Forskning: – Lave mennesker har høyere risiko for diabetes type 2

Det må mer forskning til før man eventuelt regner det å ha lav kroppshøyde som en risikofaktor for diabetes type 2. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Det må mer forskning til før man eventuelt regner det å ha lav kroppshøyde som en risikofaktor for diabetes type 2. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere har funnet en sammenheng mellom kroppshøyde og risiko for å utvikle diabetes type 2, der korte mennesker kommer dårligere ut enn lange.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Diabetes type 2 er en kronisk sykdom som kjennetegnes ved mangel på insulin eller dårlig virkning av insulin. Det er fra før kjent at overvekt og usunn livsstil er viktige risikofaktorer for type 2-diabetes, men at også arv spiller en rolle.

Forskere ved Tysk institutt for ernæring i Potsdam-Rehbruecke har i en ny studie sett på sammenhengen mellom risiko for diabetes type 2 og kroppshøyde.

I studien som nylig ble publisert i tidsskriftet Diabetologica, fant de at jo høyere du er, jo lavere er risikoen for å utvikle den kroniske sykdommen.

Les også: Store forskjeller i risiko for diabetes mellom yrkesgrupper

Risikoen falt med en tredel per ti centimeter ekstra

Forskerne så på mer enn 2500 middelaldrende kvinner og menn i Tyskland. Mennene varierte i høyde fra under 170 centimeter til over 180 centimeter, mens kvinnene varierte fra under 158 centimeter til over 168 centimeter, skriver CNN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at de hadde justert for alder, utdanning, midjemål og flere relevante livsstilsfaktorer, kom forskerne frem til at risikoen for type 2-diabetes falt med 41 prosent for menn og 33 prosent for kvinner for hver 10. centimeter økt høyde, melder Healthline.com.

Les også: Dyrestudier skaper bekymring over tilsetningsstoffer

Påvirker hvordan fett håndteres i leveren

Sammenhengen mellom høyde og diabetesrisiko kan delvis forklares med at det er en sammenheng mellom det å være høy og ha mindre leverfett, forklarer Matthias Schulze, som er en av forskerne bak studien, til CNN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kroppsstørrelse påvirker måten fett transporteres og hvordan det håndteres i leveren. Dette påvirker også funksjonen i bukspyttkjertelen, som er relatert til diabetes type 2, forklarer lege Lawrence Gerlis til Healthline.

Det er i betacellene i bukspyttkjertelen at kroppens eget insulin produseres, og ved diabetes type 2 er insulinproduksjonen redusert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik kan halvparten av beinamputasjonene unngås

Bare én brikke i puslespillet

Diabetesforsker Gail Melkus, ved Rory Meyers College of Nursing, New York University, som ikke har vært involvert i studien, understreker overfor CNN at funnene i den ferske studien bare er en liten brikke i et større puslespill når det gjelder diabetesrisiko.

Hun mener det er nødvendig med mer forskning før man kan si sikkert om lav kroppshøyde bør regnes som en av risikofaktorene for diabetes type 2.

Les også: Hvorfor er det ikke anbefalt å røyke, drikke så mye alkohol og spise så mye rødt kjøtt man bare vil?

– Fedme er viktigste risikofaktor

I en studie som nylig ble presentert under en europeisk diabeteskonferanse, ble fedme utpekt som den aller viktigste risikofaktoren for diabetes type 2.

Forskere fra Universitetet i København som hadde fulgt 9556 menn og kvinner i alderen 50 til 65 år, konkluderte med følgende:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Effekten av fedme på risikoen for å få diabetes type 2 er dominant over andre risikofaktorer, noe som understreker viktigheten av vektkontroll for å forebygge sykdommen.

Les mer: Fedme knyttes til seks ganger høyere risiko for diabetes type 2

Og ifølge en svensk studie som ble publisert nylig er magefett spesielt farlig for kvinner.

– Å legge på seg en kilo ekstra magefett kan gi en over syv ganger økt risiko for diabetes type to hos kvinner, mens samme fettøkning bare drøyt fordobler risikoen hos menn, sa forsker Åsa Johansson ved SciLifeLab, Uppsala universitet.

Les mer: – Magefett er farligere for kvinner enn for menn