelsetjeneste og tilrettelegging for gang- og sykkelstier, sier Lønnebotn.

Opplysningene som er utgangspunktet for studien stammer fra RHINESSA, en generasjonsstudie ledet av Cecilie Svanes, professor ved Universitetet i Bergen.

Fokus for RHINESSA-studien er lungehelse over generasjoner og forskningen har deltakere fra Norge, Sverige, Danmark, Island, Estland, Spania og Australia. Mer enn 2000 fedre og 2500 mødre deltar, og over 6000 etterkommere av disse.

– Det er sjelden vi har studier der vi følger mennesker over så lang tid som dette. Det gir oss mange muligheter, sier Johannessen.

Det er en rekke studier på gang, med utgangspunkt i dette materialet.

Mener metoden er unøyaktig

Rønnaug Ødegård, overlege ved Regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon, St. Olavs hospital, sier studien er interessant og gjennomarbeidet. Hun mener likevel det er en del utfordringer knyttet til tolkningen av funnene.

– Forskerne har tatt utgangspunkt i at mødrene og fedrene selv skal definere vektstatus da de var barn, i puberteten, og voksne, ved å velge blant bilder av kroppssilhuetter i økende størrelse. Jeg mener dette er en usikker måte å definere overvekt på. Det betyr ikke at resultatene i studien er feil, men metoden er unøyaktig, og det gjør studien mer utsatt for tilfeldige funn, sier Ødegård.

Hun påpeker at alle typer eksponeringer i livet kan påvirke epigenetiske mekanismer.

– Så jeg mener det ikke er er usannsynlig at overvekt i puberteten kan få følger for fremtidige barns astma. Det jeg stiller meg mer tvilende til, er at mors overvekt ikke skal ha noen betydning. Dette kan være knyttet til den unøyaktige metoden for å definere overvekt, sier Ødegård.

Hun påpeker at mor blir frikjent i denne studien, mens den danske Mor og barn-studien finner en sammenheng mellom mors BMI helt tidlig i svangerskapet og astma hos barnet.

– For meg ville det styrket denne studiens resultater om den hadde funnet noen av de samme effektene som den danske, sier Ødegård.

Tror genetikk også kan bidra

Hun sier at forskerne har brukt avansert epidemiologisk statistikk, der de har gjort en god innsats for å vise en årsakssammenheng mellom barnas astma og fars overvekt i puberteten.

– Likevel er dette en tolkning, og man kan ikke utelukke at felles genetikk og/eller felles miljø også kan ha bidratt til resultatene. Det er sannsynlig at far har en genetisk disposisjon for fedme, når han er overvektig ved stemmeskifte – en alder der guttene ofte skyter i været og er ganske slanke, sier Ødegård.

De med overvekt har økt risiko for astma, og den antas å være betinget av en felles genetisk årsak til de to sykdommene, påpeker hun.

– Når far trolig har en genetisk disposisjon for fedme, er det ikke usannsynlig at han også har en disposisjon for astma – som hans avkom arver, sier hun.

Hun mener det mest interessante ved studien er at den styrker betydningen av fars biologi, for utvikling av barns helse.

– Vi vet allerede at mor er viktig, blant annet gjennom den danske Mor og barn-studien. Men det er svært sannsynlig at far også er viktig, slik denne studien tyder på. Dessuten styrker studien sammenhengen mellom overvekt og astma, sier overlegen.

Les også:

Referanse:

Ane Johannessen m.fl: Overweight in childhood, puberty or early adulthood: changing the asthma risk in the next generation?, Journal of Allergy and Clinical Immunology, september 2019

