Du kan ha dødelig høyt kolesterol uten å merke noen ting

Dan Børge Akerø ante ikke at han var i faresonen da han fikk et alvorlig hjerteinfarkt for fem år siden. Her er han under en nylig pressekonferanse om kolesterol. (Foto: Anne Lise Stranden/forskning.no)
Dan Børge Akerø ante ikke at han var i faresonen da han fikk et alvorlig hjerteinfarkt for fem år siden. Her er han under en nylig pressekonferanse om kolesterol. (Foto: Anne Lise Stranden/forskning.no)

Høyt kolesterol kan gi hjerteinfarkt. Men én av ti nordmenn har høyt kolesterol uten å vite det. – Det bør bli like naturlig som å sjekke blodtrykket, sier Dan Børge Akerø, som nesten døde av hjerteinfarkt.

Årlig dør over tusen nordmenn før de fyller 65 år av hjerte-karsykdom.

Høyt kolesterol gir ingen symptomer. Dan Børge Akerø merket heller ingen forvarsler før han plutselig ble rammet av et alvorlig hjerteinfarkt for fem år siden. Det sto om livet.

Femten minutter etter at kona ringe etter ambulanse, lå han på operasjonsbordet.

– Høyt blodtrykk kalles den stille drapsmann, men det er like passende navn for et høyt kolesterol, sa forsker Karianne Svendsen ved Lipidklinikken, Oslo Universitetssykehus (OUS), under lanseringen av filmen «Kjenn ditt kolesterol» i forrige uke.

Seks av ti nordmenn har for høyt kolesterol

Svendsen jobber også som postdoktor ved seksjon for klinisk ernæring ved Universitetet i Oslo. Hun har kartlagt kolesterolnivået blant nordmenn over hele landet.

Karianne Svendsen tilbød nordmenn å sjekke kolesterolet sitt, i en landsomfattende studie. Seks av ti har over anbefalt nivå, og 11 prosent hadde faretruende høyt kolesterol. (Foto: Anne Lise Stranden)
Karianne Svendsen tilbød nordmenn å sjekke kolesterolet sitt, i en landsomfattende studie. Seks av ti har over anbefalt nivå, og 11 prosent hadde faretruende høyt kolesterol. (Foto: Anne Lise Stranden)

Over 20.000 nordmenn slo til på tilbudet om å få målt kolesterolnivået sitt gratis ved 150 norske apoteker over hele landet, fra Alta i nord til Kristiansand i sør.

– Fire av ti nordmenn hadde aldri målt kolesterolet sitt før, forteller Svendsen.

Seks av ti hadde over anbefalt nivå på 5 mmol per liter.

Og 11 prosent hadde så høyt kolesterol at de var i faresonen for hjerte-karsykdom, som er over 7 mmol/L.

At fire av ti ikke vet sitt nivå, betyr at mange ikke aner om de er i faresonen for å få hjerteinfarkt.

Målingene ble gjort i 2012 og 2014, og utdanningsprofilen tyder på at de fikk tak i et tverrsnitt av befolkningen, forteller Svendsen.

Viser hvordan avleiringer skjer

Professor Kjetil Retterstøl ved Senter for klinisk ernæring på Universitetet i Oslo, har over 20 års erfaring med forskning på hjerte- og karsykdommer. Han behandler også pasienter ved Lipidklinikken. Sammen med Karianne Svendsen har han tatt initiativ til animasjonsfilmen «Kjenn ditt kolesterol».

De mener det er et stort behov for helseinformasjon som er mer forståelig for folk flest. Mange som føler seg friske, har problemer med å forstå at de kan være i risikogruppen for å få hjerteinfarkt.

Filmen viser hvordan kolesterol over tid gir avleiringer i blodårene, som til slutt kan tette igjen en blodåre i hjertet.

De håper filmen kan motivere flere til å teste kolesterolnivået sitt.

Her kan du se filmen, som er finansiert av legemiddelfirmaet Amgen:

Kolesterol er en av flere risikofaktorer

Hvert år får 12.000 nordmenn hjerteinfarkt. Høyt kolesterol er en av mange risikofaktorer, i tillegg til høyt blodtrykk, overvekt, usunt kosthold, røyking og lite mosjon.

– Det er vanskelig å si hvor stor risiko som utgjøres av høyt kolesterol alene. Men vi vet at jo høyere kolesterol du har over tid, desto mer øker risikoen for hjertesykdom, sier Kjetil Retterstøl til forskning.no.

Legene er mest bekymret for de som rammes i ung alder.

– Det er ekstra bekymringsfullt med de som får hjerteinfarkt før de fyller 75 år, sier han.

Noen kan ha høyt kolesterol selv om de ellers lever et sunt liv.

Les også: Ny studie: – Utbredt oppfatning om kolesterol kan være en myte

– Bedre å vite enn å ikke vite

Dan Børge Akerø var ordstyrer under kolesterolkonferansen, og forteller at han ikke ante noen ting om kolesterol før han ble syk. Han ante ikke at han var i faresonen for infarkt, selv om hans mor døde tidlig av hjerteinfarkt.

– Jeg har ikke hatt legevegring, men jeg gikk bare til legen hvis jeg følte meg syk, sa han, mens han holdt en finger frem for å la seg teste av Svendsen.

Apparatet avleser kolesterolnivået i løpet av tre minutter.

