Spør psykologen: Mannen min bare kjefter. Hva kan jeg gjøre?

Kvinne synes mannen er hyggelig mot alle unntatt henne.
Kvinne synes mannen er hyggelig mot alle unntatt henne. Foto: NTB shutterstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinne sliter med mann som kjefter og ikke en gang takker for maten. Hun spør psykolog Danielle Legland om råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hei,

Mannen min er utrolig hjelpsom - mot andre. Hjemme kjefter han om jeg ikke deltar i oppussing og andre oppgaver relatert til bolig. Jeg gjør alt det daglige husarbeidet. Jeg vasker hus og klær og lager mat. Skal noe males, insisterer han på at vi skal gjøre det sammen. Det er jo tross alt vårt hus. Han kan da forlate arbeidet for å hjelpe andre. Da smiler han og er hyggelig, men når han er tilbake, kjefter og smeller han mens vi jobber sammen. Hva er galt med han? Det er blitt sånn at jeg gruer meg til alt. Han sier ikke en gang takk for maten.

Hva skal jeg gjøre?

Kvinne (50-59)

Her kan du sende ditt spørsmål. Helt anonymt.

ABC Nyheter psykolog Danielle Legland svarer:

Hei,

Dette hørtes ikke greit ut. Det er svært ubehagelig og krevende for oss når det er dårlig stemning med partneren sin, og kanskje særlig når man ikke forstår hvorfor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spør psykologen: Min samboer blir aldri fornøyd – skal jeg gå fra ham?

Det er store forskjeller innad i par hvordan man fordeler arbeid med hus og hjem. Det viser seg at dette ofte er vanskelig å få løsninger som fungerer for begge, for husarbeid og plikter i hjemmet er noe av det par krangler mest om. Fordeling av husarbeid handler ofte om så veldig mye mer enn nettopp det, og derfor kan det bli innviklet. Det kan handle om respekt, anerkjennelse og opplevelse av likeverd i forholdet.

Du spør «hva er galt med han?». Jeg vet ikke.

Danielle Legland er ABC Nyheters psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
Danielle Legland er ABC Nyheters psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

Ditt problem er altså at mannen din er hyggelig og hjelpsom mot andre, men kjefter når du ikke hjelper til og viser lite takknemlighet til deg. Problemstillingen din kan vi egentlig dele i to; det helt konkrete (han kjefter på deg), og det som ligger under overflaten (bakenforliggende årsaker).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du spør «hva er galt med han?». Jeg vet ikke. Men jeg får umiddelbart lyst til å stille spørsmål om dette er en endring i væremåte, eller om det har vært slik alltid? Hvis det er en endring ville jeg startet med å spørre han om hvorfor han har begynt å reagere som han gjør. Videre ville det være viktig at du får sagt noe om hvordan du opplever det når han kjefter. Har det vært sånn bestandig tenker jeg at denne væremåten har satt seg over mange år, kanskje fordi det ikke har fått konsekvenser? Det vil uansett være viktig at du sier noe om hva det gjør med deg emosjonelt, for det er langt fra sikkert at han har innsikt i.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spør psykologen: Jeg blir sliten av min manns sykdom

Når vi kjefter på andre kan det ofte være uttrykk for noe som ligger under overflaten: Det kan være utålmodighet, mangel på forståelse eller frustrasjon som har bygd seg opp over tid. Hvis dere kan få til en dialog rundt hva som egentlig foregår vil det gi grobunn til at dere kan finne gode løsninger på arbeidsfordelingen hjemme også.

Hvis det er vanskelig å få i gang denne dialogen på egenhånd kan en parterapeut bistå, dersom dere er motiverte til det.

Jeg ønsker deg lykke til.

ABC Nyheter mottar ingen kontaktinformasjon om du sender inn spørsmål. Vi har heller ingen anledning til å kontakte deg om ditt spørsmål blir besvart i spalten. Dette er for å ta hensyn til ditt personvern.