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:08 I New York tar coronaviruset livet av én innbygger hvert 17. minutt17:06 Finvær i Oslo – mye folk ute på tur16:56 Arbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger16:41 Kina har sendt corona-hjelp til Pakistan16:40 I natt stilles klokkene én time fram16:33 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp16:30 Usedvanlig spilleroppfølgning i Röslers Düsseldorf: De roper og skriker på webkamera16:20 Eldre coronasmittet kvinne døde på sykehjem i Drammen16:12 Putin stenger alle grenser16:10 Tre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47 Over 100 coronasmittede døde i Sverige15:40 Første corona-dødsfall i Telemark15:06 De rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54 Norge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31 Nærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44 Høyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20 Forskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02 Ett år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06 Uvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25 Spillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09 Erna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49 Coronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09 Helt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08 Ingen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58 Forsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39 Etterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00 Melby utreder utvidet skoleåpning06:50 Legendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:45 3.845 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26404:43 Serbisk mann fengslet i tre år for å ha brutt isolasjon04:20 70–80 personer isolert etter steinras i Sauda04:12 Ingen lokalt smittede i Kina02:22 Seks nordmenn på koronafritt kontinent02:01 Kombinert-ansatte permitteres01:39 Syrelekkasje stopper ikke Kavlis produksjon01:33 Omfattende politisperringer rundt Finlands hovedstad00:54 Tidligere general i Venezuela har meldt seg etter amerikansk narkosiktelse22:51 Lampard: – Vanskelig for Chelsea-spillerne å være motiverte i denne krisen22:39 Over 100.000 registrerte smittetilfeller i USA22:14 Trump tyr til krigslov: – Avgjørende for nasjonen21:51 Trump har signert omfattende krisepakke21:45 Ahus med nye retningslinjer for behandling av coronapasienter i livets siste fase21:21 Skolenes landsforbund ber kunnskapsministeren utsette innføring av skolereform: – Uansvarlig20:56 AUF: Norge må hente 3.500 Moria-flyktninger20:26 Fem nye coronadødsfall meldt i Norge fredag20:18 Svensk syklist vil avlyse Tour de France om rittet går uten tilskuere19:37 Fire døde på nederlandsk cruiseskip19:21 Oddbjørn overlevde norgeshistoriens verste arbeidsulykke: – Venner ble delt i to19:13 EU-rådgiver ut mot corona-strategien: – Vi skyver epidemien foran oss18:36 Serviceteknikere i Coca-Cola vant: Reisetid er arbeidstid, slår Høyesterett fast18:23 Mann dømt til 45 dagers fengsel etter kollisjon med Sigvart Dagsland18:18 Derfor er dødstallene i Sverige og Danmark høyere enn i Norge17:40 Historisk høy oppslutning om Trump17:39 Syklist omkom etter påkjørsel i Holmestrand17:14 «Supermennesker»: Slik vi forskere utnytte de som er friske fra corona17:13 Märtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom16:45 Ødegaards lagkompis om viruskrisen i Spania: – Blir verre og verre16:40 Giske raser mot Raja: – Virker helt misforstått16:33 Oljeprisen på det laveste siden 200316:22 Norge henter ikke hjem soldater16:02 WHO starter coronastudie i Norge15:39 Skiforbundet permitterer 96 ansatte, har tapt 30 millioner på få uker15:35 Italienske aviser hardt ut mot «stygt» og «dødt» EU15:32 Gamletreneren om Haaland-overgangen: – Erling var usikker14:58 Nytt system for distribusjon av verneutstyr14:48 Høyesterett ga økt samvær i barnevernssak – foreldre vant fram med anke i en annen sak14:38 Økende vilje hos toppklubbene til å stoppe Premier League-sesongen14:21 Nkom vil regulere mobilmarkedet strengere14:21 Jensen-saken tatt opp til doms14:19 Coronaviruset har spredt seg til nesten alle verdens land14:15 Yngste døde i Norge var 69 år – yngste på intensiv er 14 år14:01 Sverige forbyr ansamlinger av flere enn 50 personer14:01 Avsporing på Dovrebanen13:50 Kina stenger grensene for utlendinger13:31 Narkobandene håndhever portforbudet – bryter du det, kan du bli drept12:57 Nye datoer for utsatt sommer-OL kommer innen tre uker12:56 Budsjettunderskuddet øker med over 135 milliarder kroner12:46 Dødstallet i Spania stiger12:45 Solberg: Kunne ikke unngått de mest inngripende tiltakene12:31 Boris Johnson er smittet av coronaviruset12:20 Regjeringen hjelper pakkereiseselskaper12:19 Regjeringen forlenger dagpengeperioden11:57 Høy luftforurensning til tross for coronatiltak11:46 Kvinne tiltalt for uaktsomt drap etter badedødsfall i omsorgsbolig11:37 Nødhjelpsordningen: Slik blir søknadsprosessen11:36 Tallet på døde øker i Iran11:25 Storsponsor forlenger ikke millionavtale med norsk langrenn11:19 Mann i 40-årene siktet for overgrep mot barn11:18 Titusener av turister strandet i Asia10:54 Over 1.000 coronasmittede i Russland10:53 Norway Chess utsatt til oktober10:52 Krekars familie fortviler: – Han ble brutalt frarøvet oss av den norske stat10:48 India kutter renten for å stimulere økonomien10:42 Oppfordrer til brannøvelse i hjemmet10:42 Nesten 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:25 Politet: Mer råkjøring under virusutbruddet10:07 Solid børsoppgang i Tokyo
Siste nytt
