Toppsjef går etter kraftig økning i dødsfall knyttet til vaping

Vaping eller å ryke e-sigaretter har ført til et stort antall sykdomstilfeller i USA. Nå går toppsjefen hos den største produsenten på dagen.  Illustrasjonsfoto: Robert F. Bukaty, Ap/NTB Scanpix
Vaping eller å ryke e-sigaretter har ført til et stort antall sykdomstilfeller i USA. Nå går toppsjefen hos den største produsenten på dagen.  Illustrasjonsfoto: Robert F. Bukaty, Ap/NTB Scanpix Foto: Robert F. Bukaty / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Juul Labs har vokst enormt, men med flere enn 500 alvorlig lungesyke vapere trekker toppsjefen seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den siste tiden har åtte amerikanere død av sykdommer knyttet til såkalt vaping, eller bruk av e-sigaretter.

Amerikanske helsemyndigheter har advart mot å røyke e-sigaretter og hevder at de kan knytte 530 sykdomstilfeller til vaping. Sykdommen betegnes som mystisk.

– Om du eller en av dine kjære vaper, vær så snill å slutt, har doktor Lee Normann ved Kansas Department of Health and Environment, skriver New York Post.

I Norge kjenner ikke myndighetene til lignende tilfeller, og vil følge med for å skaffe seg mer kunnskap før de går ut med noe.

Les også: Norske myndigheter vil vite mer før de endrer helseråd om e-sigaretter

Nå får sykdomstilfellene og dødsfallene en annen konsekvens. Toppsjefen i USAs største e-sigarett-produsent, Juul Labs, går av med umiddelbar virkning, skriver New York Post.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Viktig misjon

Administrerende direktør Kevin Burns forlater skuta han har vært med å rede fra et lite lokalt marked til å nå ut i verden. I en uttalelse gjengitt i Forbes, sier Burns at han allerede for et par uker siden bestemte seg for å gå av som følge av ekspansjonen.

– Jeg mener fortsatt at selskapets misjon med å eliminere tobakksrøyk er enormt viktig, sier Burns.

Selskapet har i tillegg også trukket all reklame for sine produkter, som følge av sykdom og dødsfall.

Tobakksgigaten Altria, som eier blant annet Phillip Morris, kjøpte før jul i fjor 35 prosent av aksjene i Juul til den nette sum av 38 milliarder dollar.

Les også: Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall

Flere butikker har trukket e-sigaretter fra butikkhyllene. Deriblant giganten Wallmart.

ABC Nyheter har forsøkt å få kontakt med et norsk selskap som ifølge nettsiden fører Juul Labs-produkter, uten å lykkes.