– Nå syns jeg det gøy å teste kolesterolet, sier han. Resultatet viste under 3,8 i kolesterol, som er veldig bra.

På operasjonsbordet fikk han innlagt to stent i brystet, og ble satt rett på kolesterolsenkende medisin.

– Jeg fikk en alvorlig vekker på dette med kolesterol i blodet. Jeg mener alle bør teste seg for sikkerhets skyld, sier han.

Akerø mener det må være bedre å vite nivået, slik at man kan legge om livsstilen i tide hvis man har for høyt kolesterol.

Les også: Både høyt og lavt kolesterol kan gjøre deg syk

Må be om det selv

Så hvorfor er det ikke flere som har sjekket kolesterol-nivået sitt?

– Man blir ikke innkalt til kolesterolsjekk, men fastleger skal sjekke kolesterolet på de som ber om det, sier Retterstøl.

Den enkelte har derfor et personlige ansvar for å bestille time hos lege og for å be om en test.

– Særlig hvis det er hjerteinfarkt eller slag i familien er det lurt å ta en test. Disse sykdommene kan man forebygge, sier han.

Noen vil kanskje ikke teste seg fordi de er redd for svaret. De frykter at de må legge om livsstilen hvis de skulle ha høyt kolesterolnivå, noe de kanskje ikke har lyst til.

Screening har ikke dokumentert nytte

– Det høres logisk ut at man bør sjekke kolesterol, også hos unge friske, og det finnes mange gode grunner til å tro at det kan være fornuftig, for eksempel for å finne personer med arvelig høyt kolesterol, sier professor i ernæring Jøran Hjelmesæth til forskning.no.

Hjelmesæth leder Nasjonalt råd for ernæring og Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold.

Men befolkningsscreening er foreløpig ikke anbefalt i Nasjonal faglig retningslinje for forebygging av hjerte- karsykdom, påpeker Hjelmesæth.

Han er også er professor ved avdeling for endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin ved Universitetet i Oslo.

Ifølge retningslinjene har en rutinemessig screening av befolkningen ikke dokumentert nytte.

Kartlegging av risiko for hjerte- og karsykdom tilbys bare når visse forutsetninger er til stede. En slik situasjon kan foreligge når:

Pasienten ber om en slik vurdering.

Symptomer eller funn indikerer en klart økt risiko.

Det foreligger kjent høyt nivå av en enkelt risikofaktor (for eksempel høyt blodsukker, kolesterol eller blodtrykk).

Tidlig hjerte- og karsykdom har forekommet hos nære slektninger.

Hjelmesæth mener det er viktig å avdekke om man har arvelig forhøyet kolesterol, men at man kan gjøre dette ved å screene i familier hvor dette er kjent.

Kosthold eller tabletter

Jo tidligere man måler kolesterolet, jo bedre kan det være, fordi det da er enklere å senke det om det skulle være for høyt.

En prosent av alle under 30 år har veldig høyt kolesterol.

Om man har høyt kolesterol, kan man senke det selv ved å legge om livsstilen.

Mange lykkes med det ved å slanke seg, spise sunnere, mosjonere og slutte å røyke, sier Retterstøl.

Men det krangles i forskerkretser om hvilken rolle maten spiller for utvikling av hjerte-karsykdom. Les mer om det i denne saken: Mettet fett tetter ikke blodårene

Andre må ha kolesterolsenkende midler i tillegg.

En halv million nordmenn bruker kolesterolsenkende medisin.

Blant de over 50 år, bruker en av tre nordmenn slike medisiner.

– Dette er fordi mange har hatt høyt kolesterol så lenge, at de har avleiringer som ikke blir borte ved å legge om kosten. Men ved å legge om livsstilen kan man hindre ytterligere avleiringer, forklarer Retterstøl.

Arvelig høyt kolesterol

En av tre hundre nordmenn har arvelig høyt kolesterol. Bare to av tre dette gjelder, vet at de har arvelig kolesterol.

Arvelig høyt kolesterol er enda viktigere å gjøre noe med, tidlig. Landsforeningen for hjerte- og lungesyke mener derfor at alle helst bør sjekke kolesterolnivået så tidlig som i 30-årsalderen.

– Hvis man måler høyt kolesterol i ung alder kan det være en indikasjon på at man burde teste seg for arvelig høyt kolesterol, familiær hyperkolesterolemi, sier Svendsen.

Det samme gjelder hvis foreldre har fått hjerte-kar sykdom i ung alder.

– Dette er en gratis blodprøve, sier Svendsen.

Referanse:

K. Svendsen mf: Community pharmacies offer a potential high-yield and convenient arena for total cholesterol and CVD risk screening. Sammendrag. European Journal f Public Helath, oktober 2018.

Artikkelen er først publisert av forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:25 Johnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:23 De Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal19:07 Midtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49 Vlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:24 Lindvik på pallen da Markeng ble skadd18:15 18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48 Oppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40 Vertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34 Amalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44 Simen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32 Premieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08 Vy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07 Simen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07 Får ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Eldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49 Lundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07 Mann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58 Kvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier
Siste nytt
19:25VerdenJohnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:23SportDe Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal19:07SportMidtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49SportVlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:24SportLindvik på pallen da Markeng ble skadd18:15Sport18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48NorgeOppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40SportVertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34SportAmalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44SportSimen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32ReisePremieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08ReiseVy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07SportSimen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07SportFår ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeEldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49SportLundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07NorgeMann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58NorgeKvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier
Populært