17:08Helse og livsstilI New York tar coronaviruset livet av én innbygger hvert 17. minutt17:06NorgeFinvær i Oslo – mye folk ute på tur16:56NorgeArbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger16:41VerdenKina har sendt corona-hjelp til Pakistan16:40NorgeI natt stilles klokkene én time fram16:33VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp16:30SportUsedvanlig spilleroppfølgning i Röslers Düsseldorf: De roper og skriker på webkamera16:20Helse og livsstilEldre coronasmittet kvinne døde på sykehjem i Drammen16:12Helse og livsstilPutin stenger alle grenser16:10NorgeTre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47Helse og livsstilOver 100 coronasmittede døde i Sverige15:40Helse og livsstilFørste corona-dødsfall i Telemark15:06NorgeDe rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54NorgeNorge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31VerdenNærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44PolitikkHøyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20Helse og livsstilForskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02SportEtt år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06NorgeUvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25PolitikkSpillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09NorgeErna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49NorgeCoronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09ReiseHelt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08NorgeIngen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58VerdenForsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39NorgeEtterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00NorgeMelby utreder utvidet skoleåpning06:50VerdenLegendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:45Norge3.845 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26404:43VerdenSerbisk mann fengslet i tre år for å ha brutt isolasjon04:20Norge70–80 personer isolert etter steinras i Sauda04:12VerdenIngen lokalt smittede i Kina02:22NorgeSeks nordmenn på koronafritt kontinent02:01SportKombinert-ansatte permitteres01:39NorgeSyrelekkasje stopper ikke Kavlis produksjon01:33VerdenOmfattende politisperringer rundt Finlands hovedstad00:54VerdenTidligere general i Venezuela har meldt seg etter amerikansk narkosiktelse22:51SportLampard: – Vanskelig for Chelsea-spillerne å være motiverte i denne krisen22:39VerdenOver 100.000 registrerte smittetilfeller i USA22:14NorgeTrump tyr til krigslov: – Avgjørende for nasjonen21:51NorgeTrump har signert omfattende krisepakke21:45NorgeAhus med nye retningslinjer for behandling av coronapasienter i livets siste fase21:21VerdenSkolenes landsforbund ber kunnskapsministeren utsette innføring av skolereform: – Uansvarlig20:56NorgeAUF: Norge må hente 3.500 Moria-flyktninger20:26NorgeFem nye coronadødsfall meldt i Norge fredag20:18NorgeSvensk syklist vil avlyse Tour de France om rittet går uten tilskuere19:37VerdenFire døde på nederlandsk cruiseskip19:21Helse og livsstilOddbjørn overlevde norgeshistoriens verste arbeidsulykke: – Venner ble delt i to19:13Helse og livsstilEU-rådgiver ut mot corona-strategien: – Vi skyver epidemien foran oss18:36NorgeServiceteknikere i Coca-Cola vant: Reisetid er arbeidstid, slår Høyesterett fast18:23NorgeMann dømt til 45 dagers fengsel etter kollisjon med Sigvart Dagsland18:18NorgeDerfor er dødstallene i Sverige og Danmark høyere enn i Norge17:40NorgeHistorisk høy oppslutning om Trump17:39NorgeSyklist omkom etter påkjørsel i Holmestrand17:14Helse og livsstil«Supermennesker»: Slik vi forskere utnytte de som er friske fra corona17:13NorgeMärtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom16:45SportØdegaards lagkompis om viruskrisen i Spania: – Blir verre og verre16:40PengerGiske raser mot Raja: – Virker helt misforstått16:33NorgeOljeprisen på det laveste siden 200316:22NorgeNorge henter ikke hjem soldater16:02NorgeWHO starter coronastudie i Norge15:39SportSkiforbundet permitterer 96 ansatte, har tapt 30 millioner på få uker15:35VerdenItalienske aviser hardt ut mot «stygt» og «dødt» EU15:32SportGamletreneren om Haaland-overgangen: – Erling var usikker14:58Helse og livsstilNytt system for distribusjon av verneutstyr14:48NorgeHøyesterett ga økt samvær i barnevernssak – foreldre vant fram med anke i en annen sak14:38SportØkende vilje hos toppklubbene til å stoppe Premier League-sesongen14:21PengerNkom vil regulere mobilmarkedet strengere14:21NorgeJensen-saken tatt opp til doms14:19Helse og livsstilCoronaviruset har spredt seg til nesten alle verdens land14:15NorgeYngste døde i Norge var 69 år – yngste på intensiv er 14 år14:01Helse og livsstilSverige forbyr ansamlinger av flere enn 50 personer14:01NorgeAvsporing på Dovrebanen13:50VerdenKina stenger grensene for utlendinger13:31VerdenNarkobandene håndhever portforbudet – bryter du det, kan du bli drept12:57SportNye datoer for utsatt sommer-OL kommer innen tre uker12:56PengerBudsjettunderskuddet øker med over 135 milliarder kroner12:46VerdenDødstallet i Spania stiger12:45PolitikkSolberg: Kunne ikke unngått de mest inngripende tiltakene12:31PolitikkBoris Johnson er smittet av coronaviruset12:20ReiseRegjeringen hjelper pakkereiseselskaper12:19PengerRegjeringen forlenger dagpengeperioden11:57NorgeHøy luftforurensning til tross for coronatiltak11:46NorgeKvinne tiltalt for uaktsomt drap etter badedødsfall i omsorgsbolig11:37PengerNødhjelpsordningen: Slik blir søknadsprosessen11:36VerdenTallet på døde øker i Iran11:25SportStorsponsor forlenger ikke millionavtale med norsk langrenn11:19NorgeMann i 40-årene siktet for overgrep mot barn11:18ReiseTitusener av turister strandet i Asia10:54VerdenOver 1.000 coronasmittede i Russland10:53SportNorway Chess utsatt til oktober10:52PolitikkKrekars familie fortviler: – Han ble brutalt frarøvet oss av den norske stat10:48PengerIndia kutter renten for å stimulere økonomien10:42NorgeOppfordrer til brannøvelse i hjemmet10:42PengerNesten 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:25MotorPolitet: Mer råkjøring under virusutbruddet10:07PengerSolid børsoppgang i Tokyo
Populært